Froome leverte a francia forradalmat

A Tour de France szervezői azt remélték, a verseny csak a huszadik, utolsó előtti szakaszon dől majd el. Így tegnap őket is sokkolhatta a brit Chris Froome letaglózó produkciója La Pierre-Saint-Martinben.

A hétfői pihenőnapot követően békésen haladt a mezőny 150 kilométeren át, utána azonban az idei körverseny első valódi megmérettetése következett. A Touron először szereplő pireneusi hágóra vezető út legeleje különösen kegyetlen volt. A tizenegy százalékos emelkedőn bedobták a bolyba a gereblyét. Így hívják a kerékpárosok, amikor az élen haladók nagy tempója miatt tömegével esnek vissza a sprinterek és az összetett versenyben nem érdekelt versenyzők. Az élen a Movistar csapata próbált támadásba lendülni, ám a brit Sky sokáig nem engedte kibontakozni a spanyolokat.

Froome túl a hágón
Froome túl a hágón
Eric Gaillard / Reuters

Froome segítői olyan tempót diktáltak, amelyet csak tucatnyian tudtak követni, majd a csapatkapitány meglépett mindenkitől, mintha átült volna egy motorra. Az 1610 méter magas hágóra egy perc előnnyel ért fel csapattársa, az ausztrál Richie Porte előtt. A legjobb franciának Pierre Rolland bizonyult, ám a házigazdáknak a nyolcadik hely július 14-én kudarccal ér fel – a francia nemzeti ünnepen nyerni különös presztízst jelent a Touron.

Noha csak a tizedik szakaszon van túl a mezőny, már most kijelenthető: csak a bukás, a defekt és a doppingellenőr jelenthet veszélyt Chris Froome végső győzelmére. A kenyai születésű korábbi Tour-győztes már három perccel vezet az összetettben második helyezett amerikai Tejay Van Garderen és a kolumbiai Nairo Alexander Quintana előtt. Az olasz körverseny regnáló bajnokaként párizsi diadalról álmodó Alberto Contador négy perccel van lemaradva, de még mindig jobban áll, mint a tavalyi győztes. Az olasz Vincenzo Nibali hétperces hátrányával bizonyára csak szomorú statisztája marad az idei Tournak.

Ma a legendás Tourmalet állja a versenyzők útját. A keddi kegyetlen befutó után biztos sokan örülnek, hogy a 2115 méteres hágót nem a szakasz legvégén kell megmászni, és lesz utána harminc kilométer lejtő beérni az élbolyt. Csütörtökön viszont vár a következő hegyi hajrá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.