Gömörinek most már vége van

Bizalmi szavazást tarthatnak a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökéről, Gömöri Zsoltról a szervezet júniusi, rendkívüli közgyűlésén. Ha egyáltalán a posztján marad addig: már Lázár János kancelláriaminiszter és Borkai Zsolt MOB-elnök is úgy véli, mennie kell a vitás pénzügyek miatt reflektorfénybe került elöljárónak. A szervezet felügyelőbizottságának tagjai lemondtak.

Közeleg a végjáték a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) május eleje óta tartó botránysorozatában: mind többen vonják meg a bizalmat a szponzorpénzből fizetett hiteltámogatása, a jutalékai, jutalmai, fizetése és cége miatt célkeresztbe került elnöktől, Gömöri Zsolttól.

Egy nappal azután, hogy lapunk megírta, a Coca-Cola HBC Magyarország felfüggesztette az MPB támogatását a vitás ügyek rendezéséig, a kormány több tagja is egyértelművé tette: elítéli az elnöki hitel támogatását javasló, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő alelnökletével működő bizottság ügyeit.

Lázár János azt közölte: véleménye szerint jobb lenne, ha Gömöri távozna az MPB éléről. A Népszabadság kérdésére a kancelláriaminiszter azt mondta: az, amit a bizottsági elnök tesz, többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót, ha távozna, majd tisztújítást tartanának. Arra nem adott választ a miniszter, hogy indokoltnak tartana-e Kehi- vagy más vizsgálatot az MPB-nél, amit a norvég pénzek kapcsán maga is szorgalmazott civil szervezetek ellen.

Lázár után megszólalt a Simicskó István vezette, sportért felelős államtitkárság, amely korábban kitérő választ adott kérdéseinkre.

Mára kiderült: nem tartják etikusnak az elnök hiteltámogatását. Jelezték, megértik a szponzorok aggodalmát. Az Emmi biztosította lapunkat, hogy a sportért felelős államtitkárság álláspontját osztja Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos is.

A nyomás egyre nő
A nyomás egyre nő
Bruzák Noémi / MTI

A nyomás egyre nő a bizottsági elnökön. Lapunk információi szerint ugyanis a támogatást felfüggesztő Coca-Colához hasonló lépésekről döntöttek a Telekomnál. A telekommunikációs cég vezérigazgatója levélben fordult a Magyar Olimpiai Bizottsághoz (MOB). Azt kérte: vesse latba tekintélyét azért, hogy a felelősségek megállapításával, a szükséges intézkedésekkel mihamarabb és megnyugtatóan záruljon az ügy. Hogy ezzel összefügg-e, kérdéses, de az tény: a MOB elnöke, Borkai Zsolt tegnap este közleményben – jelezve, hogy az MPB működésére az olimpiai bizottságnak nincs hatása – a „sajnálatos és méltánytalan helyzet súlyosbodásáról” írt. Leszögezte: „A kialakult helyzetben Gömöri Zsolt már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni a Magyar Paralimpiai Bizottságot, a sportolókat.”

Magára hagyta az elnököt az MPB felügyelőbizottsága is. Jelentésük elkészülte után mindhárom tag lemondott. A jelentésben az áll, hogy – az egyébként is elsősorban erkölcsileg, etikailag kifogásolt – ügyeknél súlyos szabálytalanságokat nem találtak. A hárommillió forintos lakáshitel-támogatás ügyében például azt emelték ki: „Az fb nem tudta megállapítani azt, hogy milyen döntés alapján ki állapította meg Gömöri Zsolt részére, a számára nyújtott vissza nem térítendő támogatás mértékét.”

Időközben – még órákkal a kormány és a MOB üzenetei előtt – Gömöri egy korábbi kritikára reagálva közleményt adott ki, amelyben jelezte, az MPB elnöksége június 19-re rendkívüli közgyűlést hívott össze. „Az a javaslatunk, hogy a közgyűlési napirendek között szerepeljen egy bizalmi szavazás az elnökről, illetve az elnökségről” – írta. Ezt más megvilágításba helyezi az, hogy úgy tudjuk: az MPB felügyelőbizottsága már napokkal ezelőtt az elnök bizalomvesztésére hivatkozva mondott le és kért rendkívüli közgyűlést.

Kerestük Gömöri Zsolt elnököt és Deutsch Tamás alelnököt, írásban kérdeztük tőlük, lemondanak-e. Csütörtök esti lapzártánkig egyikük sem válaszolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.