galéria megtekintése

Ezerrel gurulnak lefelé a lejtőn a magyar gyerekek

6 komment


Bodnár Zalán

Nyilvánosságra hozták az iskolás gyermekek edzettségi, állóképes­ségi szintjét felmérő nemzeti egységes tanulói fittségi teszt 2014–2015-ös tanévi eredményeit. Ahogyan az feltételezhető volt: az adatok lesújtók, a helyzet már-már katasztrofális. A magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, állóképességi szintjük egyáltalán nem megfelelő.

A lapunknak megszólaló Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója és Csányi Tamás, az MDSZ egészségfejlesztő testmozgás osztályának vezető szakértője szerint a huszonnegyedik órában vagyunk. „A paraméterek összesített eredményei alapján az állóképességet illetően a fiúknak mindössze a hatvanhárom, a lányoknak pedig csak az ötvenhét százaléka tartozik az egészségzónába. Szomorú tapasztalat, hogy a gyerekek negyede túlsúlyos. Ez korunk vezető népbetegségeihez vezethet" – figyelmeztet Molnár.

Mozogni kellett
Mozogni kellett volna...
Forrás: Thinkstock

A szervezet 2012-ben kapott megbízást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától egy modern fittségi mérési rendszer kidolgozására. Az amerikai Cooper Intézettel összefogva dolgozta ki azt a programot, amelynek nyomán az előző tanévben 623 ezer felsős általános iskolás és középiskolás tanuló egészségközpontú fittségi felmérését végezték el csaknem háromezer köznevelési intézményben.

 

Első lépésként 2600, véletlenszerűen kiválasztott diák teljesítménye alapján állították fel a normákat és alakítottak ki három szintet, amelyekbe a tesztmutatók alapján besorolhatók a tanulók.

„Hét plusz két komponensből tevődik össze egy-egy gyermek fittségi profilja: az ingafutás, hasizomteszt, törzsemelés, kézi szorítóerő, ütemezett fekvőtámasz, helyből távolugrás, hajlékonyságpróbákon túl a testtömegindex-számítás és a relatív test­zsírszázalék becslése képezi a tesztrendszer lényegét – tudjuk meg ­Csányi doktortól. – A leggyengébb teljesítményeket a törzsemelés- és az ingafutástesztben, a legjobbakat a kézi szorítóerő-mérésben, valamint a has­izomtesztekben találjuk."

A méréseket nem az MDSZ munkatársai, hanem a feladatra harmincórás akkreditált továbbképzés kere­tében felkészített testnevelő tanárok végzik. Nekik kimondottan fontos szerepük lehet a trendek megfordításában. „A képzés során új módszertani elemekkel is igyekeztünk megismertetni a pedagógusokat, hiszen az a cél, hogy színesebb, élvezetesebb, élményeket adó testnevelés-órák legyenek, amelyek nem elveszik a diákok kedvét a mozgástól, éppen ellenkezőleg: kedvet teremtenek ahhoz – mondja Molnár.

– A technológia fejlődése, a gyerekek számítógép előtt ragadása és a testnevelés tantárgy évtizedeken át folyamatosan romló presztízse együttesen okozta, hogy elindultunk a lejtőn. Még a mindennapi testnevelésórák bevezetése is csak szükséges, ám nem elégséges feltétele annak, hogy megforduljon a tendencia."

Hogy jó hírekkel is szolgáljunk: a nemzetközi eredmények alapján – egyelőre – az Egyesült Államokban még rosszabb a helyzet, mint nálunk. A tanulói fittségi teszt ugyanakkor olyan újszerű módszer, hogy sem korábbi iskolai felmérések eredményeivel, sem a szomszédos országokkal nem lehetséges az összehasonlítás. Egyedül Portugáliában van hasonló felmérés Európában. Több országból jelezték már, hogy szívesen átvennék a módszert, még Katarból is van érdeklődő.

Nem mellesleg készül a második felmérés, és mostantól minden évben összehasonlíthatók lesznek az adatok a korábbiakkal, és erről nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is rendszeres visszajelzést kapnak, ajánlásokkal együtt.
Az is kiderül, hogy minálunk milyen területi különbségek vannak az eredményekben: a közép-magyarországi régióban tapasztalhatók a legjobb, míg a hevesi és a nógrádi térségben a legrosszabbak mutatók. „Ennek is megvan az oka: ahol nagyobb a szegénység, ott rosszabb családi mintákat láthatnak a gyerekek, kevesebb a sportolási lehetőség is, tehát a szociológiai viszonyok rendre visszatükröződnek az egészségi állapotban" – elemez Molnár.

Mindenki eldöntheti, hogy az ország jelenlegi állapotában ez jó vagy rossz hír-e a jövőre nézve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.