galéria megtekintése

Katinka megkapta a békepipát, de ünnepelni nem jön el

32 komment


Bodnár Zalán

Hosszú Katinka Amerikából még nem hívta fel Kiss László szövetségi kapitányt, mégis megkapta az austini versenyre az engedélyt a Magyar Úszó Szövetségtől. Pálfordulás a béke jegyében?

Mint köztudomású: Hosszú Katinka az Egyesült Államokban, Austinban van, ahol készül a hétvégi pénzdíjas versenyre. Aki olvasott indiánregényeket, emlékezhet rá, hogy a vadnyugati időkben kalumetnek hívták az indiánok a békepipát.

Egy ilyen kalumetet nyújtott most át virtuálisan a sokszoros világ- és Európa-bajnok úszónőnek Gyárfás Tamás, a hazai úszószövetség elnöke.

Másként nem lehet ugyanis értelmezni azt a gesztust, amelyet a MÚSZ gyakorolt Hosszúval szemben. Mai lapszámunkban ugyanis még arról írtunk, hogy Katinka kénytelen lesz felhívni Kiss László szövetségi kapitányt, ha el akar indulni a versenyen. A sportoló ugyanis úgy repült át a tengerentúlra vasárnap, hogy erről a szövetségben senkit nem értesített, a rajtengedélyt pedig csak kintről, hétfőn kérte meg a menedzsmentje.

 

A MÚSZ ennek megadását ahhoz kötötte, hogy Hosszú hívja fel a kapitányt, akivel hetek óta nem áll szóba, és aki emiatt le is mondott. Ahogy azonban Kiss László is visszatért a posztjára, úgy a szövetség is meggondolta magát, és annak ellenére, hogy nem szólalt meg a telefon, megadta az engedélyt.

„Nekünk az nem vereség, ha Katinka nyer, igaz ez az úszásra és azon kívül is”

– magyarázta a Népszabadságnak a pálfordulás okait Gyárfás Tamás. – „Ha ő nyer, akkor mi is nyerünk. Ez nem presztízsharc. Érzem ugyan én is, hogy ennek rossz üzenete van, olyan, mintha feladnánk, de olyan nagy az áhítat, a siker utáni vágy, hogy nem tehetünk mást, mint hogy nem gátoljuk az indulását.”

Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás a háttérben az úszónő férjével, Shane Tusuppel. Szokatlan stílus
Szabó Miklós / Népszabadság

Adja magát a kérdés, hogy ha ez így van, akkor szerdán még miért nem így gondolkodott a szövetség. Erre Gyárfás így felelt: „Bevallom őszintén, arról van szó, hogy lehetőséget kívántunk adni Katinkának, hogy felhívja a kapitányt. Elképzeltem, hogyan zajlana ez a beszélgetés: Jaj, de jó, hogy hívtál, Katinka! Mi újság? – kérdezné a kapitány. – Minden rendben, Laci bácsi, szeretnék elindulni a versenyen – felelné ő. – Természetesen – válaszolná Kiss László, aki hozzátenné: Mikor jöttök haza? Katinka pedig megmondaná, majd megbeszélnék, mikor folytatják a közös munkát. Így képzeltem el, de sajnos nem jött be a terv...”

Gyárfás elmondta azt is,

szívből sajnálja, hogy a verseny miatt az úszónő nem lesz ott csütörtökön az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban.

„A nőknél ő, a férfiaknál Cseh László szerepel a három jelölt között, ráadásul mindketten favoritok. Jó lett volna együtt ünnepelni az úszósport újabb nagy sikerét, és csak bízom benne, hogy a január végi, budapesti FINA-gálán ott lesz, mert annyit előzetesen is elárulhatok, ott sem esélytelen arra, hogy őt válasszák a világ legjobb az Év úszónőjének."

Gyárfás ugyanakkor rávilágított arra, hogy az olimpiai aranyérem várományosának viselkedése kívánnivalókat hagy maga után: „Rossz üzenete van annak, ha a gyerekek, a jövő bajnokai, akik példaképként tekintenek Katinkára, azt látják, hogy ő mindent megtehet következmények nélkül.

Ő most egy számunkra teljesen szokatlan stílust képvisel, az amerikai stílust.

Amerika azonban más világ. Ott a szponzorok adják a pénzt a sportolónak, amennyiben elégedettek a teljesítményével. Nálunk viszont az állam adja, az adófizetők pénzéből. Szó se róla, megérdemli a támogatást, de a két szemlélet ütközik egymással. Ha valaki magánzó, akkor legyen magánzó, de az nem járja, hogy innen is kicsit, onnan is kicsit... Hangsúlyozom: én békét akarok. Viszont ezeket a kételyeimet fenntartom, azok után is, hogy a versenyengedély ügyében most én engedtem.”

A szövetség tehát átnyújtotta a békepipát Hosszú Katinkának. Pillanatnyilag úgy tetszik, most neki kell eldöntenie: beleszív-e, és az ősi szokás szerint kifújja-e a füstöt a hat irányba, a négy égtáj, valamint az ég és a föld felé...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.