Éder élet

A belgák legyőzése után nem volt oka a csapat felforgatására Antonio Conte olasz szövetségi kapitánynak a svédek ellen, mindössze egy poszton újított, Darmian helyett Florenzi kapott lehetőséget a középpálya bal oldalán.
Ezúttal jóval nehezebb dolga volt az itáliai válogatottnak, mint a FIFA-világranglista második helyén tanyázó Belgium ellen, hiszen a svédek számukra kevésbé testhez álló futballt játszottak: most Olaszországnak kellett volna a kezdeményezőbb csapat szerepét eljátszani, de abban nem oly kiváló, mint a kontrajátékban.
 
Fotó: Vincent Kessler / Reuters
A svédek viszont ugyancsak ebben bíztak, és minden labdaszerzés után azonnal Ibrahimovicot próbálták kiugratni. Már a második percben összejött egy Chiellini–Ibra fejpárbaj, ami meg is adta az alaphangot (a PSG-től távozó csatárnak és a svédeknek amúgy is tartoztak még az olaszok a 2004-es híres sarkazós gólja, majd az azt követő, 2-2-es svéd–dán miatt, amely akkoriban gyanús körülmények közepette eredményezte az azúrkékek korai, a csoportkör utáni Eb-búcsúját).
 
A felvezetésben tehát nem volt hiba, de a találkozó első félidejéről nehéz jót írni, lévén, hogy nem is akadt számottevő gólhelyzet. Mindennél árulkodóbb statisztika: a két olasz csatár, Pellé és Éder negyvenöt perc alatt egyszer sem ért labdába a svéd 16-oson belül...
 
Először a 63. percben kellett védenie kapusnak, de akkor sem ment fel nagyon Isaksson vérnyomása Florenzi lövésénél. A 82. percben viszont már igazi gólhelyzet akadt: Parolo kapufát fejelt. Aztán az idei Eb-divat szerint a végén jött a csattanó: Éder a 88. percben szépen kilőtte a bal alsó sarkot, és ezzel tovább is juttatta Olaszországot. 
 
A végén Bonucci rángatta Granqvist mezét, de Kassai – helyesen – nem ítélt büntetőt. A svéd sajtó azt állítja, ez lehetett volna a meccs fordulópontja, maga Granqvist viszont csak annyit mondott: ötven-ötven százalékos szituáció volt...

E csoport
OLASZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 1-0 (0-0)
 
Toulouse, 33 ezer néző. Jv.: Kassai.
 
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi (Motta, 74.), Giaccherini, Florenzi (Sturaro, 85.) – Pellé (Zaza, 60.), Éder.
 
Svédország: Isaksson – Lindelöf, Johansson, Granqvist, Olsson –  Larsson, Ekdal (Lewicki, 79.), Källström, Forsberg (Durmaz, 79.) – Guidetti (Berg, 85.), Ibrahimovic.
 
Gól: Éder (88.)
 
Az E csoport állása: 1. Olaszország 6 pont, 2. Írország 1 (1-1-es gólkülönbség, 1 meccs), 3. Svédország 1 (1-2), 4. Belgium 0 (1).
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.