Gyárfást most nem a tartózkodó magatartás jellemzi

A tekintélyes brit szakportál, a Swimvortex.com a doppingszabályok megsértésének gyanúját vetette fel Hosszú Katinkával kapcsolatban, mégpedig arra alapozva, hogy Kiss László szövetségi kapitány csak egy Facebook-üzenetből értesült arról, hogy a magyar úszónő Austinban versenyez. Az internetes újság megjegyezte: minden sportolónak kötelező hivatalosan tudatnia, hol tartózkodik, hogy (a dopping tekintetében) bárhol és bármikor ellenőrizhető legyen.

Hosszú Austinban Fotó: Peter H. Bick
Hosszú Austinban
Fotó: Peter H. Bick

Gyárfás Tamás, a hazai úszószövetség elnöke lapunk érdeklődésére felháborodottan utasította vissza a sejtetést. Egyúttal leszögezte: „Itt nincs helyük a találgatásoknak. Amint azt a Magyar Antidopping Csoport is megerősítette, Hosszú Katinka még soha, egyetlen alkalommal sem mulasztotta el időben elkészíteni a holléti nyilvántartását, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre. Szövetségünk egyetlen kívánsága, hogy valamennyi válogatott úszó közvetlenül tájékoztassa a szövetségi kapitányt a versenyprogramjáról, illetve edzőtáborozási elképzeléseiről, ahogyan ez a múltban is történt.” Úgy tudjuk, Hosszú már rajtengedélyt kapott Nizza és ­Amiens versenyére is, viszont nem kért ilyet Luxembourgra, azaz várhatóan részt vesz január 31-én a nemzetközi szövetség budapesti gáláján.

Gyárfást láthatóan nem befolyásolja, hogy a világklasszis úszónőnek vitája van a magyar szövetséggel – már, ha a szervezettel van vitája, mivel eddig nem derült ki pontosan, mi a baja –, a sportvezető teljes mellszélességgel áll ki versenyzője mellett. Sőt az úszószövetség már Hosszú férjét-edzőjét is piedesztálra emelte, hiszen állásfoglalást adott ki, mely szerint Shane Tusupnak kellett volna kapnia Az év edzője címet a sportújságíró szövetség választásán. Az indoklásban az áll: Tusup múlt évi tekintélyes teljesítményének is tulajdonítható, hogy Hosszú Katinka több világ- és Európa-csúcsot állított fel, két vb- és hat rövid pályás Eb-aranyérmet nyert, ráadásul Európa legjobb női úszójának választották.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.