galéria megtekintése

Görög víz

2 komment

Munkatársunktól

Ma megkezdi szereplését Belgrádban, a vízilabda Európa-bajnokságon a magyar férfiválogatott. Benedek Tibor kapitány együttese este negyed kilenctől a görög együttes ellen játszik. A tornán az olimpiai részvétel kiharcolása is a tét.

A magyar válogatott főpróbája nem sikerült túl jól: a csapat az év eleji győri nemzetközi tornán kikapott az olasz és a spanyol együttestől is, így – a szlovákokat megelőzve – csak a harmadik helyet tudta megszerezni. Sőt a 2015-ös teljesítményre sem lehetnek büszkék a pólósok: a világbajnokságon és a Világ Liga szuperdöntőjében is a hatodikok lettek.
Néhány hónapja – Benedek Tibor szövetségi kapitány kérésére – Gerendás György lett a csapat másodedzője, s az utóbbi időben a keret is jelentősen átalakult: kimaradt például Madaras Ádám és Szivós Márton, bekerült viszont a tizennyolc esztendős ifjúsági világbajnok, Manhercz Krisztián.

A szakértők sem teljesen bizonyosak abban, mire lehet képes az alakulat. Ahogyan mondani szokták: bármi előfordulhat. Tudni kell, a válogatott még nem váltotta meg a repülőjegyét a riói olim­piai játékokra. Ehhez egyenes út vezet az Európa-bajnoki aranyérem megszerzésével. A labda a pólóban is gömbölyű, ám a hozzáértők erre – mármint az elsőségre – nagy tétben nem fogadnának.

Ki lehet jutni a játékokra úgy is, ha a Benedek vezette csapatot a már biztos riói résztvevő szerb, horvát, görög együttesen kívül csak egy válogatott előzi meg; ebben az esetben az áprilisi, trieszti kvalifikációs tornán az első négy helyezett közé kell kerülni. Ha Belgrádban az említett három alakulaton kívül még két válogatott megelőzi a magyar csapatot, akkor „ugrik” az olimpia.

 

Erre még rémálmaikban sem gondolnak a szakemberek és a játékosok, hiszen a férfi vízilabda-válogatott az egyetlen magyar együttes a csapatsportokban, amely az első, 1912-es részvétele óta – amikor a magyar küldöttség képviseltette magát a játékokon – mindig ott volt.

Benedek Tibor (guggol) és Gerendás György tanácsaira Belgrádban is nagy szükség lesz
Benedek Tibor (guggol) és Gerendás György tanácsaira Belgrádban is nagy szükség lesz
Földi Imre / Népszabadság

Belgrádban a csoport nem tetszik nehéznek, a nyolcaddöntő sem jelenthet leküzdhetetlen akadályt, viszont a negyeddöntőben, amennyiben minden a papírformának megfelelően alakul, úgy vagy a szerb, vagy a horvát csapat következik. Egyik találkozó sem ígérkezne leányálomnak. Az előbbi együttes esetében nemcsak a régóta meglévő fóbiával kellene számolni, hanem azzal is, hogy a tavalyi kazanyi vb-t bámulatos vízilabdával nyerte meg a déli szomszéd együttese; olyan látványos játékkal győzött, amilyennel fénykorában a brazil futballválogatott ejtette ámulatba világot, avagy – pólóspéldát említve – a Faragó Tamás-féle vízicirkusz szórakoztatott hajdanán.

A szerb és a horvát válogatott tegnap már be is mutatkozott az Eb-n, több mint 10 ezer néző előtt – ennyien pólómeccsen még sohasem voltak – a vendéglátók 13:6-ra nyertek.

Játékosok, csoportbeosztás, program

A magyar keret

Kapusok: Bisztri­tsányi Dávid, Nagy Viktor. Mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton.

A csoport: Hollandia, Montenegró, Spanyolország, Szlovákia.

B csoport: Franciaország, Málta, Horvátország, Szerbia.

C csoport: Grúzia, Németország, Olaszország, Románia.

D csoport: Görögország, Magyarország, Oroszország.Törökország.

A magyar csapat mérkőzései

Hétfő, 20.15: Görögország ellen. Szerda, 20.15: Oroszország. Péntek, 9,30: Törökország.

Nyolcaddöntő. Szombat: 1. A1–B4, 2. A2–B3, 3. B2–A3, 4. B1–A4. Vasárnap: 5. C1–D4, 6. C2–D3, 7. D1–C4, 8. D2–C3.

Negyeddöntő. Január 18.: 9. az 1. nyolcaddöntő győztese–a 6. nyolcaddöntő győztese, 10. 4–8. Január 19.: 11. 5–2, 12. 7–3.

Elődöntő. Január 20.: a 9. negyeddöntő győztese–a 10. negyeddöntő győztese. Január 21.: 11–12.

Bronzmérkőzés, döntő: január 23.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.