Hagyták fertőző vízben úszni az Ironman Budapest 70,3 versenyzőit

A szervezőknek nem lett volna szabad a Lágymányosi öbölbe engedniük a triatlonistákat.
A Magyar Triatlon Szövetség figyelmeztetése ellenére a szervezők a Lágymányosi öböl potenciálisan fertőző vizében tartották meg a július 28. és 31. között rendezett Ironman Budapest 70.3 úszóversenyét – derül ki abból a közleményből, amelyet az MTSZ juttatott el lapunkhoz hétfőn.
Fertőzés fenyegeti a résztvevőket
Fertőzés fenyegeti a résztvevőket
Balogh Zoltán / MTI

A közlemény szerint a megyei és fővárosi tisztifőorvos hivatala tájékoztatta az MTSZ-t, hogy a Lágymányosi öböl vize fürdésre és sportolásra is alkalmatlan, ami után az MTSZ még időben, szombat este írásban kérte a szervezőket, hogy ne indítsák el vasárnap az úszást. Ez mégis megtörtént, a szervezők jogi képviselője pedig már a verseny alatt – amikor az első úszók már célba értek – válaszolt az MTSZ levelére. Ebből a válaszból az derült ki, hogy a szervezők nem szóltak a versenyzőknek a fertőzésveszélyről. „Mivel a törvény szerint az ötezer főnél nagyobb rendezvényen a katasztrófavédelem munkatársai is jelen vannak, így a tájékozódás a hatóság bevonásával, ahogy az indulók tájékoztatása is, a szervezőnek rutinfeladat lett volna" – szögezi le az MTSZ közleménye.

Az MTSZ kéri a rendezvényen indulókat, hogy amennyiben bakteriális fertőzésveszély tüneteit (szédülés, hányinger) észlelik, forduljanak orvoshoz.

Az Ironman Budapest 70.3-on 1,9 kilométer úszás, 90 kilométer biciklizés és 21,1 kilométer futás várt a versenyzőkre. Tragédia is történt, egy szlovák triatlonista, Radoslav Okrucký összeesett 200 méterrel a cél előtt. Okruckýnak a szíve felmondta a szolgálatot. Megpróbálták újraéleszteni, de ez nem sikerült.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.