galéria megtekintése

„Katinka inkább ártott” – sokan pedig inkább hallgatnak

66 komment

NOL

Érthetően megmozgatta az úszósport képviselőit Hosszú Katinka két panaszos tájékoztatója, amelyet Kiss László szövetségi kapitány lemondása követett. Összeállításunkban néhány jeles személyiség mondja el véleményét. Hozzá kell tennünk: náluk jóval több embert kérdeztünk meg, de sokan inkább nem nyilatkoztak.

GÜTTLER KÁROLY olimpiai ezüstérmes úszó, a Kőbánya SC edzője: – Kicsit rosszul időzített, nem különösebben jól megfogalmazott, kételyeket ébresztő nyilatkozat volt. Kiss László lemondása nem helyén való, az olimpia előtt  néhány hónappal a versenyzőknek szükségük van a szakvezetőre.

Katinka a többi úszó érdekében is beszélt, de nemhogy segített, inkább ártott versenyzőtársainak, mert most nincs kapitány.

PETROV IVÁN győri úszóedző: – Remélem, Kiss László visszatér. Elképzelhetetlennek tartom betölteni azt az űrt, amelyet a hiánya jelentene. A rá jellemző atyai szeretet és szakértelem pótolhatatlan volna Rióban is.

 

SÓS CSABA, a Testnevelési Egyetem úszás és vízisportok tanszékének vezetője, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke: – Ambivalens érzések kavarognak bennem. Az úszósportnak nyilván szüksége van Hosszú Katinkára és Gyárfás Tamásra is. Magam sem látom tisztán, mi húzódik meg a háttérben.

A versenyzőnek és az elnöknek le kellene ülnie, hogy alaposan átbeszélje a dolgokat; remélem, ezt most már a közvélemény is kikényszeríti.

Tagadhatatlan, hogy volt néhány nagyon szerencsétlen momentuma az ügynek, különösen a szerződés széttépése. Ugyanakkor nem hiszem, hogy Katinka és a férje valamelyik reggel úgy kelt fel, hogy kitalálta: aznap sajtótájékoztatósat játszik. Feltehetően valós sérelmeik lehetnek. Ami biztos: hét hónappal az olimpia előtt ez így nagyon nem jó...

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

SZABÓ JÓZSEF olimpiai bajnok úszó: – Érdekes harc vár Katinkára. Drukkolok neki, hogy sikerrel járjon, mert megértem a felháborodását: semmi sem fejlődik a magyar úszósportban, ugyanolyan körülmények között készülnek a sportolók, mint harminc éve, az én időmben.

Gondoltam arra is, hogy összeszedem a legendás úszókat, és közösen vállalunk szolidaritást Katinka mellett. Ha kell, kész vagyok ezt megszervezni.

Nagy terhet vett magára ezzel a küzdelemmel, az olimpia évében járunk, most már a felkészüléssel kellene foglalkoznia, de ez lehetetlen ilyen médiafelhajtás mellett. Cseh Lacit sem értem, miért nem harcol ő is. Pontosabban értem: ő elnökségi tag is a szövetségben, így nyilván nem teheti...

TÓTH ÁKOS, a TF korábbi tanszékvezetője, volt szövetségi kapitány: – Ötven éve vagyok az úszósportban, de

ilyen esettel még nem találkoztam.

Pedagógus is vagyok, ezért ilyen szempontból közelítem meg az egészet. Katinka világklasszis sportoló, rengeteget dolgozik, ám emberileg is hasonló nagyságot várnék tőle, például az idős emberek tiszteletét, mások nagyobb megbecsülését. Tüneményes nő, de szerintem ez most nem ő, nem ilyennek ismertem meg. Nem hiszem, hogy olyan hatalmas dolgokról lenne szó, amelyeket ne lehetne megoldani. Nem tudom elhinni, hogy két ilyen világklasszis, mint ő és Kiss László, ne találhatná meg a közös hangot, ne tudna megbocsátani egymásnak, és a közös munkához látni mielőbb.

TŐRÖS KÁROLY, a Dél-Afrikából hazatelepült kecskeméti edző: – Kiss László gyerekkori barátom. Nagyon tisztelem,

neki köszönhetem, hogy hazajöttem.

Láttam a jelenetet a tv-ben, amikor nem engedték, hogy beszéljen Hosszú Katinkával. Ezt egy hetvenöt éves emberrel nem lehet megtenni. Majdnem elsírtam magam. A történtek után becsületből kellett lemondania. Ha valóban távozik, az nagyon nagy vesztesége lenne a sportágnak. Érthetetlen, Hosszú Katinka miért most jött elő mindazzal, amit elpanaszolt.

TURI GYÖRGY, a Kőbánya SC vezetőedzője:

Kettőjük között nem történhetett olyasmi, hogy Kiss Lászlót ilyen megalázó helyzetbe hozzák.

Nagyon tisztelem Hosszú Katinkát az eddigi eredményeiért, kívánom hogy kerüljön azokba a magasságokba, ahová sok magyar úszó eljutott. Azaz szerintem is nagyon fontos az olimpiai aranyérem, de nem mindenáron.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.