FTC-botrány: a Hertha magyarázatot vár

A Bild, Németország legnagyobb példányszámú napilapja „Botrány a stadionban" címmel számol be a keddi Ferencváros-Hertha „barátságos" futballmérkőzésről.

Az újság sportmellékletének címoldalán taglalja a történteket: mintegy hetven magyar „zavarkeltő" támadt rá a Hertha szurkolóira, palackokkal dobálta meg őket. A lap megírja, hogy már a mérkőzés kezdete előtt voltak randalírozások, hárman könnyebben megsérültek. Egy berlini szurkoló arcán a sebet a csapat orvosa varrta össze.

A Bild több német rajongót is megszólaltat, akik arról beszélnek, hogy a huligánok "Sieg Heil"-t kiáltozva támadtak rájuk. A döbbent vendégek közül többen a Ferencváros klubépületébe menekültek a támadók elől. Az egyik szurkoló szerint a biztonságiak csak „figyelték" az eseményeket, de nem avatkoztak közbe.

A rendőrök nem tettek semmit

Fradi_hertha

Az orgánumban az is olvasható, hogy a mérkőzés alatt részeg huligánok rohamozták meg a vendégszektort. A németek igyekeztek védekezni, s akadtak közöttük, olyanok, akik a kerítésen keresztül menekültek. Az egyik berlini rajongó a lapnak elmondja: „Minden áron igyekeztem kijutni a szektorból. És sehol nem volt egyetlen rendfenntartó sem, hogy segítsen."

Michael Preetz, a Hertha mendezsere a következőket nyilatkozza az újságnak: „A kispadról láttuk, mi történik. A félidőben kértük a szervezőket, hogy a rendőrök avatkozzanak közbe." A rendfenntartó erők azonban - a Bild szerint - csak a stadion előtt várakoztak ahelyett, hogy a randalírozók megfékezése érdekében bármit is tettek volna.

Tetovált kopaszok

„Botrány-teszt" Budapesten - foglalja össze a Hertha felkészülési mérkőzéséről szóló tudósítást a Bild, amelyben a futballról szinte egyetlen szó sem esik. A berlini Der Tagesspiegel Sok erőszak és két gól címmel számol be a mérkőzésről. A cikk bevezetőjében utal arra, hogy a szóban forgó „urak" igen rövid hajat viseltek, a bőrük pedig tele volt tetoválásokkal.

A berlini lap tudósítása szerint a Hertha menedzsere a találkozó után azonnal kiadta a parancsot: azonnal csomagolni, és visszatérni az edzőbátorba, a burgenlandi Stegersbachba. Hasonlóan számol be az Üllői úton történtekről a másik német fővárosi újság, a Berliner Zeitung is.

A dpa német hírügynökség kommentárjában az áll: az országban eleve hírhedt bajkeverőknek tekintik az FTC-rajongókat, s az ő körükből kerülnek ki nagyrészt azok, akik máskor is gondoskodnak a csetepatéról Magyarországon.

Hivatalos tiltakozás

A Hertha hivatalos levélben tiltakozik a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Ferencvárosnál amiatt, hogy a magyar huligánok bántalmazták a vendégszurkolókat a két csapat felkészülési mérkőzése előtt. A berlini klub magyarázatot vár arra, hogy az Albert Stadion előtt tartózkodó rendőrök - a nyolc német újságíró szerint - nem avatkoztak bele az eseményekbe, miközben a hazai „drukkerek" egy része "Heil Hitler" és "Sieg Heil" kiáltásokkal provokálta a német szimpatizánsokat.

MLSZ: nem a mi ügyünk, aztán mégis

Retteghy István, az MLSZ fegyelmi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az eset nem tartozik az MLSZ hatáskörébe, hiszen a találkozó nem a szövetség rendezvénye volt. Az MLSZ sajtófőnöke, Serényi Péter később úgy nyilatkozott az MTI-nek,  hogy ha megérkezik a berliniek panasza, akkor az alapján kezdeményez  fegyelmi eljárást a szövetség, ha ilyen nem érkezik, akkor pedig hivatalból, mert minden magyarországi mérkőzés az MLSZ-hez tartozik.

Váradi Mátyás, a Ferencváros sajtófőnöke elmondta: ezen a mérkőzésen még nem a klub saját biztonsági szolgálata őrizte a rendet, az csak az első hazai bajnokin mutatkozik be. Ezúttal egy másik cég teljesített szolgálatot, amely először dolgozott az Albert stadionban, így nem volt kellő helyismerete (sic!). Hozzátette: a klubon belül már vizsgálják a történteket, de a Ferencvárosnak természetesen vállalnia kell az erkölcsi felelősséget. Ugyanakkor megjegyezte: a botrány okozóit nem tartják a „Fradi-család" tagjainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.