Dunaújváros nem vész el, csak átalakul

A Dunaújváros első garnitúrája, illetve a Fehérvár farmcsapata csatlakozni szeretne az osztrák másodosztályú versengéshez, a Nationalligához. Az újvárosiak esetében az is benne van a pakliban, hogy EBEL-szereplés lesz belőle.

A Magyar Jégkorong Szövetség támogatta a Dunaújváros „átjelentkezését” az osztrák másodosztályú bajnokságba, míg a Fehérvár tartalék együttesét nem engedte el a hazai kötelékből. Az OB I legutóbbi évadának második helyezettje viszonylag egyértelmű szituáció elé állította a hazai szövetség elnökségét, hiszen huzamosabb ideje jól szereplő csapat a dunaújvárosi, így az MJSZ-nek sem érdeke, hogy meggátolja a további fejlődés lehetőségét. Az újvárosi klub a Nationalligában, az EBEL „kistesójában” képzeli el a szereplést, ám még az is előfordulhat, hogy a „szomszédok” legmagasabb szintjén teszi-veszi a pakkot.

A cseh Znojmo jelezte csatlakozási igényét az EBEL-hez, és amennyiben az Osztrák Jégkorong Szövetség megadja neki az engedélyt, úgy tizenegy csapatból áll a mezőny, s a páratlan szám miatt szükség lesz még egy gárdára. Ez esetben a Dunaújvárosnak még arra is esélye van, hogy (a Fehérvár A mellett) az osztrák profi ligában szerepeljen – mondta Kovács Zoltán szövetségi főtitkár. A nevezési határidő kedd éjfélkor jár le, rá néhány nappal pedig a döntések is megszületnek.

S hogy miért kaptak zöld utat a vörös „acélbikák”, és miért nem a fehérvári tartalékok? Az elnökség szerint a legutóbbi alapszakaszt a hetedik helyen záró farmcsapat még itthon sem tudott kiemelkedőt produkálni, azaz szakmailag nincs létjogosultsága a magyar bajnokságból való kiválásának. – Az osztrákok örömmel fogadják az új csapatokat, de határvonalat húznak – fűzte hozzá Kovács. – Három-négy hazai együttes is szívesen szerepelne a szomszédos ország bajnokságában, főként azért, mert a csatlakozás esetén 25 000 eurót kapnak. Igaz, a költségeik is jócskán megnövekednek.

A szövetség főtitkára nem gondolja, hogy a Dunaújváros ausztriai szereplésével visszaesne a magyar bajnokság színvonala, mivel a klub farmcsapatot hozna létre, azaz változatlanul versenyezne a magyar bajnokságban. A két keretet „forgatnák” a két sorozatban, azaz akkor is pályára küldenék legerősebb soraikat, amikor az OB I-ben találkoznak erős ellenféllel.

Apropó, magyar bajnokság! A szerb és horvát csapatokból álló Pannónia Liga győztese, a Partizan Belgrád jelezte (az MJSZ pedig üdvözölte ezt): elindulna a hazai versengésben, amelyben már a Brassó, a Csíkszereda és a Steaua is szerepel. Ezek a fejlemények arra utalnak, hogy a magyar jégkorongvezetés mind aktívabb szerepet játszik a regionális szerveződésekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.