galéria megtekintése

Nem baleset történt az angol futball legsötétebb napján

A brit igazságszolgáltatás leghosszabb eljárásának végén az esküdtszék – többségi határozattal – úgy döntött, hogy emberölés áldozatai lettek a hillsborough-i katasztrófa áldozatai.

Az angol futball legsötétebb napjaként vonult be a történelembe 1989. április tizenötödike. A kilencvenhat liverpooli szurkoló halálát követelő tragédia közvetlenül a sheffieldi Hillsborough stadionban megrendezett Liverpool–Nottingham Forest FA Kupa-elődöntő előtt következett be. A további több száz személynek súlyos sérüléseket okozó drámát az eredeti, 1991-es törvényszéki vizsgálat véletlen balesetnek nyilvánította, amelyért maguk az állítólag randalírozó liverpooli drukkerek voltak a felelősök.

Fotó: Phil Noble / Reuters

Hiába folytattak az áldozatok igazságot követelő hozzátartozói több évtizedes kétségbeesett kampányt, 2012-ig, a Hillsborough Független Bizottság állásfoglalásáig kellett várniuk a történteknek a valóságnak megfelelő értékelésére. A bizottság akkor végre megállapította, hogy a felelősséget addig nem vállaló dél-yorkshire-i rendőrség a liverpooli szurkolókat a stadion állóhelyeire durván, kontroll nélkül tuszkolta be, ezzel az elöl állókat a drótkerítéshez préselte és összezúzta, menekülési útjukat pedig elzárta.

 

Warringtonban, egy kifejezetten erre a célra épített tárgyalóteremben 2014. március 31-én kezdődött meg az a rekordhosszúságú, háromszáz napig tartó esküdtszéki eljárás, melynek végén a kilenctagú testület kedden 7:2-es többséggel kimondta: a kilencvenhat halott gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett. Valamennyi esküdt meggyőződött arról, hogy a liverpooli szurkolók viselkedése semmilyen szerepet nem játszott a kialakult zűrzavarban.

A bíróság személy szerint is elmarasztalta David Duckenfieldet, a dél-yorkshire-i rendőrkapitányság főfelügyelőjét az elődöntő előtti „veszélyes helyzetért”. A friss törvényszéki vizsgálat szerint a kilencvenhatból kilencvenhárom esetben a halál oka fulladás volt. Mindez elkerülhető lett volna, ha a helyi rendőrség és mentőszolgálat idejében felismerte volna a helyzet súlyosságát. A rendőrkapitányság már az előkészületek során is végzetes hibákat követett el, nem gondoskodott például az egyes lelátókhoz vezető bejáratok biztonságos ellenőrzéséről.

Fotó: Phil Noble / Reuters

A warringtoni ítélethirdetés végén a sokat szenvedett hozzátartozók összeölelkezve, könnyezve fogadták a régen esedékes igazságszolgáltatást. A családok nevében kiadott közlemény hangsúlyozza: a végzés „fontos állomás, bizonyos fokig lezárás a gyász hosszú útján”. David Crompton, a dél-yorkshire-i rendőrkapitányság jelenlegi parancsnoka az egység nevében elfogadta a döntést. Elismerte, hogy „katasztrofálisan elrontották a mérkőzés résztvevőinek védelmét”. A hátramaradottak, ha nagyon megkésve is, végre megkapták a rendőrség mindeddig elmaradt „feltétel nélküli” bocsánatkérését is.

Az ügyészség bejelentette: hamarosan dönt arról, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján indít-e bűnügyi eljárást Duckenfield, illetve az egész dél-yorkshire-i rendőrség ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.