galéria megtekintése

Cseh a király, mindegy, Phelps mit csinál

Minden idők legjobban szervezett vizes-világbajnoksága után adott a lecke a következő rendező, Budapest számára. Ugyanakkor a magyar úszócsapat magának tette magasra a lécet Kazanyban: a három arany-, a két ezüst- és a négy bronzérem pazar mérleg Rio előtt. De vajon az eredményekből lehet-e következtetni bármire az olimpiát megelőzően? Erről is beszélgettünk Kiss László kapitánnyal.

– Még a szokásosnál is kisimultabbnak látszik...

Ez volt minden idők harmadik legjobb magyar világbajnoki szereplése
Ez volt minden idők harmadik legjobb magyar világbajnoki szereplése
Kovács Anikó / MTI

– Ilyen szereplés után mi bajom lehetne? Hiszen messze túlszárnyaltuk a két évvel ezelőtti barcelonai vébén nyújtott, amúgy szintén remek teljesítményünket is.

 

– Ki volt az, aki felülmúlta a várakozását, ki teljesítette azt és ki az, aki elmaradt a tervtől?

– Mondhatnám, hogy Hosszú Katinka csupán hozta magát,

hiszen nagyjából arra lehetett számítani, amit elért, de rém igazságtalan lennék vele szemben. Hiszen minimum szuperlatívuszokat érdemel az, aki két első és egy harmadik helyet szerez, világ- és Európa-rekordot úszik.

Cseh László megítélése végképp egyértelmű: az előtt, amit tett harmincévesen, éppen egy évtizeddel az után, hogy addigi egyetlen világbajnoki címét nyerte, csak megemelni lehet a kalapot, és hosszan lengetni azt. Lefogyott hét kilót, ideális a súlya, kiváló a hangulata, valamennyi éremből nyert egyet, mit mondhatnék még?

Számomra most ő a pillangókirály, csináljon bármit Michael Phelps a tulajdonképpen tét nélküli amerikai bajnokságon. Verrasztó Dávid szintén kitett magáért, az Eb-arany után vb-ezüstöt szerzett, amiért maximális elismerés jár, ahogyan Kapás Boglárkának is a harmadik helyéért.

A húzónevek közül Gyurta Dani az, aki elmaradt attól, amit reméltünk tőle, de semmiféle komolyabb gondot nem látok vele kapcsolatban sem. Sajnos beleesett abba a hibába, hogy az iszonyatosan erősen kezdő élbollyal tartott, pedig ha – szokása szerint – tartalékol, akkor most alighanem sorozatban negyedik vb-aranyát ünnepeljük. De – hangsúlyozom – nincs semmi baj: soha nem edzett még olyan keményen, mint az utóbbi időben, és ez biztosan meghozza a kívánt eredményt.

– Ha már a jövőbe nézünk: mit jelez Rio előtt a kazanyi vb?

– A sok világrekord annyit mindenképpen, hogy

az úszósport kezd magához térni az általam csak rongyos forradalomnak nevezett időszakot követő hanyatlás után. A cápadresszben elért csúcsokat sokáig megközelíteni sem tudták a versenyzők, de a sportolók mostanra utolérték a sportszergyártókat.

Ráadásul a mezőny szélesedik: korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy argentin vagy szingapúri úszó álljon dobogóra. Mindez azt is jelenti, hogy a jövő évi olimpián minden idők legszínvonalasabb versenyeit láthatjuk majd.

Kiss László Hosszú Katinkával és az úszónő edző-férjével, Shane Tusuppel
Kiss László Hosszú Katinkával és az úszónő edzőjével és férjével, Shane Tusuppel
Kovács Anikó / MTI

– Helyi idő szerint este tíztől...

– Ez így van, ezt kell szeretnünk, és ennek megfelelően kell készülnünk. Igaz, nem lesz egyszerű dolgunk a vb-uszoda felhúzásáig, hiszen a Margit-szigetről lényegében kiszorítottak bennünket a pólósok, a Komjádit meg négy hónapra bezárják, mert nem halogatható tovább a felújítása.

– Három arany, két ezüst, négy bronz a medencében. Aláírja riói összeredményként?

– Hol egy toll?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.