galéria megtekintése

Fogadás a Fehér Házban

Hosszú ideje először favorit a listaelső Real Madrid a Barcelona elleni örökrangadón

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 22. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

„Csak egy pillanatra figyeltek a BL-sorsolásra” – írták a Real Madridról és a Barcelonáról pénteken, hiszen az örök riválisok számára semmi sem fontosabb az egymás elleni mérkőzésnél.

Márpedig vasárnap este (tv: Sport2, 20.30) megint találkozik a két nagy ellenfél, mégpedig hosszú ideje először úgy, hogy a „királyi gárda” a favorit. Nem azért, mert a rangadót a madridi „Fehér Házban”, a Santiago Bernabeu stadionban rendezik (bár az sem mellékes), hanem főként azért, mert a Real Madrid harmincegy meccs óta veretlen: legutóbb a múlt év októberében kapott ki.

A Nou Campban a Barcelonától. Az 1-2-től számítva huszonhat győzelem, öt döntetlen a fehérek tétmérkőzéseinek lehengerlő mérlege. A diadalok között volt 6-1-es (Schalke), 5-0-ás (Almeria, Betis), 7-3-as (Sevilla), 5-1-es (Real Sociedad), és tizennyolc alkalommal történt meg, hogy a Real Madrid nullra nyert.

„Kétségtelen, tartósan jó formában vagyunk – mondta a szédítő szériáról Carlo Ancelotti, a fővárosiak itáliai mestere, de nyomban hozzátette: – Ha van csapat, amely ellen százszázalékos teljesítmény kell a sikerhez, az a Barcelona.”

 

A katalánok igyekeznek önmagukkal s nem a vetélytárssal foglalkozni, nyilván abból a megfontolásból is, hogy minek emlegetni a Real Madrid négypontos előnyét velük szemben. Amúgy emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy nem csupán a királyi gárda, hanem az Atletico Madrid is a vörös-kék együttes előtt van a táblázaton...

Andres Iniesta azonban úgy tesz, mintha tudomást sem venne a szokatlan sorrendről, és azt hangoztatja: „Annyi a feladatunk, hogy ismét a Barcelona legyünk. Ha nyugodtan futballozunk, és magunknál tartjuk a labdát, mint rendesen, akkor nyerünk. Különben nagy baj is lehet. De nincs más választásunk, tökéletes meccset kell játszanunk.”

A klasszikus két rendezője: Carlo Ancelotti és Gerardo Martino
A klasszikus két rendezője: Carlo Ancelotti és Gerardo Martino

Nagy kérdés, milyen összetételben szerepel a vendégcsapat, a fókuszban pedig az van: játszik-e Neymar? A brazil csatár legutóbb a kispadról nézte végig az Osasuna elleni 7-0-ás gálaműsort, s mivel nincs hozzászokva a mellőzéshez, amúgy sem különösen jó kedve – a nem akármilyen eredmény ellenére – tovább romlott. Kedélyállapotát sérülése, valamint a szerződtetése körüli anomáliák nyilvánosságra kerülése már korábban sem javította (sőt), majd következett a tartaléksor...

Ám Barcelonában – és Madridban is – úgy vélik, Neymarral a legerősebb a katalán csapat; már ha az ifjú légiós jó passzban van. (Amúgy elmegy a válogatotthoz, és mindjárt mesterhármast ér el. S ha nem, akkor is fővezér. Nem úgy, mint a „Barcában”. Amelyben azért góljával megalapozta a Real Madrid elleni őszi győzelmet; hogy egyéb alakításairól ne szóljunk.)

Nem sejthető, Gerardo Martino, az argentin tréner miként dönt majd. De hát valamennyi El Clasico előtt szinte minden bizonytalan, csupán a helyszín, a telt ház és a meccsszám biztos. Ez lesz a két együttes 259. találkozója. Az örök statisztika a Real Madrid szempontjából: 94 győzelem, 58 döntetlen, 106 vereség. A bajnoki mérkőzéseket tekintve viszont a királyi gárda áll jobban: 70, 32, 65. Ha ez a kimenetelt illetően számít valamit, a vasárnap esti szuper program bajnoki meccs lesz...

Felül a főváros
A spanyol bajnokság élmezőnye huszonnyolc forduló után: 1. Real Madrid 70 pont, 2. Atletico Madrid
67, 3. Barcelona 66. Az Atletico olnap délután öttől a sereghajtó Betis vendége lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.