galéria megtekintése

Nyomasztó nyeretlenség

0 komment


Hegyi Iván, Oslo

A norvég fővárosban szerda este két fokot mértek, csütörtökön viszont forró lesz a hangulat az Ullevaal stadionban. Csak a meccs ne legyen meleg... – kívánják a magyarok, akik azonban tudva tudják az Eb-pótselejtező előtt, hogy a válogatott 43 éve nem járt Európa-bajnokságon, és 34 esztendeje nem győzte le a norvég csapatot.

A hűvös norvégok rendkívüli lelkesedéssel készülnek a labdarúgó Eb-pótselejtező csütörtök esti első mérkőzésére, míg a magyarok igyekeznek nyugodtak maradni – ez derült ki szerdán Oslóban Per-Mathias­ Högmo skandináv szakvezető, illetve Gera Zoltán szavaiból.

A vendéglátók szövetségi kapitánya azt mondta: „már csak két lépésre vagyunk az Európa-bajnokságtól", míg a 85-szörös válogatott középpályás „lehetőségnek" nevezte a párharcot, és érezhetően nem akart fölösleges terheket magára, valamint játékostársaira rakni. A rutinos labdarúgónak igaza lehet, elvégre nyilvánvalóan nem a beszéd, hanem a játék dönt.

Ezzel együtt mindenki tisztában van vele: a magyar csapat tizennyolc esztendeje legfontosabb mérkőzése következik. Pótselejtezőn legutóbb 1997 őszén szerepelt a válogatott, de meccset akkor nem vívott, mert a jugoszlávok az Üllői úton tíz perc alatt három gólt értek el – Branko Brnovics, Miroszlav Djukics, valamint Dejan Szavicsevics köszönt be egyhamar Sáfár Szabolcs kapusnak –, és a további 170 percet már nem is kellett volna lejátszani. (Egyebek közt azért sem, mert akkor megkíméltük volna magunkat újabb kilenc jugo­szláv, köztük hét Predrag Mijatovics-dugótól.)

 
A bizalom köre – magyar edzés szerdán a norvég fővárosban
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Attól most egyáltalán nem kell tartani, hogy a hajdani keserves 1-12 megismétlődhet, mert olyan norvég csapatot még nem hordott a hátán a föld, amilyen az a Szavicsevics-, Mijatovics-, Dragan Sztoj­kovics-féle jugoszláv együttes volt. S az északiak jelenlegi alakulata korántsem minden idők legjobb norvég együttese; kiváltképp a támadásban marad el a nemzetközi átlagtól. Legutóbbi tizenöt találkozóján tizennégy gólt szerzett együttvéve, és egynél többször csak négy mérkőzésen vette be az ellenfél hálóját. Kétszer Málta csapatát (2-0, 3-0) „szórta meg”...

Viszont hét alkalommal egyetlen gólt sem kapott, további öt esetben pedig csak egyet szedett be. Ehhez képest különösen figyelemreméltó Högmo hevessége, s az, hogy a norvég kapitány nem győzi hangoztatni: „Agresszíven kell futballoznunk!” Amúgy a vendéglátók a test test elleni harchoz messzemenően értenek, de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy egyéb erényük nincs, mert az, aki látta a Rosenborg–Debrecen Európa Liga-selejtezőket, hű képet kaphatott a két csapat technikai kvalitásairól. S a trondheimi együttesből várhatóan egy játékos lesz a norvég kezdő tizenegyben... (Igaz, a debreceniből meg egy sem.)

A norvégok feltűnő buzgalmát mindenekelőtt az táplálja, hogy kívánságellenfélnek tekintik a magyarokat, azaz úgy vélik: megszakíthatják másfél évtizede tartó negatív sorozatukat. Legutóbb a 2000-es Eb-n vettek részt – azon 1-0-ra legyőzték a spanyolokat, és csak 1-0-ra kaptak ki a jugoszlávoktól, vagyis mégsem voltak olyan messze Mijatovicstól és társaitól –, de ha a kihagyáson múlna az e heti siker, akkor meg sem kellene rendezni az oslói és a budapesti találkozót, mert honfitársaink negyvenhárom esztendeje várnak az Eb-részvételre. S harmincnégy éve a norvégok legyőzésére...

Az előző kilenc alkalommal öt döntetlenre telt – az „ikszet” alighanem csütörtök este is elfogadnánk –, négyszer viszont vereséget szenvedtek honfitársaink, akik több mint három dekád alatt mind­össze két gólt szereztek a skandinávokkal szemben (miközben tizennégyet kaptak). Ha ezt vesszük alapul, akkor még szolidan fizetne a William Hill brit fogadóiroda az oslói döntetlenre (2,25-ös szorzó), illetve hazánk fiainak diadalára (3,4)...

Noha Bernd Storck, a magyar válogatott német szakvezetője semmit nem mondott az összeállításról, az feltehető, hogy a háló előtt Király Gábor áll majd. Századszor. S lehet abból vasárnap 101 is, ami végképp nem kiskutya... (Pláne, hogy a magyar rangsorelső Bozsik József 101-szeres.) Szombathely büszkesége most beéri az amerikai Tony Meolát, míg három nappal később a brazil Claudio Taffarellel lehet „társbérletben”.

A százados kapusok listáját a spanyol Iker Casillas (164) vezeti, s olyan nagyságok tartoznak még a nem keveseket befogadó előkelő klubba, mint az olasz Gianluigi Buffon (152), a svéd Thomas Ravelli (143), az angol Peter Shilton (125), a dán Peter Schmeichel (121) vagy az olasz Dino Zoff (112). Azért azt nem hiszem, hogy Király, mondjuk, negyven válogatottságot odaadna két, egyaránt kapott gól nélküli Eb-pótselejtezőért, de a jubiláns nyilván abban reménykedik: nem kap védhetetlen lövést a négyemeletes házak között megbúvó, 27 ezer nézőt befogadó Ullevaal stadionban, mint ahogyan otthon, az Üllői úton sem.

Erre semmi esély nem nyílna, ha a norvégoknak sikerülne sebtében szabadalmaztatniuk egy otthoni „elemzést”. A párját ritkító analízisben azt olvastam: az északiak együttese a legszívesebben a 4–4–4–1-es formációban játszik. Tizenhárom ember bevetésével bizony hallatlanul megnehezedne az amúgy sem könnyű helyzet... Ha csak a magyar csapat nem alkalmazza a 6–5–1–1-es felállást.

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG

Labdarúgó Eb-pótselejtező, Oslo, 20.45 (tv: M4). Jv.: Clattenburg (angol). Norvégia: Nyland (17-szeres válogatott) – Elabdellaoui (19), Hovland (10), Forren (27), Aleesami (2) – Skjelbred (36), Johansen (22), Henriksen (22), Tettey (28), Berget (8) – Söderlund (23). Magyarország: Király (99) – Fiola (10), Guzmics (10), Lang (6), Kádár (26) – Németh (21), Nagy (3), Gera (85), Elek (35), Dzsudzsák (73) – Szalai (28).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.