galéria megtekintése

Edző nélkül, a YouTube-ról tanulta meg a gerelyhajítást a kenyai világbajnok

3 komment

NOL

A 27 éves Julius Yego nem talált magának edzőt, így YouTube videókról leste el a sportág fogásait. A dologra akkor derült fény, amikor 2011-ben első kenyaiként szerzett érmet a sportágban és az újságírók az edzőjével szerettek volna beszélni.

Yego már az iskolában kiemelkedően tehetségesnek bizonyult, de a támogatások hiánya miatt hiába kvalifikálta magát a lengyelországi junior világbajnokságra, egyszerűen nem volt pénze kiutazni.

„Nagyon idegesítő helyzet volt, hiszen nagyon keményen dolgoztam. Nagyon sajnáltam” - mesélte a CNN-nek.

Közben elkeseredetten kutatott edző után és ekkor fordult a YouTube-hoz, hogy a világ legjobb dobóitól tanuljon.

 

„Először 2009-ben néztem YouTube-videókat, amikor egyre komolyabban vettem a felkészülést, de nem volt edzőm. Senki nem nézte meg, hogy jól csinálom-e vagy sem” - magyarázta. Yego a videómegosztón tanulmányozta a legnagyobbak mozdulatait és edzését. Ez alapján állította össze a saját edzéstervét.

Az online edzés kifizetődött. A 2011-es Afrika-játékokon Yego érmet szerzett Kenyának a sportág történetében először. Amikor az újságírók meg akarták kérdezni az edzőjét a siker titkáról, kiderült, hogy a férfinek nincs segítsége. „Azt kérdezték, ki az edzőm. Én pedig azt feleltem: a YouTube."

Fotó: Thomas Mukoya / Reuters

2012-ben 12. helyen végzett a londoni olimpián, Rióhoz azonban nagy reményeket fűz, mivel 2014-ben a Nemzetközösségi Játékokon szerzett első helyet, majd 2015-ben Pekingben világbajnok lett.

Bár azóta, hogy belevágott a gerelyhajításba, Yegónak lett edzője, ez az edző Finnországban él. „Számomra az a legnagyobb kihívás, hogy legtöbbször edző nélkül készülök. Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy az edző ideutazzon és állandóan mellettem legyen, mert az túl drága lenne” - magyarázza.

Yego amúgy a fia karrierjében még a sajátjánál is nagyobb lehetőségeket lát, a fiúnak legalábbis már – reméli – nem kell majd edző nélkül szenvednie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.