galéria megtekintése

Hosszú Katinka világcsúccsal olimpiai bajnok! Egy nap alatt két aranyat nyertek a magyarok Rióban

23 komment

NOL

Utcahosszal verte a mezőnyt és elképesztő világcsúccsal lett olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki ezzel az aranyéremmel a negyedik olimpiáján valóra váltotta régi álmát. 

Akárcsak az előfutamban, a döntőben is több testhosszal utasította maga mögé a mezőnyt Hosszú Katinka a 400 méteres vegyes úszás döntőjében. Szinte egyetlen pillanat sem volt a verseny folyamán, amikor valaki megelőzte volna az ötszörös világbajnok magyar úszónőt a medencében. Hosszú Katinka már 25 méternél az első volt, és onnantól kezdve csak növelte előnyét. Száz méternél már egy testhosszal vezetett, innentől kezdve még a világcsúcs részidőt jelző sárga vonal sem tudott vele lépést tartani.  

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Hosszú Katinka végül 4:26.36 perces, hatalmas világcsúccsal nyerte meg a versenyt, több mint két másodperccel megjavítva - a Rióban döntőbe sem jutott - Je Si-ven 2012-es londoni játékokon elért 4:28.43 perces rekordját. A tavalyi kazanyi világbajnokság után Hosszú azt nyilatkozta, hogy neki egy világcsúcs többet jelent, mint egy olimpiai aranyérem. Most mindkettőt sikerült elérnie.  

 

A riói olimpián még négy számban induló úszó a verseny után az M4 sportnak nyilatkozva a következőt mondta:

„Még nem fogtam fel! Kiráz a hideg. Olyan felszabadultan úsztam, mintha edzésen úsztam volna. Ennél tökéletesebb nem is lehetne! Ez életem egyik legszebb napja.”

Férje és edzője, Shane Tusup a verseny után azt mondta Hosszúnak: „Megcsináltad! Nem hiszem el, megcsináltad!”

Fotó: Michael Dalder / Reuters

A 400 méteres női vegyes úszás eredménye:

1. Hosszú Katinka (Magyarország) 4:26.36 perc

2. Maya Dirado (Egyesült Államok) 4:31.15

3. Mirea Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:32.39 

Hosszú Katinka ezzel mind az öt vegyesúszó világrekord birtokosává vált, hiszen a mostani 400 méter mellett övé a 200 méter világrekordja és rövid pályán mind a három táv (100-200-400 méter) minden idők legjobb eredménye is.  

Hosszú győzelme már második magyar aranyérem volt az olimpia első napján, pár órával korábban Szász Emese párbajtőröző is a dobogó tetejére állhatott

Innen vezetett az út az olimpiai aranyig

Az idén 27 éves Hosszú Katinka pályafutását 2003-ban, vagyis 14 évesen kezdte, amikor 400 méter vegyesen, az egyik legerősebb számában aranyérmet szerzett a rövid pályás magyar bajnokságon. Első olimpiáján 2004-ben Athénban indult, ahol 200 méter gyorson 31. helyezett lett.

A következő jelentős eredményre 2008-ig várni kellett, akkor az eindhoveni Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett 400 méter vegyesen. Ebben az évben is indult az olimpián, de az eredmények még mindig nem közelítették meg a döntőbe jutási küszöböt. 

Fotó: Marcos Brindicci / Reuters

Az áttörés 2009-ben következett be, amikor a római világbajnokságon világbajnoki- és Európa-csúccsal lett aranyérmes 400 vegyes en Ekkor már az Egyesült Államokban, a Dél-Kaliforniai Egyetemen tanult és amerikai edzője volt.  

A következő években vegyes és pillangó úszásban jöttek a sikerek, 2012-ben, a londoni olimpián azonban hatalmasat csalódott, mert éremesélyesként emlegette a szakma, de legsikeresebb számában is egy helyezéssel maradt le a dobogóról. Az olimpia után edzőt váltott, innentől kezdve férje, Shane Tusup készíti fel a versenyekre.   

A váltás után elképesztő sorozat vette kezdetét, egymást követték az aranyérmek. 2013-as és a 2015-ös világbajnokságon is megnyerte mindkét vegyes számot, évről évre szinte megszámlálhatatlanul potyogtak a rövid pályás aranyak, a 2013-as barcelonai vb utáni rövid pályás világkupán két nap alatt négyszer úszott világcsúcsot. Akkor a LEN a legjobb európai úszónőnek választotta, a következő két évben viszont már nem volt kérdés, hogy ő a világ abszolút legjobbja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.