Elhunyt Eusébio

Elhunyt Eusébio da Silva Ferreira portugál labdarúgó. Számomra mindig ő marad minden idők legjobb játékosa - mondta róla a Real-legenda Alfredo Di Stéfano.

A portugál legenda vasárnap hajnalban, 71 évesen hunyt el hirtelen szívmegállás következtében - adta hírül az A'Bola sportlapra hivatkozva a Reuters. "Mindörökké halhatatlan Eusébio, nyugodj békében" - reagált a hírre a portugálok jelenlegi legjobbja, Cristiano Ronaldo a Twitteren. "A Király! Hatalmas veszteség számunkra" - írta Luis Figo.

Eusébio az akkor még Portugáliához tartozó Mozambikban született 1942-ben. Legnagyobb sikereit a Benficánál érte el, a csapat mezében 727 gólt szerzett 715 meccsen. Az 1966-os világbajnokság gólkirálya volt kilenc góllal, csak a későbbi bajnok, az otthon játszó angol válogatott állította meg a vezetése alatt kifutó portugálokat az elődöntőben. A csatárt hazájában úgy hívták: O Rei, vagyis "a király", de becézték fekete gyémántnak, párducnak is.

Eusébio 1965-ben elnyerte az Aranylabdát, a portugál válogatottban 61 meccsen 41 gólt szerzett. A Benficával elhódította a Bajnokok Ligáját megelőző Európa Kupát, a portugál bajnokságot pedig 11 alkalommal zárta az első helyen csapatával az ott töltött 15 év alatt.

A Guardian egy 2010-es interjúból idéz halála kapcsán. Akkor a brit lapnak az első Afrikában megrendezett labdarúgó világbajnokság előtt azt mondta, zoknikból vagy újságpapírból gyúrt labdákkal tanul meg focizni. A lap emlékeztet: Eusébio nem pusztán Portugália hőse, de Afrika első világsztár labdarúgója is volt.

Eusébio pár nappal 70. születésnapja után életrajzi könyvét mutatja be
Portugal's soccer legend Eusebio adjusts his tie as he attends the launch of his biography at Luz stadium in Lisbon January 25, 2012. Eusebio celebrated his 70th birthday on Wednesday. REUTERS/Hugo Correia (PORTUGAL - Tags: SPORT SOCCER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.