galéria megtekintése

Dzsudzsák egyenlített, döntetlen lett a magyar-horvát meccs

11 komment


Hegyi Iván

Egy félidő horvát kert volt Pesten, egy pedig magyar felnyomulás jegyében telt, így igazságos döntetlennel ért véget a két Eb-résztvevő labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzése szombat este az Üllői úti stadionban.

Hajdú B. István kiabálta végig a felvezetést az Üllői úton, ahol a magyar–horvát barátságos mérkőzés előtt a labdarúgó-válogatott valamennyi kvalifikációs gólját felidézték a stadion kivetítőin. S bár a kiváló riporter harsogott szépen, az ő szavai is a csend hangjainak tetszettek a műsorközlőéihez képest, a helyi szpíker ugyanis elbódult egyrészt honfitársaink Eb-szereplésétől, másrészt saját magától. Ilyeneket üvöltözött: „Guzmics Richárd, a krakkói fejelő király", „Gera Zoltán, az élő klasszikus", az ember meg arra gondolt, hogy az elszabadult bemondó mit bömbölt volna, mondjuk, Mészöly Kálmánról, Kocsis Sándorról, Zsengellér Gyuláról vagy Puskás Ferencről...

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

A kivonuló magyar csapat a szurkolók előtt hajtott fejet, mert a következő szövegű transzparenssel érkezett a pályára: „Köszönjük! Nélkületek nem sikerült volna az Eb-kijutás." A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs szóban is megerősítette a felirat tartalmát, és olyan sikert aratott, mintha gólt szerzett volna. Ha ő nem is, Németh csaknem a hálóba juttatta a labdát – épp a „cséká" átadásából –, de Vrsaljko akrobatikus mozdulattal mentett Amerikából Katarba tántorgó emberünk elől. Mandzukicot viszont nem sikerült megelőzni, így a Juventus centere könnyedén továbbította az Internazionale csapatában futballozó Perisic érzéssel keresztbe küldött labdáját a jobb sarokba (29. perc: 0-1).

 

Az „itáliai" akcióval a horvátok megérdemelten szereztek vezetést, mert a kiegyensúlyozott első negyedóra után ellenőrzésük alá vonták a pályát, fölényes biztonsággal tartották maguknál a labdát, igaz, a kapura ők sem voltak különösebben veszélyesek. Így aztán a 42. percben csaknem megjárták, mert Kleinheisler húsz méterről kitűnő lövéssel lepett meg mindenkit, kivéve Kalinic kapust, aki egyáltalán nem ámult, hanem avatott mozdulattal kiütötte a labdát a bal alsó sarok közvetlen közeléből.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

A szünetben négyet cserélt Bernd Storck, a magyar válogatott német szakvezetője; sajnos, volt jelölt bőven a lehívásra... Az „új" csapat feljebb nyomult, mint a korábbi, végre megszakadt az addigi horvát dominancia. Gera instruálta is a többieket, hogy maradjanak „fenn", a vendégeket pedig mintha váratlanul érte volna az ellenfél pályára lépése. A szomszédok helyzetét nehezítette, hogy „kettős mérkőzést" vívtak: az egyiket honfitársainkkal, míg a másikat Prihoda cseh játékvezetővel, akinek szinte minden ítéletét hevesen vitatták. A kék szerelésben játszók egyszeriben olyan izgatottakká váltak, hogy Perisic – a közönség nem kis kárörömére – luftot rúgott...

A Dibuszt váltó Bogdán kapujánál amúgy ritkán tűntek fel a horvátok, akik közül a legjobb teljesítményt két hátvéd, Vrsaljko és Corluka nyújtotta. Ez is jelezte, hogy már nem a vendégek kontrollálták a játékot, de előnyüket különösebb kapu előtti kavalkádok nélkül is őrizni tudták. Sőt a 76. percben a néhány másodperccel az előtt becserélt Srna eldönthette volna a mérkőzést, de a tizenhatosról mellé lőtte a szabadrúgást.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Dzsudzsák viszont húszról a hálóba küldte a szabálytalanság miatt leállított labdát: tökéletesen megrúgott labdája a bal felső sarokba csapódott (1-1).

Így volt igazságos, így volt barátságos...

MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 1-1 (0-1)

Barátságos mérkőzés, Üllői út, 20 300 néző. Jv.: Prihoda (cseh).

Magyarország: Dibusz (Bogdán, 46.) – Fiola, Guzmics, Lang, Korhut – Dzsudzsák (Stieber, 81.), Nagy (Elek, 46.), Gera, Kleinheisler (Böde, 80.), Németh (Nikolics, 46.) – Priskin (Szalai, 46.).

Horvátország: Kalinic – Vrsaljko, Corluka, Schildenfeld, Vida – Brozovic, Antolic, Modric, Kovacic (Srna, 76.), Perisic – Mandzukic.

Gól: Mandzukic (29.), Dzsudzsák (79.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.