galéria megtekintése

Egy lúzerből győztes lesz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Lehet mondani, Wilmar Roldanon a világ szeme. Játékvezető ritkán kerül fókuszba bármilyen döntő előtt, de most, a Copa America idei csúcstalálkozóját megelőzően figyelembe kell venni, kikkel és mivel van körülvéve a kolumbiai sporttárs.

Például azzal a Gary Medellel és Arturo Vidallal, aki Heltai Jenő Setét Lajos bakójára vagy Joseph-Ignace Guillotine-re emlékeztet. Vidal ráadásul nem csupán átvitt értelemben életveszélyes, hiszen a Copa csoportmérkőzései alatt darabokra törte Ferrariját, miután luxusautójával ütközött egy Chevrolet-val. (Utána meg inzultált egy rendőrt, ugyanúgy, ahogyan minden ellenfelét zaklatja a pályán.) S akkor még nem szóltunk a fenéktájon kotorászó Gonzalo Jaráról, aki – eltiltása miatt – a döntőben legalább nem matat sehol...

Lionel Messi
Lionel Messi
Marcos Brindicci / Reuters

A házigazdák többi játékosa viszont finalista, miután a bírói kar „szépen” megsegítette a különös fiúkat. Már a nyitányon, az ecuadoriak elleni 2-0-ás győzelem alkalmával az argentin Nestor Pitana olyan tizenegyessel ajándékozta meg (0-0-nál) a hirtelen törékennyé váló Vidalt, hogy a nézőnek a 2002-es világbajnokság sípos „hőseinek” egyike, a krokodilbőrű ecuadori Byron Moreno jutott az eszébe...

 

Az Uruguayjal vívott negyeddöntő alatt pedig nem tudta az ember, sírjon-e vagy nevessen a brazil Sandro Ricci tragikomikusan egyoldalú bíráskodása láttán. Chile úgy nyert 1-0-ra, hogy az alkalmi proktológus Jara „kamu” hanyatt eséséért Edinson Cavanit kiállította a mérkőzés bírája, hogy aztán leküldje a másik uruguayit, Jorge Fucilét is. HaRoldan is ekképpen fúj, akkor Argentína csapata roppant nehéz helyzetbe kerül, jóllehet a Goal.com című brit hírportál a Paraguay ellen az elődöntőben elért 6-1-es diadal után azt írta: „A halványkék-fehérek végre megérkeztek a Copára.”

Alexis Sanchez
Alexis Sanchez
Marcos Brindicci / Reuters

A világ egyébként a vendégcsapatot véli esélyesebbnek, már csak azért is, mert Chile válogatottjának eddigi mérlege így fest Argentína legjobbjaival szemben: 6 győzelem, 22 döntetlen, 56 vereség. A Latin Post szerint „a lúzerek készek arra, hogy győztesekké váljanak”, ezt azonban nem a vendéglátókról, hanem a felnőtt-tornán immár huszonkét esztendeje nyeretlen argentinokról írták. Azzal együtt, hogy Lionel Messi, a földkerekség jelenlegi legkiválóbb labdarúgója a legtekintélyesebb válogatott vetélkedőkön korántsem brillírozik.

Eddig egyaránt három vb-n és Copán szerepelt, s tizenöt-tizenöt fellépése alkalmával három-három gólt ért el. Harminc meccsen hat dugó: nem éppen világszám. Ám az argentin talizmán bizakodik: „Remélem, Isten a döntőre tartogatja góljaimat...” Még az is lehet. Mert a nyeretlen huszonkét éves Argentína kudarcsorozata semmi ahhoz képest, hogy Chile csapata a Copa 99 esztendős fennállása alatt egyszer sem hódította el a trófeát.

Ezért aztán a házigazdák azt emlegetik: „Chile futballtörténetének legfontosabb mérkőzése következik.” Ez persze csak akkor igaz, ha nem Argentína nyer. Merthogy ezüstérmes már négyszer is volt Chile. Legutóbb 1987-ben. Tudják, hol? Argentínában.

CHILE–ARGENTÍNA Copa America-döntő, Santiago, 17 (magyar idő szerint 22, tv: Sport1, 21.45). Jv.: Roldan (kolumbiai).

Chile: Bravo – Isla, Medel, Rojas, Albornoz – Vidal, Diaz, Valdivia, Aranguiz – Alexis Sanchez, Vargas.

Argentína: Romero – Zabaleta, Garay, Otamendi, Rojo – Biglia, Mascherano, Di Maria – Pastore, Messi, Agüero.

Útjuk a döntőig. Chile: Ecuador 2-0, Mexikó 3-3, Bolívia 5-0, Uruguay 1-0, Peru 2-1. Argentína: Paraguay 2-2, Uruguay 1-0, Jamaica 1-0, Kolumbia 0-0, Paraguay 6-1.

Női szakasz

A női labdarúgó-világbajnokságon – magyar idő szerint – vasárnapról hétfőre virradó éjszaka rendezik a döntőt (tv: Eurosport, 0.15). Vancouverben a címvédő japán válogatott találkozik az előző vb-n ezüstérmes amerikai csapattal (2011-ben – 2-2 után – a tizenegyespárbaj döntött az ázsiaiak javára). A harmadik helyért – ma este tíztől – Anglia–Németország mérkőzés lesz Edmontonban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.