Hegyi Iván: Egervárinak van mire szerénynek lennie

A meccset mindig a csapat nyeri meg és veszti el, még akkor is, ha a vereségek után előbb veszik elő a trénert, mint az együttest. Sőt a legtöbbször csak őt veszik elő, hiszen – miként azt gyakorta emlegetik – egy egész garnitúra játékost nem lehet elküldeni...

A svéd futballistákat tehát a magyar válogatott győzte le egy minden igényt kielégítő góllal (finom Rudolf-passz, még finomabb Szabics-alárúgás), valamint egy olyan másikkal, amely – időpontjánál fogva – jobbkor nem is érkezhetett volna. Viccelődhetne az ember, hogy régi igazság: klasszis csapat akkor szerez döntő gólt, amikor az ellenfél az óra miatt már sehogyan sem képes egyenlíteni, de a magyar válogatott nem vált klasszis csapattá egyetlen pillanat alatt, viszont 1985, a vb-selejtezőn kivívott 3-0-ás bécsi diadal óta a legértékesebb sikerét aratta.

Egervári a kispadon: jobb helyzetbe vezette a válogatottat a 2012-es Eb-selejtezőkön mint elődei az elmúlt évtizedekben
Head coach of Hungary Sandor Egervari reacts before their Euro 2012 qualifying Group E soccer match against Netherlands on Budapest's Puskas stadium on March 25, 2011. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: SPORT SOCCER)

Az összehasonlítás annyiban sántít, hogy a Hanappi stadionban elért győzelem a világbajnoki részvételt jelentette, míg a mostani együttes még a második helyet vagy az esetleges pótselejtező lehetőségét sem szerezte meg, de a párhuzam annyiban indokolt, hogy továbbjutó csapat ellen 1986 óta csak kétszer nyert kvalifikációs tétmérkőzést a válogatott. Egyszer a letteket, egyszer pedig a dánokat múlta felül, az utóbbiakat azonban már akkor, amikor minden eldőlt a csoportban, és nem honfitársaink javára.

Egyelőre a svéd együttes nem továbbjutó csapat, de ez egyáltalán nem ront a magyarok teljesítményén, sőt. Mert ha a skandinávok nem tudnák kvalifikálni magukat az Eb-re, az az utóbbi másfél évtized legjobb magyar eredménye lenne. Mint tudják, 1997-ben pótselejtezős helyre került a válogatott, és a legutóbbi vb-részvételtől eltelt negyedszázadban az akkori második hely volt a legkiválóbb produkció, függetlenül attól, mi következett a jugoszlávok ellen (1-7, 0-5).

A jelenlegi gárda még itt sem tart, de egy feljebb emelkedő embere már van, bármit hoz is a folytatás. Edző nem nyerhet meccset, Egervári Sándor mégis győzött.

A kapitány a mai Magyarországon teljességgel szokatlan realitásérzékkel közelítette meg az amilyen meglepő, olyan bravúros 2-1-et. Nem tagadta el, hogy „a második félidőben voltak nehéz periódusaink”, s hogy „az ellenfél az egyenlítő gól után fölénk kerekedett”; nem titkolta azt sem, hogy „a szünet után több játékosunk elfáradt”; még véletlenül sem esett a túlértékelés, netán az öntömjénezés hibájába. Nem „szállt el” a kimeneteltől, inkább valódi szakvezető módjára elemezte a történteket, joggal jelentve ki: „az eredmény legfőképpen az elszántság, a csapategység és az állhatatosság sikere”, részben meg annak tulajdonítható, hogy „a játékosok képesek voltak ritmusváltásra még akkor is, amikor már-már elkészültek az erejükkel”.

Megjegyezte még, hogy az az odaadás és lelkierő, amely ezúttal megmutatkozott, „akár messzire is repítheti majd a csapatot”. Megkérdeztem tőle: milyen messzire? Mire tréfásan azt válaszolta: Kisinyovig feltétlenül.
Nyilván mondani sem kell: kedden Moldova–Magyarország mérkőzés lesz. Ezzel a mértéktartással és -adással ott is mehet „valamire” az együttes, bár a meccset soha nem az edző nyeri meg.

Ám Egervári felfogása nyilvánvalóan szerepet játszik abban, hogy péntek estétől végre tényleg van mire szerénynek lenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.