Hazudott a magyar fél a nácik által énekelt himnusz kapcsán?

A német sajtó elfogadhatatlannak minősítette, hogy Szegeden a német világbajnokok ünneplésénél a német himnusz betiltott, a nemzetiszocialista rémuralom által bemocskolt első versszaka csendült fel. A német fél hárítja a felelősséget.

"A szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsága a világversenyeken megszokott gyakorlat szerint az összes résztvevő országgal ellenőriztette a nemzeti himnuszokat. A német csapat képviselője is meghallgatta a világbajnokság döntői előtt a felvételt, és nem emelt ellene kifogást" - reagált az MTI érdeklődésére a magyar szervezőbizottság, amelynek pénteki esti közleménye ugyanakkor hangsúlyozza: ennek ellenére elnézést kérnek a tévedésért.

Anne Knorr és Debora Niche - a német sajtó szerint ledöbbenve hallgatták, milyen himnuszt játszanak nekik Szegeden
Anne Knorr and Debora Niche of Germany bite their gold medals after the women's K2 1000m event during the ICF Canoe and Kayak Sprint World Championships in Szeged, 170km (106 miles) south of Budapest, August 19, 2011. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: SPORT CANOEING)

A bocsánatkérést a német fél el is fogadta, az indokot azonban nem. Rainer Kiessler német szövetségi kapitány állítja: kétszer is meg akarta hallgatni a győzelem esetére bekészített német himnuszt, de mindkétszer azt a választ kapta a magyar szervezőktől, hogy a lejátszó éppen nem működik.

Fel vagyok háborodva - mondta a himnusz betiltott első versszakának lejátszásával kapcsolatban Kiessler az RBB tévétársaságnak. Szerinte a német fél ezt így "nem fogadhatja el". A Spiegel Online beszámolójában választ nem adva azt kérdezi, honnan volt egyáltalán az 1952 óta soha hivatalos rendezvényen le nem játszott dal a szervezők birtokában.

Thomas Konietzko német szövetségi elnök szombaton már békésebb hangot ütött meg Szegeden. "A bocsánatkérést elfogadtam, nem gyanakodunk szándékosságra. Szerintem ezzel a vitát le is zárhatjuk" - nyilatkozta a legnagyobb német hírportál tudósítása szerint.

Ui: Szombaton lehetőség nyílt a javításra, sajnos éppen Kozák Danuta veresége miatt. A német Nicole Reinhardt nyerte a K-1 500 méteres számát, a szpíker bejelentette, hogy tessék felállni a győztesnek játszott himnusz tiszteletére. A "Deutschlandlied" ez alkalommal énekhang nélkül szólalt meg. Így nem is lehet hibázni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.