galéria megtekintése

Hosszú Katinka harmadszor is olimpiai bajnok

9 komment

Hosszú Katinka a 400 vegyes és a 100 hát után 200 vegyesen is aranyérmet nyert a riói olimpián.

Illyés Tibor / MTI

Az ötszörös világbajnok 27 éves versenyző korábban 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal, 100 méter háton pedig minden idők második leggyorsabb úszásával győzött. Ugyan kedvenc száma, a 200 vegyes döntőjét csak a második legjobb idővel várhatta, ez annak volt betudható, hogy egy nappal korábban a 100 méter háton aratott győzelme után kellett letudnia az elődöntőt. Annak érdekében, hogy a döntőre kicsit pihenjen, kedden visszalépett a 200 méter pillangótól.

Hosszú Katinka a rajt után szinte azonnal az élre állt, és az első helyen is fordult, hét századdal a világcsúcson belül. Háton is tartotta az előnyét, 5 századdal még féltávnál is világcsúcson belüli részidővel. Következett a mellúszás, a Hosszút üldöző O'Connor specialitása, de Katinkát ő sem tudta beérni, a magyar bajnok fél testhossz előnnyel fordult rá az utolsó ötven méterre, és végül rajt-cél győzelmet aratott, 2:06.58 perces olimpiai csúccsal, három tizeddel megelőzve a második brit versenyzőt.

 

A címvédő kínai Je Si-ven – akinek 400 vegyesen Hosszú több mint két másodperccel javította meg a világcsúcsát – az utolsó lett, 2:13.56-tal a nyolcadik helyen csapott a célba. 

Reuters

Egy olimpián szerzett harmadik aranyával Hosszú beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját. Egerszegi 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe - szintén éremesélyesként.

Ez volt a magyar küldöttség hatodik érme, közte a negyedik aranya.  

Női 200 m vegyes

1. HOSSZÚ KATINKA 2:06.58 perc
2. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:06.88
3. Maya DiRado (Egyesült Államok) 2:08.79


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.