galéria megtekintése

Kábeli zűrzavar

1 komment


Bodnár Zalán

Most éppen a német futball szerelmesei bosszankodhatnak; mármint azok, akik a Magyar Telekom előfizetői. A Bundesliga meccseit az Eurosport 2 csatorna adja Magyarországon, de a három legnagyobb kábelszolgáltató egyike, a Telekom kivette a csatornát a korábbi csomagjából, és áttette az extra díjas adók közé.

Ez még a könnyebben emészt­hető történetek közé tartozik, mert az ember legfeljebb fizet többet, ha nagyon szereti a német bajnokságot. De az, amit a futball szerelmeseivel az elmúlt másfél évtizedben űznek a magyar kábelszolgáltatók, még azokat is felháboríthatja, akik egyébként hajlandók tudomásul venni, hogy a piacon farkastörvények uralkodnak.

A liverpooli legenda, Steven Gerrard és a kamera. Nem mindenki nézhet bele
A liverpooli legenda, Steven Gerrard és a kamera. Nem mindenki nézhet bele
Phil Noble / Reuters

A labdarúgó BL mérkőzéseit a közszolgálati csatorna után közvetítette már a Sport TV, a Viasat 3, a ­Viasat 6, a TV2, a Digi Sport; most épp az M4 Sport és a Sport TV adja. De a nagy ligák is úgy járnak az egyes csatornák között, mint a labda a tiki-takázó barcelonai játékosoknál. Az angol Premier Liga volt már a Sport TV-n, az Eurosport 2-n, most a Digi Sporton van. A Bundesliga megjárta a Sport TV-t, a Sportklubot és az ­Eurosport 2-t. Az olasz Serie A ugyancsak, most épp a Digin van.

 

A baj nem az, hogy a csatornák és a kábelszolgáltatók között verseny van, és mindenki próbálja megszerezni az egyes ligák közvetítési jogát. A gond inkább az, hogy a néző úgy érezheti: nincs választása. ­Sokan szívesen fizetnének a szolgáltatásért, de ott, ahol laknak, nem létezik kiépített hálózata annak a szolgáltatónak, amelynek csomagajánlatában benne van az őt érdeklő sportcsatorna. „Magyarországon egyelőre semmi rea­litása annak, hogy a fogyasztók maguknak állítsanak össze csomagokat. Ehhez nincsenek meg a technikai feltételek, és üzletileg sem érné meg – mondja lapunknak Fa­ragó András, a Digi Sport főszerkesz­tője. – Amerikában már vannak például úgynevezett league passek, amelyek előfizetésével valamely profi liga meccsei korlátlanul elérhetővé válnak. Idehaza ez még nem megy, túl kicsi a piac."

A Digi Sport egyébként is különös helyzetet teremt: az angol, a francia vagy az olasz bajnokság meccseinek jogtulajdonosaként megkerülhetetlen csatorna lenne a játék híveinek körében, ám a csatorna nincs jelen a nagy lefedettségű versenytársak, így a Telekom vagy a UPC kínálatában. A legelején még úgy tetszett, arról szól a történet: a Digi mint szolgáltató nem engedi át a sportcsatornát a riválisokhoz, hogy magához a Digihez vonzza a sport révén a fogyasztókat. Ám Faragó szerint ez nem így van. „Magyarországon több mint háromszáz szolgáltató működik, és a Digi ugyanazon az áron kínálja minden más szolgáltatónak a sportcsatornáját is. Több mint százötvenen élnek a lehetőséggel, ám a legnagyobb piaci szereplők nem. Mi nyitottak vagyunk" – mondja. Megkeresésünkre a Telekom sajtóosztálya így reagált: „A Digi Sport jogtulajdonosával tárgyaltunk, de nem született megegyezés."

Így tehát várhatóan még jó ideig elzárják az angol és az olasz futballt a szurkolók többségétől, hiszen a három nagy szolgáltató közül egyébként is a Diginek a legkisebb a lefedettsége. Műholdon persze szélesebb körben elérhető, de annak a minő­sége időjárásfüggő. S akkor még nem beszéltünk a hűségszerződésekről, amelyekkel olykor évekre magukhoz láncolják a fogyasztókat a szolgáltatók. Ilyenkor szokott a kedvenc bajnokságunk más csatornára kerülni, amely nincs nálunk, és váltani csak súlyos kötbér fizetése mellett lehet, ha egyáltalán kiépítették nálunk azon szolgáltató hálózatát.

Sokan így nem látnak más kiutat, az internetes streamekhez menekülnek, amelyek viszont illegálisak, s a minőségük is ingadozó. Mégis sokan vallják, hogy egy Premier Liga-meccsért még mindig inkább megéri törvényt szegni, mandarin nyelven hallgatni az ötpercenként megszakadó közvetítést, percenként blokkolni a felugró reklámokat, vállalni a vírusok kockázatát, mint kivárni, hogy forduljon a szerencse a kábelszolgáltatók küzdelmében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.