Éremért küzdhet Bácsi Péter

Bácsi Péter bejutott az elődöntőbe a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpia vasárnapi birkózónyitányán, ahol a dán Mark Overgaard Madsen végül győzedelmeskedett felette, így a 33 éves magyar a bronzért küzdhet meg.

A Ferencváros világ- és kétszeres Európa-bajnoka harmadik mérkőzésén a tavalyi Európa Játékokon győztes, vb- és Eb-bronzérmes azeri Elvin Murszalijevet múlta felül az első három percben megszerzett 5-0-val, a másodikban már csak előnye őrzésére törekedett - sikerrel.

A 33 éves magyar birkózó - aki az első fordulóban kolumbiai, a másodikban pedig bolgár riválisát is technikai tussal "intézte el" - bő húsz másodperc után már vezetett, mivel riválisa kimenekült a szőnyegről. Egy perc után pedig egy pazar válldobással döntötte le ellenfelét a földre, amiért újabb két ponttal gazdagodott (3-0). A második intése után a földre került az azeri, Bácsi pedig kiemelte és eldobta, a rivális hasra érkezett (5-0).

A szünet után Bácsi elsősorban előnye őrzését tartotta szem előtt, így több mint egy perc után neki kellett a szőnyegre térdelnie, de az azeri nem tudott vele mit kezdeni, nem talált fogást a magyar birkózón, így az eredmény nem változott. A hátralevő időben pedig egyik félnek sem sikerült értékelhető akciót bemutatnia - igaz, Bácsinak erre nem is volt szüksége.

Bácsi következő ellenfele a négy évvel ezelőtt Londonban ötödik, a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes dán Mark Overgaard Madsen volt, akitől három intés miatt 1-0-ra kikapott, így a bronzéremért küzdhet.

A Madsennel vívott küzdelemben Bácsi  nem volt elég aktív állásban, így kétszer is megintették, de a parterhelyzetben ugyanúgy tökéletesen védekezett, mint korábbi összecsapásain, azaz az első három percben nem született pont.

A folytatásban Bácsit harmadszor is figyelmeztették, amelyért már pont is járt ellenfelének, aki azonban parterhelyzetben ismét tehetetlen volt a szőnyeghez tapadó magyarral szemben. Bácsi ezt követően megkapta az esélyt a győzelemre, mert második intését követően a dánnak kellett térdelő helyzetbe mennie. Korábban a magyar birkózó ezekből rendre akciókat mutatott be, s most is kiemelte ellenfelét, aki azonban az utolsó pillanatban kicsúszott a kezéből, így Bácsi pont nélkül maradt. A hátralévő időben, állásból  már nem tudott pontot érő akciót csinálni, azaz 1-0-ra kikapott.

„A dánnak kellemetlen a stílusa. Azt kell mondjam, az intések jogosak voltak. Ő el tudta adni azt, hogy ő akar jobban birkózni. Igazából nem nagyon szokott állásból pontokat csinálni, csak az intésekre megy. Tény, hogy nagyon jól birkózott, a lentiben bíztunk, hogy Peti meg tudja emelni esetleg, de azt is nagyon jól kivédekezte” - nyilatkozta Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, aki hozzátette: ezt a mérkőzést gyorsan el kell felejteni, az előzőekből kell erőt meríteni, hogy Bácsi megnyerje a bronzot.

A másik ágon a címvédő orosz Roman Vlaszov úgy győzte le a horvát Bozo Starcevicet az elődöntőben, hogy az első menet közepén elájult, mert riválisa egy dobás közben szinte megfojtotta.

A vigaszág küzdelmei magyar idő szerint 21 órakor kezdődnek, ezt követően rendezik az éremcsatározásokat. Bácsinak a bronzmérkőzésen vigaszágról érkező ellenfele lesz Madsen legyőzöttjei közül.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.