Hosszú hét két botrány árnyékában

Hétfőtől egy héten át az úszókra irányul a reflektorfény a május 9. óta tartó vizes Európa-bajnokságon Londonban. A harmincegy ­tagú magyar csapat a Hosszú Katinka körül kitört év eleji botrány és a volt szövetségi kapitány, Kiss László lemondása árnyékában nem csupán érmekért utazott az brit fővárosba, hanem újabb olimpiai kvóták megszerzéséért is.

Pénteken elutazott a magyar úszóküldöttség a riói olimpia előtti utolsó nagy verseny, az Eb londoni helyszínére. Részvételi jogot azok nyertek, akik elérték a két évvel ezelőtti kontinenstorna nyolcadik helyezettjének idejét az adott számban. Így harmincegy magyar úszó állhat rajtkőre; lehetne a létszám harminckettő is, de Gyurta Dániel úgy határozott: az ötkarikás előkészületek jegyében kihagyja az Európa-bajnokságot. „Mindenki maga tudja, hogyan tud csúcsformába kerülni az olimpiára” – kommentálta Gyurta döntését az utazás előtti a sajtótájékoztatón Hargitay András szövetségi kapitány, aki utalt arra is: más országokból sok neves versenyző marad távol, emiatt több számban nem a legerősebb mezőny áll rajthoz.

Mély víz
Mély víz
Sóki Tamás / MTI

Ott van viszont a magyar csapatban a 2015-ben az év női és férfi sportolójának megválasztott Hosszú Katinka, illetve Cseh László. Az úszónő hét számban szerepel: hat egyéni futama (100 m gyors, hát és pillangó, 200 m hát és vegyes, 400 m vegyes) mellett a 4×200-as gyorsváltónak is a tagja. Hargitay elárulta: egy masszőr kizárólag az „Iron Ladyt” gyúrja majd. Cseh négy számban igyekszik bővíteni eddigi tizenkét nagymedencés Eb-aranyéremből álló gyűjteményét: pillangóban 50, 100 és 200, vegyesben 200 m-en versenyez.

Risztov Éva, a 10 km-es nyílt ­vízi úszás londoni olimpiai bajnoka is ott van már az angol fővárosban, de nem olimpiai számában szerepel majd, mivel a nyílt vízi úszók Eb-jét csak júliusban rendezik a hollandiai Hoornban. Ezúttal a 400, a 800 és az 1500 m-es gyorsúszásban igyekszik bizonyítani. A magyar csapat legifjabb tagja a 2001-es születésű Késely Ajna, aki első nagy nemzetközi versenyére készül, mindjárt négy számban. „Az olimpia ­évében az Eb nem alkalmas arra, hogy ilyenkor dobjuk a mély vízbe a fiatalokat, de Ajna rászolgált a bizalomra” – indokolta a tizennégy éves sportoló kerettagságát Petrov Iván, az utánpótlásért felelős szakvezető.

Az éremgyűjtés mellett – vagy helyett – többeknek fontos cél az ­Európa-bajnokságon, hogy a ­riói kvótához szükséges időt ússzanak. Hargitay kapitány úgy kalkulál: London után legalább három úszóval bővül majd a magyar ­olimpiai csapat kerete. Az Eb-érmek számára ugyan nem mer tippelni a szakvezető, ám abban reménykedik: felülmúlható még a legutóbbi, 2014-es berlini kontinensviadal éremtermése – öt arany, hat ezüst, öt bronz – is.

Angliai magyarok

Férfiak: Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Financsek Gábor, Földházi Dávid, Grátz Benjámin, Gyurta Gergely, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kis Gergő, Kozma Dominik, Pulai Bence, Rasovszky Kristóf, Takács Krisztián, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid, Zámbó Balázs.

Nők: Burián Kata, György Réka, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Juhász Adél, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Risztov Éva, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn.

Az első úszónap (hétfő, magyar idő szerint 19 óra) döntői: férfi 400 m gyors, férfi 4x100 m gyors, női 400 m vegyes, női 4x100 m gyors.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.