Páros verseny a világ legjobbja címéért

Hétfőn kiderül, kik voltak a Nemzetközi Úszószövetség szerint 2014 legjobbjai. A FINA 2010 óta választja ki az év sportolóit a zászlaja alá tartozó tizenegy szakágban (férfi műúszásban nem hirdetnek győztest).

A versengés eleinte csupán a szövetség hivatalos lapjának programja volt, ám mivel minden esztendőben egyre nagyobb médiaérdeklődés övezi az eseményt, a szervezet úgy döntött: a díjátadót ezentúl ünnepélyes keretek között rendezik meg, most Dohában, a szerdán kezdődő rövid pályás vb helyszínén.

Hogy ki a nyertes, azt nem tudjuk meg Gyárfás Tamástól, a hazai szövetség első emberétől, egyben a FINA magazinjának a főszerkesztőjétől, őt ugyanis köti a titoktartási ígérete. A szerbeknél bezzeg nem őrizték ilyen körültekintően a titkot: néhány napja az egész világhálót bejárta a hír, hogy a férfi vízilabdázók között Filip Filipovics lett a győztes. Mivel a lapnak december elsején, a gála estéjén már a 850 vendég asztalán kell lennie – értelemszerűen a tizenegy győztest bemutató cikkekkel –, vélhetőleg a Filipovics-interjú készítésével megbízott szerb újságíró nem tett lakatot a szájára. (A hat jelölt között Varga Dániel és Varga Dénes is ott volt.)

Hosszú Katinka ismét a tavalyi elsővel, a mindössze tizenhét esztendős Katie Ledeckyvel csatázik. Míg a mi édes Katinkánk – a többi között – lélegzetelállító teljesítménnyel 51 aranyérmet nyert a Világ Kupa-sorozatban, addig amerikai kolléganője szakmányban javította a gyorsúszó-világcsúcsokat (400-on, 800-on és 1500-on).

Ami pedig a férfi műúszást illeti: jelenleg is ülésezik a FINA, úgyhogy –miként Gyárfás fogalmaz – a nap végére búcsút inthetünk egy buta sztereotípiának. A vezetőség ugyanis minden bizonnyal megszavazza, hogy a nők mellett immár a férfi szinkronúszók is bekerüljenek a hivatalos versenyprogramba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.