galéria megtekintése

Hatalmas hajrával Hosszú Katinka olimpiai bajnok 100 méteres hátúszásban is!

15 komment

K. K. - Á. Z.

Nem rajtolt jól, a hatodik helyen fordult, de aztán az utolsó 25 méteren remekül tempózott, és háromtized másodperccel megverte a második helyen célba érő amerikai Kathleen Bakert. Ha csak a nők által elnyert érmeket nézzük, Magyarország jelenleg a második az országok rangsorában.

Szédületes második ötven méteres úszással, 58,45-ös új országos csúccsal Hosszú Katinka nyerte meg a 100 méteres hátúszás döntőjét magyar idő szerint hajnali fél négy előtt Rio de Janeiróban az olimpián. Hosszú nem rajtolt jól, mindössze a hatodik helyen fordult - a részideje 28,84 volt –, de aztán hatalmas hajrával, az utolsó 25 méteren megverte a mezőnyt, végül háromtized másodperccel utasítva maga mögé azt az amerikai Kathleen Bakert, aki a legjobb idővel jutott be a döntőbe. A kínai Fu Juan-huj és a kanadai Kylie Masse 58,76-al holtversenyben a harmadik lett.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Hosszú ezzel a második aranyérmét nyeri Rio de Janeiróban. Az elsőt 400 vegyesen szerezte, szédületeset úszva több mint két másodperccel javította meg az addigi rekordot. Bár ebben a számban a brit Gemma Spofforth világcsúcsát, 58,12-t Hosszú csak megközelítette – nem a legerősebb száma a hátúszás, a rövidpályás világrekordot viszont ő tartja 55,03-mal –, az éremosztáskor így is jó volt hallani, hogy az aranya összeütközik Baker ezüstjével és csendül egyet, amikor a két úszónő összeölelkezett. Az érmét egyébként a visszavonult négyszeres olimpiai ezüstérmes rövidtávfutó, a namíbiai Frankie Fredericks adta át.

 

Nem sokkal később Hosszú aztán lazán beúszta magát a 200 méteres vegyesúszás holnapi döntőjébe.  „Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni” – nyilatkozta a győzelméről az M4 Sportnak.

Szász Emese párbajtőrben szerzett érme után Magyarországnak ez a harmadik aranyérme az olimpián, és ha csak a nők által elnyert érmeket nézzük, az Egyesült Államok után a második az országok rangsorában. (A Spiegel kedd reggel már négy magyar aranyat tüntetett fel az erről szóló listáján. Nem mintha valaha is kételkedtünk volna a német  magazin jóstehetségében. Ha Hosszú Katinkára és a 200 méteres vegyesúszásra gondolunk, legkésőbb magyar idő szerint holnap reggel meglesz a negyedik magyar arany is.)

Hosszúnak ugyan nem a legerősebb száma a 100 méteres hátúszás, de legutóbb az idei londoni Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett ebben a versenyszámban. Most az előfutamok után azt mondta, ez a verseny is ugyanolyan fontos számára, mint az összes többi. 

Fotó: Michael Dalder / Reuters

Hosszút a szakma gyors-, pillangó- és vegyesúszóként tartja számon, önállóan hátúszó számokban csak ritkán áll rajthoz. Ami viszont bizakodásra adhatott okot, egyfelől az, hogy a végtelenségig hitt abban, hogy elérhető számára a dobogó ebben az úszásnemben is, másfelől pedig, hogy van ennél gyengébb száma is, mégpedig a mellúszás. A riói olimpia döntőjébe 58:94-es eredménnyel, a második helyen kvalifikálta magát, de ennél a tavalyi kazanyi világbajnokságon úszott már jobbat is. 

Fotó: Dominic Ebenbichler / Reuters

Ebben a versenyszámban Európa-bajnokságokon 2014-ben Berlinben aranyat, az idén Londonban pedig ezüstérmet szerzett. Ezeken kívül rövid pályás, 25 méteres medencében rendezett világ- és Európa-bajnokságokon szerzett további egy-egy aranyat, de olimpián még nem indult ebben a számban.

Fotó: David Gray / Reuters

Széchy Tamás mondta egykor, hogy az igazán jó vegyesúszó az, aki a négy úszásnemből háromban kiemelkedő. És ha a mester szavait vesszük alapul, Hosszúnak igenis volt esélye éremre ebben a versenyszámban. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.