Hosszú Katinka hajszállal maradt le a negyedik aranyról

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter háton a riói játékok versenynapján. A magyar klasszis az utolsó pillanatig vezetett, de végül óriási csatában második lett az amerikai Maya Dirado mögött.

A 200 méteres hátúszásban Hosszú Katinka a legjobb idővel, 1 másodperccel a mezőny előtt jutott be a döntőbe, így megvolt rá az esély, hogy megcsinálja azt, ami még soha egyetlen magyar úszónak sem sikerült, és négy aranyérmet nyerjen egy olimpián.

Hosszú már a rajttal magához ragadta a vezetést, ötven méter után 32 századdal a világcsúcs részidején belül fordult, és féltávnál már majdnem egy testhosszal ellépett. A végső pillanatig ő volt az élen, egyedül Maya Dirado tudta vele tartani a lépést, de az utolsó hosszra fordulva még vele szemben is megnyugtató előnye volt Hosszúnak. Dirado azonban óriási hajrát vágott le, és egy jobb benyúlással, mindössze hat századdal megelőzte a magyar klasszist, aki így három arany után egy ezüstéremmel búcsúzott az olimpiától.

falseReuters

„Ha az ember ilyen szorosan veszít, akkor mindig benne van, hogy nagyon pici kellett volna még, de négy érem után azt hiszem, hogy nem nagyon bánkódhatok” - mondta Hosszú a verseny után az M4-nek, hozzátéve, előzetesen nem hitte volna, hogy három aranyat és egy ezüstöt tud majd elhozni Rióból.  

Hosszú mostani sikerével felnőtt pályafutása 60. érmét szerezte olimpián, világ- és Európa-bajnokságokat tekintve 50 és 25 méteres medencében. Rióban sikerült megdöntenie Egerszegi Krisztina egy olimpián elért magyar eredményességi rekordját: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat és két ezüstöt nyert.
 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.