galéria megtekintése

Hosszú Katinka akkor is félmilliárdot szakíthat, ha soha többé nem úszik

34 komment


Baksa Roland

Több százmillió forint egyszeri juttatásnak felel meg az olimpiai érmesek életjáradéka. Mármint matematikailag. Egyáltalán nem kevés múlik egy találaton vagy egy gólon.



Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Közismert, hogy legeredményesebb versenyzőink olimpiai helyezéseik alapján mekkora pénzjutalmat kapnak; az kevéssé, mennyibe is kerül az adófizetőknek egy-egy ötkarikás eredmény. Az egyszeri jutalom 1,2 és 35 millió forint között mozog, attól függően, hogy egyéniben, párosban, legfeljebb 8 fős csapat tagjaként vagy 9-nél több tagot számláló együttesben nyer valaki, a dobogósok pedig – a 35. születésnapjukat követően – havi életjáradékot is kapnak.

 

Ennek összegét az előző évi országos havi bruttó átlagbér alapján állapítják meg,  amely hozzávetőleg 250 ezer forint. A Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott tájékoztatás szerint tavaly olimpiai járadékra 1,454 milliárd forintot fizettek ki, ebből 977 millió forintot tett ki a 488 érmes illetménye; a többi az edzőknek és az özvegyeknek jutott.

De összességében mennyi pénz is üti így a sportolók markát? Ennek megválaszolásához  a pénzáramlás jelenértékét érdemes kiszámolni: ez mutatja meg, hogy voltaképpen mekkora egyösszegű apanázsnak felel meg az összes juttatás. A számítás során három tényezőt kell figyelembe venni.

Elsősorban azt, mennyivel emelkednek a bérek az országban. Idehaza nagyon meglódultak: a válság éveiben szinte mozdulatlan volt az átlagkereset. Mindenesetre az tetszik reálisnak, ha hosszú távon 4-5 százalékos emelkedéssel számolunk, ami némiképp magasabb, mint a magyar gazdaságban egészségesnek tartott infláció három százalékos mértéke.

Másodsorban tudni kell, hogy a mostani ezer forint nem azonos a következő évi ezer forinttal, és nem csak az árak emelkedése miatt, hanem mert általában az emberek többre értékelik, ha most költhetik el a pénzt, s nem holnap. Ezért diszkontálni is kell a havonta kifizetett összegeket. (Erre sokszor a hosszú távú, 10-15 éves állampapírhozamot használják, ami most 3 százalék körüli.)

A harmadik befolyásoló tényező pedig az, hogy vajon meddig élnek az olimpiai dobogósok. Ma Magyarországon a férfiak születéskor várható élettartama 72, a nőké közel 79 év, mi is ezzel számolunk.

Imre Géza a döntőben: megvívott a pénzéért
Imre Géza a döntőben: megvívott a pénzéért
Szabó Miklós / Népszabadság

Számításaink szerint tehát Szász Emese, aki párbajtőr egyéniben lett olimpiai bajnok, 120-192 millió forintot kap jelenértéken az olimpiai járadék formájában. (Fontos tudni: hosszú távon már 1 százalékpontnyi eltérés nagy különbséget okoz a béremelkedési ütemnél és a diszkontrátánál.)

Egy férfi aranyérmesnek – a néhány évvel kisebb várható élettartam miatt – valamivel kisebb összeg juthat: úgy 102-155 millió forint a mostani érték szerint. Aki második lesz, az aranyérmes juttatásának a 60 százalékára jogosult, aki bronzérmet szerez, a 40 százalékára. Innen nézve Imre Géza, aki egy hajszálra volt a párbajtőr egyéni olimpiai bajnoki címtől, elesett 40-60 millió forinttól, de így is 60-93 millió forinttal számolhat.

Helyezésről helyezésre

Az olimpiai 1-8. helyezetteknek járó egyszeri állami jutalom minden helyezés után jár, nem csak a legjobb eredmény után. Minden helyezésért megilleti a versenyzőt a pénz. Ennek alapján Hosszú Katinka a három arany, egy ezüst és egy váltóban megszerzett 6. helyezés után 136,4 millió forintot kap. Imre Géza az egyéni ezüstje és csapatbronza után összesen 41 millió forintban részesül.

Bácsi Péter birkózó sem állt messze attól, hogy vagy döntőt birkózzon, vagy legalább megszerezze a harmadik helyet (az ötödik helyen végzett). Ha szerencséje lett volna, 40-62 millió forinttal is gazdagabb lett volna. Kapás Boglárka, aki a 800 méteres gyorsúszásban harmadikként csapott célba, 48-77 millió azonnali forintnak megfelelő járadékra számíthat.

A szabály abban az értelemben kegyetlennek is mondható, hogy hiába szerez valaki négy ezüst- és két bronzérmet, ahogyan négy olimpiáján összesen Cseh László, fillérre ugyanannyit kap, mint az, akinek egyetlen ezüstérme van. De az olimpiai bajnokoknál lehet halmozódás. Ha kétszeres aranyérmes valaki, akkor járadéka 20 százalékkal több az egyszeres bajnokénál, s minden további első helyezés plusz 20 százalékot jelent. Öt- vagy annál több aranyérem esetén a járadék duplázódik, ez a maximum.

Ebből kiindulva a háromszoros aranyérmes Hosszú Katinka 360-576 millió forintnak megfelelő összeget kap meg élete során. 

Hosszú Katalin élete végéig ellesz, mint hal a vízben
Hosszú Katalin élete végéig ellesz, mint hal a vízben
Szabó Miklós / Népszabadság

Természetesen nem csak a nyári olimpiai érmesek kapnak járadékot. A sakkolimpia, téli olimpia, paralimpia vagy siketlimpia dobogósait is ugyanannyi illeti meg, mint a nyári olimpián résztvevőket. És nemcsak a versenyző kap járadékot: özvegye és – 45. életévétől – az edzője is, méghozzá a versenyzői járadék felét. Ha valaki versenyzőként is érmet szerez, a későbbiekben egyik tanítványát is a dobogóra segíti, akkor mindkét jogcímen kap pénzt.

Hajrá, Vasas!

Hiába szereztek eddig öt aranyérmet a Vasas sportolói, a klub közvetlenül nem kap ezért semmit, bár a későbbi pénzosztáskor előnyösebb pozícióba kerülhet. – A sportágak részére biztosított állami támogatás mértékének meghatározása során számít az adott sportág előző évi, valamint előző olimpiai ciklusbeli eredményessége. Az eredményesség mellett még számos tényező befolyásolja azt, úgy mint a versenyengedéllyel rendelkező felnőtt, utánpótláskorú sportolók és a sportágban dolgozó edzők száma – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kapcsolódó cikkek

Hosszú Katinka a világ tetején, Cseh László maga alatt - képgaléria

Hosszú Katinka a harmadik aranyérmét is megnyertre a riói olimpián, Kenderesi Tamás óriási hajrával bronzérmes lett, Cseh László azonban nagyon elégedetlen volt a hetedik helyével.

Van, aki majdnem hatszor annyit kap az aranyáért, mint Hosszú Katinka

Szingapúrnak eddig csak négy érme volt az olimpiákon.

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.