galéria megtekintése

Ez is emelesz

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Ne fitymáljuk le idő előtt a Major League Soccer ma kezdődő idényét! Először is nagy szó, hogy egyáltalán elkezdődik. Ez nagyjából szerda éjszakára lett biztos, amikor a játékosok szervezete megállapodott az MLS-szel az új kollektív szerződésről.

A kompromisszum lényege az, hogy a huszonnyolcadik esztendejüket betöltött, legalább nyolcéves futballmúltat felmutató játékosok szabadon megválaszthatják, melyik klubhoz szerződnek. Ez áttörés, hiszen az MLS valamennyi a ligához tartozó csapat közös tulajdonosa, és eddig mereven elutasította a szabad labdarúgó-vándorlást. Az ügy szépséghibája – a magas korhatáron kívül – a pénzügyi megoldás: a játékosok az új helyen sem kereshetnek majd többet addigi fizetésük 125 százalékánál. Vagyis a kamra kulcsát továbbra is szorosan őrzik, nem könnyű hozzáférni a mézesbödönhöz.

Kakát kedvelik az Államokban
Kakát kedvelik az Államokban
orlandocitysc.com

Az észak-amerikaiak mostanra elég jól megtanulták és nagyon megszerették az „európai” futballt. Tavaly a mérkőzések átlagos nézőszáma már meghaladta a 19 ezret, ezzel az MLS a világ nyolcadik legnépszerűbb bajnokságává vált, s e mutató tekintetében megelőzte a brazil, az argentin, a portugál vagy a japán első osztályt. Sőt a Seattle Sounders a maga átlagosan 43 734 nézőjével még az angol Premier Ligában is tényező lenne: a szigetországban is „csak” 36-37 ezer az átlagnézőszám. Szóval nem csoda, hogy amikor a nyitányon a Los Angeles Galaxy játékosai kifutnak a Chicago Fire ellen a Kaliforniai Állami Egyetem 27 ezres stadionjának zöld gyepére, a lelátók tömve lesznek. A minőség garantálására pedig kivonul a pályára a 138-szoros ír válogatott Robbie Keane és a 114-szeres angol válogatott Steven Gerrard.

 

Az amerikai ligában játszik még Kaká, David Villa, Sebastian Giovinco, Jozy Altidore, Jermaine Defoe is. (Nem beszélve Németh Krisztiánról...) Bár az ottani átlagfizetések nagyjából az angol harmadik-negyedik vonal jövedelmeinek felelnek meg, a sztárok dollármilliókat keresnek. Mind a húsz mostani klub egységesen 3,1 millió dolláros fizetési keretből gazdálkodhat, ám három játékost kiemelhet a kalapból. A kivétel nem hivatalosan a Beckham-szabály nevet viseli, amióta 2007-ben a Galaxy évi 6,7 millió dollárért szerződtette a Manchester United és a Real Madrid korábbi csillagát.

A liga az idén két újoncot avat, az Orlandót a floridai jó idő és a sok spanyol ajkú drukker is segíti, a New York mögött ellenben a Manchester City található. Sorban áll a 2017-ben érkező Atlanta és a Los Angeles. A franchisedíj százmillió dollár, még két kiadó hely van, mert az MLS összesen 24 csapatot szeretne, és 2024-re a világ legszínvonalasabb bajnokságainak egyikét tudná a magáénak. Az Egyesült Államok válogatottja már felzárkózott a világ közvetlen élvonala mögé, a középmezőny elejéhez, a pénz, a közönség, a marketinggépezet, a létesítmények özöne és az utánpótlás egyaránt adott, nincs ok a kishitűségre. Legfeljebb a német székhelyű sportstatisztikai szervezet, az IFFHS rangsorában a nemzeti bajnokságok között elfoglalt 55. hely józanít ki: van még hová fejlődni.

Ráadásul a verseny kiélezett: az amerikaifutball, a kosárlabda, a baseball és a jégkorong félelmetes ellenfél ugyanazon a piacon. Észak-Amerikában a legnépszerűbb bajnokság jelenleg a National Football League (NFL), a második az egyetemi futball, aztán jön az National Basketball Association (NBA) és az egyetemi kosárlabda, majd a Major League Baseball és a National Hockey League(NHL).

Ide, erre a piacra szeretne „betörni” az MLS...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.