galéria megtekintése

Gera: A nyolcaddöntőre szerintem van esély

7 komment


Hegyi Iván

Első Eb-mérkőzésén játszik 90. alkalommal a válogatottban a harminchét esztendős Gera Zoltán. A kulcsember szerint a magyar csapatnak van esélye a továbbjutásra.

– Áprilisban múlt harminchét, ezért kérdem: számított-e még arra, hogy Eb-résztvevő lesz?

– Korábban sokszor játszottam a gondolattal, elképzeltem magam valamelyik nagy tornán – feleli ­Gera Zoltán. – Ám azóta, hogy válogatott lettem (2002-ben – a szerk.), paradox módon nagyon távolinak tűnt az egész. Arról nem is beszélve, hogy a második keresztszalag-szakadásom után magamban letettem a válogatottságról. Pintér Attila kapitány felhívott, és azt kérdezte: jövök-e akkor is a keretbe, ha meccsenként maximum öt-tíz percet játszom.

– Ehhez képest vezéregyéniség volt a sikeres selejtezőkön, sőt az úgynevezett 6-os poszton jobbnak tetszett, mint valaha.

 

– Fekszik nekem ez a szerepkör, szeretem olvasni a játékot. Dárdai Pál találta ki, hogy belső középpályás legyek, azt pedig korábban Roy Hodgsontól tanultam meg, kinek miként kell ellátni a feladatát a maga területén. Az most külön szerencsém, hogy huszonkilenc-harminc éves koromtól vagyok a legjobb kondíció­ban, mert a kiszerződésem után, huszonöt esztendősen ébredtem rá Angliában: muszáj felépíteni magam fizikálisan.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– A legtöbbet Birminghamnek vagy Londonnak köszönhet?

– Istennek köszönök mindent. A vele való személyes közösségem a legfontosabb az életemben.

– Óvakodnék a blaszfémiától, de az Eb sem smafu...

– Mivel valamennyien először játszunk az Európa-bajnokságon, csak találgathatok, ám azt gondolom, nem lesznek kategóriákkal nehezebb mérkőzések, mint amilyenek a selejtezők voltak. S azt hiszem, nekünk kedvez majd, hogy csoporttársaink játékosainak jó része a legerősebb ligákban játszik, azaz fáradtabb lesz nálunk.

– Melyik csoportmeccs látszik a legnehezebbnek?

– Az osztrákok elleni, mert az lesz az első. Letámadásra számíthatunk ­tőlük, de nem kell kétségbeesni, mert sokszor nem eléggé megfontoltan, már-már fejetlenül nyomulnak fel.

– Már az is szép, hogy ott vagyunk az Eb-n, vagy a továbbjutás lenne csak az igazi?

– A kérdés első fele is igaz, ám – ha már eljutottunk idáig – szeretnénk minél tovább versenyben maradni. A nyolcaddöntőre szerintem van esély, mert munkás és szervezett csapat, jó közösség a miénk. S ahogyan a norvégokat elkaptuk, úgy másoknak is okozhatunk meglepetést.

Gera Zoltán

Született: 1979. április 22.
Klubjai: Pécs, FTC, West Bromwich, Fulham.
Bajnok az FTC-vel: háromszor (2001, 2004, 2016).
Európa Liga-döntős a Fulhammel: 2010-ben.
Válogatott: 89-szer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.