Diszkriminálják a futballfanatikusokat

„A klubkártya speciális fajtája az úgynevezett futballkártya, amelyet az MLSZ bocsát ki azoknak, akik nem kötődnek egyetlen klubhoz, illetve leginkább válogatott mérkőzésekre látogatnak ki. A futballkártyával az összes olyan mérkőzés látogatható, amelyekre a klubkártya kötelező használata vonatkozik” – így fogalmaz az MLSZ tájékoztatója, amely azonban korrekcióra szorul.

Legalábbis ez következik abból, hogy futballkártyával nem lehetett bejutni a tegnap esti Honvéd–FTC NB I-es mérkőzésre. Azaz a futballkártya nemhogy könnyebbé, hanem egyenesen lehetetlenné tette a belépést.Merthogy a Honvéd úgy határozott: csupán a klubkártyával, tehát az „egyesületek” által kiállított eszközzel lehet jegyet váltani a találkozóra, az MLSZ-nek a semleges nézők számára kitalált termékével nem.

Megkerestük az ügyben Gács Pált, a Honvéd ügyvezetőjét, aki azt mondta: biztonsági okai voltak a döntésnek. A Bozsik József stadionban ugyanis lebontották a kerítések többségét, a „rács” csupán az ultrák szektorai előtt maradt meg, így nem tudnak semleges tribünt leválasztani.

Ám egyáltalán nem világos, hogy a futballkártya tulajdonosai miért „veszélyesebbek”, mint a klubkártyát felmutatók, hiszen mindkét típust ugyanazokkal a személyes adatokkal lehet kiváltani. Ráadásul a legkevésbé sem biztos, hogy a „klubosok” megtöltik a lelátókat, az pedig különös volna, ha üres székek lennének a létesítményben, miközben akadnak, akik a „kártyadiszkrimináció” miatt nem válthattak tikettet.

A szokatlan intézkedésre ugyanakkor – forrásaink szerint – magyarázatot adhat, hogy az FTC vendégeskedett Kispesten. A zöld-fehér klubnál komoly konfliktus alakult ki a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató fémjelezte vezetőség és az ultrák között. Utóbbiak többsége távol is marad a mérkőzésektől, mert az új Üllői úti stadionba csupán vénaszkenneres azonosítással léphet be. A fanatikusok biometrikus adatot nem hajlandók átadni, így inkább távol maradnak.

Csakhogy a futballkártya megszerzéséhez elegendő a személyes adatok rögzí tése, és azzal belépőt lehet venni a válogatott mérkőzésekre és – elvileg – az NB I-es találkozókra is. Ennek nyomán a feldúlt FTC-ultrák idegenben akár meg is nézhetnék a csapatukat. (Nem szólva arról, hogy hangot adhatnának klubvezetést érintő véleményüknek...) Ezt a kaput tette be a futballkártyások kizárása.

Az efféle intézkedés azonban hitelteleníti az MLSZ-t, amely komplett kampányt épített arra, hogy saját kártyájával minden semleges, alkalmanként meccsre járó szurkoló jól jár, elvégre az egyszeri procedúra után minden mérkőzésre könnyen és gyorsan bejuthat. Ehhez képest az érintettek tegnap például sehogy nem tudtak bemenni. Kerestük a szövetséget, amely érdeklődésünkre így felelt: az MLSZ ismeri a problémát, s az érintett klubok bevonásával meg is oldja majd azt.

Arra a felvetésre, hogy a kluboknak aktuálisan kötelező-e beengedniük a „futballkártyásokat”, nemmel válaszoltak, mivel jelenleg csak ajánlás van érvényben. Ugyanakkor a szövetség épp az ilyen esetek miatt szabályt alkot majd arra, hogy minden mérkőzés látogatható legyen a futballkártyával, s rendezi azt a kérdést is, hogy az MLSZ-es plasztikkal érkező semleges szurkolók hol foglalhatnak helyet a létesítményben.

Háromszor tizenegy

Az NB I 14. fordulójának péntek esti mérkőzésén: Honvéd–FTC 2-3 (1-0). Bozsik stadion, 1000 néző, Jv.: Fábián. Gól: Youla (28., 55., mindkettő 11-esből), illetve Böde (47.), Lauth (49.), Lamah (90., 11-esből).

A további program. Szombat: Kecskemét–Videoton (14 óra), Paks–Pápa, Újpest–Felcsút (mindkettő 16), Pécs–Győr (18), Debrecen–Dunaújváros (20).

Vasárnap: Szombathely–MTK (16.30), Diósgyőr–Nyíregyháza (18.30).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.