Forma–41

Bár kétszeres világbajnokként eleve illusztris társaság tagja Lewis Hamilton (Mercedes), a brit pilóta a hét végi Szingapúri Nagydíjon még szűkebb körű klubba nyerhet belépőt. Vasárnapi sikerével ugyanis pályafutása negyvenegyedik Forma–1-es győzelmét szerezné meg, ezzel pedig az örökranglistán beérné példaképét, Ayrton Sennát.

S bár statisztikailag nem a néhai háromszoros világbajnok a legeredményesebb pilóta, a legendás versenyzőt – legalább számokban – utolérni szinte vb-címhez hasonlatos teljesítmény. A negyvenegy győzelem értékéről mindennél többet elárul egy tizenöt évvel ezelőtti jelenet: Michael Schumacher sírva fakadt, amikor az Olasz Nagydíjat megnyerve beérte Sennát...

Hamilton: Szerelem
Hamilton és a szerelem
Edgar Su / Reuters

Azóta sem nagyon gyarapodott a negyvenegyesek köre, csak Sebastian Vettel (Ferrari) került be ide, a négyszeres bajnok épp az idén érte utol Sennát. Vele együtt háromtagúra bővült a klub, igaz, Schumacher (91 győzelem) és Alain Prost (51) nemcsak beállította, hanem túl is szárnyalta a brazil pilótafenomén eredményét.

Hamilton lehet tehát a negyedik tag, ha nyer vasárnap. Erre pedig ugyancsak jó esélye van. Mindenekelőtt azért, mert egyáltalán rajthoz állhat: a hét elején még arról is szó esett, hogy a hatalmas szmog miatt elhalasztják vagy lemondják a Szingapúri Nagydíjat. Némi tisztulás után a futam lefújásának veszélye elmúlt, így az idén kirobbanó formában vezető Hamilton előtt ott a lehetőség a sikerszéria folytatására.

Az eddigi tizenkét futam közül hetet megnyert, az utóbbi kettőn zsinórban győzött, s csupán egyszer nem állhatott dobogóra, akkor „csak” hatodik lett. Győzelmi kilátásait elsősorban csapattársa ronthatja, ám Nico Rosberg (Mercedes) az idén hektikus teljesítményt nyújt, ráadásul egyre nagyobb a nyomás rajta, hiszen már ötvenhárom pont a lemaradása a tabellán...

Bár a Mercedes technikai fölénye óriási a riválisokkal szemben, a hét végi futam előtt némiképp optimistábbak az üldözők, elsősorban a Red Bull, a Ferrari és a Williams. Abban bíznak, hogy a szűk, technikás szingapúri ringen nem a motorerő lesz az elsődleges, így a lemaradásban lévő csapatok versenyzői is labdába rúghatnak. Mindebből azonban az első szabadedzésen csak annyi igazolódott: a két Mercedes – sorrendben: Rosberg, Hamilton – a szokásosnál csupán kisebb előnnyel verte a mezőnyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.