Észak Dél ellen

A szoros eredmény dacára különösebb izgalmak nélküli meccsen egygólos vereséget szenvedett a francia csapattól, így a hatodik helyen végzett a magyar női válogatott a horvátokkal közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon. A döntőt vasárnap a norvég és a spanyol együttes vívja a Papp László Sportarénában.

Hétmillió forintos meccset vívott a magyar csapat az Eb utolsó előtti játéknapján: a kontinenstorna előtt bejelentett premizálási táblázat szerint ugyanis a hatodik hely nyolc-, az ötödik viszont már tizenötmilliót ért az együttes számára. Persze a legkevésbé pénzkérdés volt a franciák elleni helyosztó, hiszen a házigazda válogatott játékosainak fejében aligha bankókötegek jártak.

 

Mayer és a franciák arckifejezésén is látszik: nem kisasszonysport a kézilabda
Mayer és a franciák arckifejezésén is látszik: nem kisasszonysport a kézilabda
Szabó Miklós

Sokkal inkább az, hogy a fővárosi aréna ötezres közönségének szeme láttára szépen kellene búcsúzni az Eb-től, s megmutatni országnak-világnak, hogy szerdán a norvégokkal szembeni parádés győzelem nem kifutott eredmény volt Debrecenben, hanem egy lassanként összekovácsolódó –s klasszis karmestere, Görbicz Anita hiányát immár kezelni képes – társaság remek produkciója.

Ez a terv azonban nem teljesült: a kissé fásult garnitúrák benyomását keltő felek találkozóját a rivális (majdnem) végig vezetve nyerte 26:25-re úgy, hogy a szünetben – amely alatt rosszul lett Bódi Bernadett, akit azonnal kórházba vittek, de szerencsére kiderült: nincs nagyobb baj – már három gól volt az előnye (16:13). Kiemelni az elején háromszor is betaláló Bulath, az összességében tízszer eredményes Triscsuk, valamint az első félidő derekán becserélt fiatal kapus, Bíró Blanka teljesítményét lehet, meg talán azt, hogy az 53. percben fordítottak Tomoriék (23:22).

A hajrá azonban – az Európa-bajnokságon nem először – a riválisnak sikerült jobban. A vereség nyomán a hatodik hely jutott a vendéglátónak, ami a célként meghatározott pozíciók legalja, de ebből következően része a Németh András kapitány által még elfogadhatónak minősített helyezéseknek. Hogy aztán a csapat valóban átvitte-e a lécet, arról az ünnepi bejglizés közepette még biztosan sokan elmondják a véleményüket.

Mindenesetre a pénteki játéknap további programjában fellépők kétségkívül átvitték. Azzal együtt is, hogy a spanyol és a montenegrói alakulat gyenge színvonalú mérkőzést vívott egymással, a tetejébe a délszlávok már jó előre a döntőre kijelölt francia bírópáros miatt méltatlankodtak. De aztán kiderült, ki tudnak ők kapni másik (szlovák) játékvezetői kettős közreműködése mellett is: a spanyolok egy góllal győztek (akárcsak a mieink ellen Győrött, még a csoportmeccsek során), így ők készülődhetnek a holnapi döntőre.

Az első elődöntőn már csak harmad, a másodikon, a norvég–svéd rangadón pedig jó, ha negyed ház volt az éppen tizenöt esztendeje leégett BS helyén álló arénában. Még szerencse, hogy Oslóból, Trondheimből meg Bergenből viszonylag nagy létszámú nyugdíjascsoport kísérte el az olimpiai bajnokot, így részint nem kongott az ürességtől a csarnok, részint volt, aki megünnepelje Norvégia négygólos sikerét, és döntőbe jutását.

Az 5. helyért: Franciaország–Magyarország 26:25. Elődöntő: Spanyolország–Montenegró 19:18, Norvégia–Svédország 29:25. Vasárnap. A harmadik helyért: Montenegró–Svédország (15.30). Döntő: Norvégia–Spanyolország (18).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.