galéria megtekintése

Hiába jött vissza a sírból, ötösökkel kiesett a pólóválogatott

3 komment

NOL

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlen után ötméteresekkel 13-11-re kikapott a montenegrói csapattól a riói olimpia negyeddöntőjében, így akárcsak négy évvel ezelőtt Londonban, a folytatásban csak az 5-8. helyért küzdhet. Benedek Tibor csapata a második negyedben már háromgólos hátrányban volt, de Varga Dénes révén bő egy perccel a vége előtt egyenlített. Az ötméteres-párbajban végül Vámos Márton és Hosnyánszky Norbert is hibázott, így a montenegróiak ünnepelhettek.

A magyar csapat kapta az első emberelőnyt, de nem sikerült kihasználnia, nem úgy Montenegrónak, amely Brguljan révén értékesítette a fórt. Ezt követően eredménytelenül támadtak felváltva a csapatok, Montenegró sem Hárai kiállítását, sem az időkérést nem tudta gólra váltani, Manhercz viszont néhány lóba után a léc alá vágta a labdát a magyar fórból. Ekkor még nem sejtettük, hogy most vezettünk utoljára a meccsen. A negyed vége felé Ivovics újra Montenegró javára fordította az állást, miután a lécről visszapattanó lövése éppen elé került vissza, innentől pedig elkezdődött a magyar válogatott hosszú vesszőfutása.

Mladan Janovic és Vámos Márton
Mladan Janovic és Vámos Márton
Balogh László / Reuters

Scsepanovics már az első negyedben sorra védte a magyar próbálkozásokat, és ez sajnos nem változott a másodikban sem, amikor pedig a montenegrói kapus is verve volt, Vámos bődületes lövése után a gólvonalra pattant a labda a lécről, de nem ment be. Egyenlítés helyett jött a harmadik kapott gól, Radovics távolról vágta be a kapufa segítségével, míg a másik oldalán Hosnyánszky is a kapufát találta el, csakhogy ebből megint nem lett gól.

 

Ivovics viszont csúnyán átejtette az mindaddig egy lövést sem hárító Nagy Viktort (1-4), Benedek Tibor be is hozta a helyére Decker Attilát, és még egy időkérés alatt is megpróbálta felpörgetni a csapatot. Két újabb meddő támadás után aztán Erdélyi a falból végre behúzta a magyar szépítést, Janovics azonban egy szabályosságában vitatható góllal visszaállította a háromgólos különbséget.

Scsepanovics mintha megbabonázta volna a magyar játékosokat (79 százalékkal védett az első két negyedben), Varga Dénes azonban magabiztos volt, és kilőtte a jobb alsót, így a félidőre 3-5-re sikerült kozmetikázni az állást.

A látottak alapján egyértelmű volt, hogy sokat kell javulnia a magyar csapatnak az eredmény megfordításához, ám Varga Dénes Scsepanovicsba püfölte a labdát egy gyors megúszás után, Paskovics ellenben nem hagyta ki a ziccert a másik oldalon.

Hárai Balázs lő
Hárai Balázs lő
Balogh László / Reuters

Montenegró ráadásul emberelőnybe került, amit ha kihasznál, jó eséllyel elúszhatott volna a meccs, Decker azonban fontos lélektani pillanatban kiütötte Paskovics lövését.

Vámos passzát könnyen elhalászták a montenegróiak, majd Következett egy-egy Decker- és Scsepanovics-védés, mígnem Vámos megunta a totojázást, és a kapus hóna alatt bepattintotta a labdát (4-6).

Magyar emberelőny következett, szépen végig járatták a labdát a mieink, aztán ismét Vámos lőtt, és szó szerint felragasztotta a labdát a jobb felsőbe. Feljöttünk egy gólra, de sajnos csak ideiglenesen, mert Klikovac értékesítette a montenegrói előnyt. Valami azonban végre megmozdult, Erdélyi Balázs éles szögből is elvállalta, és gyönyörűen felpattintotta a labdát a bal felsőbe.

Jött a szokásos montenegrói válasz, Brguljan két védővel a nyakán, a támadóidő utolsó másodpercében alakította 8-6-ra az állást. Szivós távoli lövése nem tudott kifogni Scsepanovicson, majd a negyed végén labdát szereztünk, időt kértünk, emberelőnybe kerültünk, de nem sikerült feljebb kapaszkodni.

Erdélyi Balázs szemben Drasko Brguljannal
Erdélyi Balázs szemben Drasko Brguljannal
Balogh László / Reuters

Az utolsó ráúszásnál először tudtuk elhozni a labdát, ami utóbb fontosnak bizonyult, mert 17 másodperccel elteltével Erdélyi szinte lemásolta az előző gólját.  És bár elöl kezdtünk magunkra találni, védekezésben továbbra sem nőttünk fel a feladathoz, Ivovics bántóan egyedül maradt, és büntetett.

Nem adtuk fel, kaptunk egy emberelőnyt, ami ugyan tanácstalannak tűnő passzolgatással telt, ám a lejárta pillanatában Vámos szorongatott helyzetből a kapuba zúzta a labdát (8-9).

Az egyenlítés azonban csak nem akart összejönni, pedig egy kettős emberhátrányt is sikerült kivédekezni, ám hol Scsepanovics védett (immár tizenharmadszor), hol elpasszoltuk a labdát, hol meg szabálytalanság miatt vették el a bírók.

Montenegró lövés nélkül fejezett be két támadást is, majd a kapufa mentette meg a csapatot Csucskovics lövése után, két perc maradt az egyenlítésre.

Decker Attila egy ötmétersst hárított, de ez nem volt elég
Decker Attila egy ötmétersst hárított, de ez nem volt elég
Balogh László / Reuters

Emberelőnybe kerültünk, de Manhercz lövése elhalt a blokkban. Benedek időt kért, a támadásból azonban Varga Dénes egyre csak hátrált, mígnem egyszer csak elengedte a labdát, és óriási gólt lőtt, meghozva a várva várt egyenlítést.

Az utolsó percben Decker kivédte a montenegrói lövést, mi fölé lőttünk, három másodperccel a vége előtt pedig lesodródott a labda Ivovics kezéről, így maradt a 9-9. Jöhettek az ötméteresek, ami miatt a meccs összképét nézve egyáltalán nem bánkódhattunk.

Ivovics kezdte a szétlövést, bevágta jobb alsó sarokba.

Varga Dénes a másik oldalt válaszotta, ez is a hálóba vágódott

Radivocs és Varga Dániel sem hibázott.

Montenegrói öröm
Montenegrói öröm
Balogh László / Reuters

Miként Brguljan is magabiztosan lőtt a kapuba.

Vámos a magyar csapat egyik legjobbja volt, büntetőjét azonban a bicepszével kivédte Scsepanovics.

Janovics megtette azt a szívességet, hogy nem találta el a kaput.

Magyar csalódottság
Balogh László / Reuters

Hosnyánszky gyenge lövésére odaért a sarokra Scsepanovics.

Így aztán Paskovics kezében volt a továbbjutás, és ő sajnos nem is hibázott.

Montenegró jutott be az elődöntőbe, Magyarország pedig az 5-8. helyért játszhat, és csütörtökön a címvédő horvát és a házigazda brazil csapat összecsapásának vesztesével találkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.