Felavatták Marian Cozma emlékművét

- Veszprém bízik az igazságszolgáltatásban - jelentette ki a város polgármestere szombaton délután a Veszprém Aréna előtt Marian Cozma szobrának avatásán, amelyen több ezren vettek részt.

A szervezők kérésének eleget téve méltóságteljesen, transzparensek és rigmusok nélkül zajlott le szombaton Veszprémben az egy évvel ezelőtt meggyilkolt Marian Cozma emlékére állított szobor avatóünnepsége. A román kézilabdást egy évvel ezelőtt. 2009. február 8-án szúrták le egy veszprémi szórakozóhely előtt.

A szobrot közadakozásból állították fel, a gyűjtést a Veszprém Kézilabda Fan Club koordinálta. A több ezer ember adományaiból összegyűlt hatmillió forintból Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette el az alkotást. Az avatóünnepség szónokai - a több ezer résztvevő előtt - elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy a műalkotás nem csupán egy tragikus körülmények között elhunyt fiatalembernek állít emléket, hanem számos szimbolikus jelentéstartalmat is hordoz.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere például arról beszélt, hogy a tragédia összekovácsolta a veszprémieket, akik leckét kaptak Petre Cozmától -­ Marian Cozma édesapjától - emberi tartásból, a fájdalom elviseléséből, méltóságból és a megbocsátás erejéből. Hozzátette, a várost Cozma meggyilkolásával egy nehezen begyógyuló seb érte, de a veszprémi polgárok továbbra is bíznak az igazságszolgáltatásban, abban, hogy a bűnösök elnyerik büntetésüket.

Mocsai Lajos, a Veszprém kézilabdacsapatának edzője a beszédében kiemelte: a fájdalmas tragédia nyomán szorosabbá vált a magyar és a román emberek kapcsolata.

Hasonlóan fogalmazott Petre Cozma is, aki elmondta: a fián keresztül ismerte meg a magyarokat, és egy évvel a gyilkosság után boldognak tarthatja magát, mivel azt a szeretetet, amit korábban Marian a szurkolóktól kapott, megörökölhette tőle. „Határtalan az emberségetek, így nem is tehetek mást, mint meghajolok előttetek" - jelentette ki Petre Cozma, akit az ünnepségen tiszteletbeli veszprémi polgárrá avattak.

Petre Cozma megérinti fia Marian Cozma emlékművét
Veszprém, 2010. február 6. Petre Cozma megérinti fia Marian Cozma a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló emlékművét, Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobor alkotását, a Veszprém Aréna előtti parkban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.