galéria megtekintése

Csoda Recifében

0 komment

Munkatársunktól

Újabb tizenegyespárbaj: Costa Rica emberhátrányban küzdött, büntetőkkel nyert Görögország ellen.

A Costa Rica–Görögország nyolcaddöntő első fél órája azokat igazolta, akik azt vetítették előre: a meccs nem pályázik majd a vb legjobb mérkőzésének járó különdíjra...

Navas nagy napja
Navas nagy napja
Damir Sagolj / Reuters

A csapatok fölöttébb visszafogott aktivitással múlatták az időt a pályán. Változást eredményezhetett volna, ha Szalpingidisz – Hrisztodulopulosz szenzációs beadása után – a kapuba küldi a labdát, ám Navas parádés produkcióval mentett. Hozzávetőleg ennyi említésre méltó esemény történt a játékrészben, így a közönség füttykoncerttel kísérte az öltözőbe az együtteseket. A fordulás után sem nőtt a sebesség, de változott az eredmény.

 

Costa Rica ugyanis váratlanul vezetést szerzett: Ruiz tizenhét méterről passzolt a bal alsó sarokba, Karnezisz csak dermedten nézte a guruló labdát (1-0).

Az előnyt nem fenyegette veszély, ám Duarte az európai rivális segítségére sietett: két sárga lappal kiállíttatta magát. A görögök emberelőnyben is sokáig tehetetlenek maradtak, de amikor Costa Ricában már talán csodáról szóló címeket fogalmaztak meg a médiamunkások, Papasztathopulosz a hálóba küldött egy Navasról kipattanó labdát (1-1).

Sőt Mitroglu a rendes játékidőben eldönthette volna a találkozót, ám akkor Navas a helyén volt. A hosszabbítás előtt úgy tetszett, nehéz fél óra vár az amerikai gárdára. A ráadás előtt alighanem már inkább a görög kollégák között akadtak olyanok, akik azzal a munkacímmel dolgoztak: „Csoda Recifében!"

Több küzdelem, kevesebb foci - Szamarasz és Duarte csatája
Több küzdelem, kevesebb foci - Szamarasz és Duarte csatája
Yves Herman / Reuters

Az extra első tizenöt perces szakaszában senkinek nem kellett újraírni a jegyzeteit, mert nem nem történt úgyszólván semmi. A második etapban ennél már több: Mitroglu például „meccslabdát" tékozolt el a 120. percben, Navas kapus újabb bámulatos bravúrt mutatott be. A különleges attrakciója után is ő volt Costa Rica fő reménysége, mivel tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról.

A kapus be is gyűjtött néhány puszit, mielőtt a gólvonal elé állt. Ráadásul mosolyogva tehette, mert csapattársa, Borges góllal kezdte a párbajt, Mitroglu hamar egyenlített. Nem rontott Ruiz és Hrisztodulopulosz, majd Gonzalez és Holebasz, s Campbell sem, ám Gekasz kísérletét Navas kiütötte.

Umanának jutott aztán a lehetőség, hogy futballtörténelmet írjon: megtette. Góljával Costa Rica bejutott a legjobb nyolc közé.

Így vagy úgy, de csoda történt Recifében.

Costa Rica–Görögország
1-1 (1-1, 1-1, 0-0), tizenegyesekkel 5-3

Nyolcaddöntő, Recife, 41 244 néző.
Jv.: Williams (ausztrál).
Costa Rica: Navas – Gamboa (Acosta, 77.) Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz – Ruiz, Borges, Tejeda (Cubero, 66.), Bolanos (Brenes, 86.) – Campbell.
Görögország: Karnezisz – Toroszidisz, Manolasz, Papasztathopulosz, Holebasz –
Maniatisz (Kacuranisz, 78.), Karagunisz, Szamarisz (Mitroglu, 58.) – Szalpingidisz (Gekasz, 69.), Szamarasz, Hrisztodulopulosz.
Gól: Ruiz (52.), Papasztathopulosz (90.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.