galéria megtekintése

Hajrá, „franciák”!

0 komment


Hegyi Iván

Előrebocsátjuk: ez csupán játék. ­Felelősséggel ugyanis nem lehet megmondani, miként áll fel a magyar válogatott júniusban Ausztria csapata ellen a franciaországi labdarúgó Eb-n. De – szűk négy hónappal a nyitány előtt – van egy tippünk. Pardon: van tizenegy tippünk.

Király Gábor A pótselejtezők hőseinek egyike volt; noha áprilisban negyvenéves lesz, még az is lehet, hogy jobb, mint korábban. Amúgy 101-szeres válogatott. Az sem kis­kutya.

Fiola Attila Nem egy Daniel ­Alves, de a legegyenletesebb teljesítmények egyikét nyújtotta a selejtezősorozaton. Ahhoz képest ez különösen figyelemreméltó, hogy 2014 októberében mutatkozott be a nemzeti együttesben.

Guzmics Richárd Egész Magyarország nagy összegben fogadott volna 2013 őszén, hogy soha többé nem lesz válogatott. Ám két évvel a bukaresti 0-3 és az amszterdami 1-8 után visszakerült, s meglepő módon helytállt. Jót tett neki, hogy két éve Lengyelországba szerződött.

 

Juhász Roland Versenyben lesz Lang Ádámmal, mert – Királlyal ellentétben – ő nem jobb, mint valaha. De kilencven válogatottságának tapasztalata mellette szól fehérvári klubtársával szemben.

Kádár Tamás Azt lehet róla mondani, mint Fioláról. Kiegyensúlyozott produkciót nyújtott, olykor kifejezetten éretten futballozott. A legcsekélyebb irónia nélkül említhető: a jelenlegi magyar válogatott erősségei közé tartozik.

Kleinheisler László Bernd Storck felfedezettje és egyben királycsinálója, hiszen nélküle továbbra is ismeretlen ember volna a ma már megbecsült kapitány. Igaz, Storck – meg segítője, Andy Möller – nélkül senki nem tudná, ki az a Kleinheisler. Jó kis magyar történet: Fehérváron száműzték, majd első válogatott mérkőzésén győztes gólt szerzett Oslóban, és ma Brémában játszik...

Nagy Ádám Rá mindenekelőtt azért tippelünk, mert ő is Storck-bébi. Belfasti bemutatkozása óta nem vallott szégyent, főleg megnyerő magatartásával nem. Ennek nyomán nyugodtan tanácsolható neki: kevesebbet futballozzék keresztbe a pályán, a labdarúgás mindenekelőtt „hosszanti" játék.

Gera Zoltán Taktikailag a legfelkészültebb labdarúgó a jelenlegi keret mezőnyjátékosai között. Ezt Norvégiában is igazolta a jó európai színvonalat megütő okos és hasznos futballjával. A sorozatmérkőzéseket azonban aligha bírja majd, így Storck nagy dilemmája, kivel pótolja a lassan harminchét éves középpályást az Eb-n, ha a csoportmeccsek valamelyikén pihentetnie kell őt.

Elek Ákos Leginkább azért került be a képzeletbeli csapatba, mert mindkét pótselejtezőn játszott, és – köztünk szólva – olyan hatalmas válogatási lehetőség nincs... Amiért még helye lehet az együttesben, az a viszonylagos megbízhatósága.

Dzsudzsák Balázs Bár a vá­logatottban elvétve játszik úgy, ahogyan Eindhovenben futballozott szinte hétről hétre, a balszélső biztosan szerepet kap az Európa-bajnokságon. Még akkor is, ha a Bursaspor nem a PSV a török bajnokságban elfoglalt tizenharmadik helyével és a harmadosztályú csapattal szemben elszenvedett kupakudarcával...

Priskin Tamás Azzal a lebilincselő góllal, amelyet a norvég kapu felső sarkába küldött az Üllői úton, alighanem bejátszotta magát az Eb-re, bár ötvenkét válogatott meccsének korántsem mindegyikén jelentkezett hasonló alakítással. A legnagyobb vetély­társa Németh Krisztián lehetne, ám még az sincs kizárva, hogy ő „eltemette" magát Katarban...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.