galéria megtekintése

Jobban rezeg a léc, mint eddig bármikor

0 komment

Árvay Sándor

Az esztendő utolsó tenisz Grand Slam-tornáján felvirradhatnak az esélylesők napjai. Magyar férfi játékos 2002 óta először szerepel főtáblán.

Hiába vett ki félesztendős pihenőt a térdét kúráló Roger Federer, s hiába vonult szülési szabadságra a decemberre gyermeket váró Viktorija Azarenka, a férfi- és női tenisz egyeduralkodójának tekintett – 2010 óta egyaránt tizenegy egyéni Grand Slam-trófeát gyűjtő – Novak Djokovics és Serena Williams számára a magyar idő szerint ma délután öt órakor kezdődő US Open küzdelmein­ jobban rezeg a léc, mint előző bő fél évtizedben bármikor.

Novak Djokovics megismételné tavalyi sikerét. Nem lesz könnyű dolga
Mike Segar / Reuters

Noha továbbra is a szerb és az amerikai sztár a legnagyobb favorit, az idei tornán felvirradhatnak az esélylesők napjai. Djokovicsnak a győztes és a vesztes meccseket illetően 51/5-ös a mérlege; bár megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost, továbbá diadalmaskodott Indian Wellsben és Miamiban, az utóbbi hónapokban el kellett könyvelnie néhány váratlan vereséget is. A wimbledoni bajnokság harmadik fordulójában az amerikai Sam Querrey, a riói olimpia nyitókörében az argentin Juan Martin del Potro múlta felül. Williams a legutóbbi US Openen nem tudta teljesíteni az 1988 óta „betöltetlen” Grand Slamet – azaz nem nyerte meg egy éven belül mind a négy kiemelt tornát–, mert az elődöntőben kikapott az olasz Roberta Vincitől. Az idén két szuper versenyen már győzött, 22-re növelve Grand Slam-sikereinek számát. (Ezzel beérte Steffi Grafot az örökrangsorban.) Ám wimbledoni elsősége óta – vállsérülése miatt – mindössze három tétmeccset vívott, s az ukrán Elina Szvitolina a harmadik fordulóban elbúcsúztatta az olimpiától (amelyen a párosban is kiesett).

 

Sorsolásuk sem feltétlenül kedvező. Djokovics az óriásölőnek tartott lengyel Jerzy Janowicz, az ATP-lista korábbi tizenharmadikja, a három évvel ezelőtti wimbledoni eldöntős ellen kezd, míg Serena Williamsnek a 64 közé jutásért az az orosz Jekatyerina Makarova lesz a vetélytársa, akit tavaly nyolcadikként jegyeztek a világranglistán, s 2014-ben az Egyesült Államok, 2015-ben pedig Ausztrália nyílt bajnokságán volt elődöntős.

A harmincnégy esztendős amerikai nem csupán a versenyben maradásért, valamint hetedik US Open-bajnoki címéért küzd, hanem azért is, hogy ne veszítse el régóta őrzött világelsőségét. Az Australian Open döntőjében az őt legyőző német Angelique Kerber, a Roland Garros döntőjében a szintén Serena Williamst felülmúló spanyol Garbine Muguruza, valamint a kétszeres wimbledoni bajnok cseh Petra Kvitova és a továbbra is első az GS-serlegéért küzdő román Simona Halep egyaránt nagy reményekkel, s a detronizálás reményében kezdi a 136. amerikai nyílt teniszbajnokságot.

A férfiaknál Andy Murray vezeti a csúcstámadást. A világrangsor második helyén álló skót ugyan semmiképpen nem taszíthatja le Djokovicsot az ATP-rangsor éléről, ám folytathatja duplázásának sorozatát: a második alkalommal megszerzett wimbledoni trófea és a megismételt olimpiai bajnoki cím után a brit arany nyarának újabb célja, hogy 2012 után másodszor is ő legyen a US Open nyertese.

A magyarok közül Babos Tímea (31.) pályafutása során első ízben kiemelt egy Grand Slam-viadalon, kedden a selejtezőből feljutott osztrák Barbara Haas ellen játszik. Tizennégy év óta először lesz főtáblás magyar férfi játékos a US Openen. Sávolt Attila – Fucsovics  Márton edzője – 2002-ben nem nyert mérkőzést. Legutóbb 1984-ben Taróczy Balázsnak volt győztes meccse, akkor a második körig jutott el. Fucsovics ma a spanyol Nicolas Almagróval találkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.