galéria megtekintése

Bejutott az olimpiai döntőbe Imre Géza vívó

2 komment

MTI

Imre Géza bejutott a döntőbe a riói olimpia keddi férfi párbajtőr versenyében.

Nagyszerű vívással bejutott a döntőbe Imre Géza a riói olimpia keddi férfi párbajtőr versenyében. A világranglistán harmadik helyezett magyar vívó az elődöntőben 15-13-ra verte rangsort vezető francia Gauthier Grumier-t.

Az első három percben öt együttes mellett Imre háromszor egylámpás tust adott, először pengéről indulva, majd egy "adok-kapok" végén, utána pedig gyors lábra szúrással. A pihenőt követően újabb együttes következett, azután viszont határozottabban akciózott az egyéniben kétszeres vb-ezüstérmes Grumier, ennek eredményeként pedig egyenlített. A folytatásban azonban megint a tavaly világbajnok Imre pillanatai következtek, újabb együttes után lábra szúrt, aztán még egy akcióját eredményesen fejezte be, a következő három együttes találattal pedig eljutott 15-ig.

"Most kicsit jobban figyeltem..." - nyilatkozott a 41 éves Imre Géza, arra utalva, hogy a tavalyi világbajnoki döntőben egy tussal verte Grumier-t, most pedig kettővel.

 
"Nagy taktikai csata volt, bíztam az együtteseimben"

- mondta. Hozzátette: nem ingott meg, amikor a francia egyenlített, ismeri jól az edzőjét, akivel még együtt vívott, így számított rá, hogy Grumier valamit változtat.

"Sokszor visszanéztem a vb-döntőt, s tudtam, hogy mire számíthatok. Próbáltam azt csinálni, ami ott bejött."

Imre a 22.45-kor kezdődő döntőben a dél-koreai Park Szang Jounggal vagy a svájci Benjamin Steffennel mérkőzik.

Imre Géza a negyeddöntőben a 2010-ben és 2013-ban világbajnok észt Nikolai Novosjolovval vívott a tavalyi év vb-aranyérmese, és 15-9-re nyert.

Imre Géza és Nikolai Novosjolov
Imre Géza és Nikolai Novosjolov
Kovács Tamás / MTI

Sokáig kiegyenlített volt a küzdelem, az első három perc után 3-3, a másodikat követően 7-7 állt az eredményjelzőn. Aztán egycsapásra megváltozott az asszó képe, Imre jól mozgatta ellenfelét és finom tusokkal elhúzott. Ebben a szakaszban Novosjolov csak két találatot tudott adni, s egy idő után már talán nem is hitt abban, hogy fordítani tud.

"Ha kívülről annak is tűnt, belülről egyáltalán nem volt egyszerű. Kétszeres egyéni világbajnokról beszélünk, borzasztó fizikum. Amikor az elején egyszer-kétszer megütötte a pengémet, úgy éreztem, hogy nagy gond van, azon gondolkodtam, hogyan fogom egyáltalán megtartani a pengémet, nem azon, hogyan adok tust" - nyilatkozta Imre Géza a vegyes zónában.

"Szerencsére volt egy-két jó tusom, a végén pedig talán el is ment egy kicsit az önbizalma. Megtaláltam a vívása ellenszerét, nem adtam neki pengét, és ott hadakozott magával, szerintem."

Eredmények

64 között

Rédli András - Abdulaziz Alsatti (független versenyző/kuvaiti) 14-13

32 között

Boczkó Gábor - Alaxandre Bouzaid (szenegáli) 15-9

Imre Géza - John Rodriguez (kolumbiai) 15-8

Yannick Borel (francia) - Rédli András 15-9

16 között

Imre Géza - Boczkó Gábor 15-8

Negyeddöntő

Imre Géza - Nikolai Novosjolov (észt) 15-9

Elődöntő

Imre Géza - Gauthier Grumier (francia 15-13

Korábban Imre Géza került ki győztesen a magyar párharcból a férfi párbajtőr verseny nyolcaddöntőjében. Az asszót 15-8-ra nyerte meg Boczkó Gábor ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.