galéria megtekintése

Itt a jó tanulók is csak lógnak a szeren

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 04. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

„Én másféle ember vagyok. Én értem a tudományokat, és egyelőre nem tudom megcsinálni a vállállást a korláton...” – olvasható Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című, klasszikus karcolatfüzérében. Napjaink diákjai közül vajon hány gondolkodik hasonlóan, amikor eszébe jut: szenvedve lógok a szeren? Hiába focizgat ugyanis valaki ügyesen, hiába fut gyorsan, hiába dob pontosan a kosárba; ha nem tudja megcsinálni a saslengést, elrontja a tigrisbukfencet, csak félig képes felmászni a rúdra, nem kap ötöst testnevelésből.

Mind több a példa: jól tanuló és versenyszerűen sportoló diákoknak a félévi bizonyítványukban csak ebből a tárgyból van négyesük vagy hármasuk. Fura... Amikor pedig az lenne a cél, hogy az általános és középiskolákban szerettessék meg a sportot, arra neveljék a fiúkat, lányokat, hogy majd felnőttként a szabadidejükben is minél többet mozogjanak. A kövér, ügyetlen gyerekek rettegve várják az órákat, hiszen gyakorta előfordul: leszúrják őket a tanárok, kinevetik mindnyájukat a társak. S egyáltalán: miért osztályozzák a „tornát”?

Nem lógnak: tornáznak
Nem lógnak, tornáznak
Kovalovszky Dániel / Népszabadság

– Tudomásul kell venni, hogy a testnevelés is tantárgy, amely több részből – gimnasztika, atlétika, labdajátékok, úszás, futás – áll. Meghatározott a tanterv is, az abban előírtakat mindenki köteles teljesíteni, és bizony a produkciót értékelni kell – érvel Istvánfi Csaba professzor, aki húsz esztendeje a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének az elnöke. – Az oktató feladata, hogy észrevegye, miért nem tudja valaki átugrani a szekrényt. Mindig figyelembe kell venni az adottságokat, külön kell foglalkozni az ügyetlenebb, testesebb diákokkal, tanácsokkal segíteni, dicsérni, biztatni őket. Rendkívül fontos, hogy a gyerekeknek sikerélményük legyen. Az osztályzás az értékelés legjobb formája: arra ösztönöz, hogy ha valamit elrontottam, legközelebb kijavítsam. Persze nagyon sok függ a tanártól is: ha a diák esetlenebb az átlagnál, de szorgalmas, igyekvő, akkor ajánlatos hármas helyett négyessel honorálni.

 

Volt idő, amikor nem kellett osztályozni, így ha valaki kilógott a tornasorból, nem kapott rossz jegyet.

– Az eredeti koncepció arról szólt, hogy a készségtantárgyakban – ének, rajz, testnevelés – egyáltalán ne legyenek érdemjegyek – magyarázza Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter. – Az elképzelés a tanárok, a szakszervezetek ellenállása, az akkori ellenzéki pártok, de még az MSZP elutasítása miatt sem valósult meg. Nem marad a tanárok kezében fegyelmező eszköz, hangzott az okfejtés. A poroszos módszerek következtében a kétezres évek elején is nagyon sok gyerekkel megutáltatták a testnevelést, a sportot.

Nem kevesek szerint a fegyelmezés megalázással, betöréssel is helyettesíthető. Pedig a cél az, hogy egészséges, mozogni vágyó felnőttek váljanak a diákokból. Próbálkoztunk azzal is: a diák a hatodik osztály végéig ne kapjon osztályzatot más tárgyakból sem. Annyit sikerült végül elérni, hogy az általános iskola első három osztályában bevezethettük a szöveges értékelést, ami az alapja a személyre szabott oktatásnak. A szülők megismerhették a tanár véleményét, a testnevelést tekintve az ügyetlenebb fiúknak, lányoknak nem kellett rettegniük a kettesektől. A kormányváltás után ezt a gyakorlatot is lesöpörték az asztalról.

Újsághír: Miskolcon egy általános iskolai testnevelő tanár ellen vádat emeltek, mert egy 11 éves fiút medicinlabdával szándékosan hasba dobott, majd a fejénél fogva a földre nyomott...

– Szerencsére ez nem jellemző eset. Negyvenegy éve tanítok testnevelést, mindig igyekeztem olyan órákat tartani, hogy a diákok szívesen jöjjenek – mondja Patonay Imre, a körmendi Somogyi Béla Általános Iskola tanára, aki tíz esztendeig igazgatóként is dolgozott, s a helyi NB I-es férfi-kosárlabdacsapat edzőjeként kétszer nyert országos bajnokságot.

– Van most egy kissé túlsúlyos hatodikos diáklányunk; szenvedett, ha futni kellett, nem tudott úszni. Rövid idő alatt elértük, hogy most már nem csupán kocog és megél a medencében. Ezt az akaraterejének is köszönheti. Ügyelek arra is, hogy az ügyetlenebb gyerekeket ne gúnyolják ki a társak. Ha valakiről kiderül: képtelen megcsinálni a saslengést, nem erőltetem. Olyan feladatokat kell adni neki, amelyeket kedvel, s amelyek nem riasztják el a sportolástól. Iskolánkban egyébként az elméleti tárgyakból kiváló gyerekek testnevelésből is jók. Nálunk az órákon rendszerint van játék, és a tornából gyengébbeket inspirálom; ha van miért, megdicsérem. Ha valaki lelkes, amikor kosarazunk, ragyogóan dobja a triplákat, akkor elfelejtem, hogy suta a tigrisbukfence. Az alapdolgokat ugyanakkor meg kell tanulni; fontos például, hogy a diák végig tudjon menni a gerendán, átugorja a szekrényt. Híve vagyok az osztályzásnak, mert valóban fegyelmező ereje van, ugyanakkor a szöveges értékelést sem tartom rossznak, hiszen meg lehet magyarázni, a srác miért kapott félévkor hármast vagy négyest.

Lehetőség nyílik különféle mozgásformák oktatására is
Lehetőség nyílik különféle mozgásformák oktatására is
Kurucz Árpád / Népszabadság

A témával kapcsolatos érdeklődésünkre az Emmi köznevelésért felelős államtitkárságának írásos válaszából kiderült: a mindennapos testnevelés keretében lehetőség nyílik különféle mozgásformák oktatására is. Ilyen például a korcsolyázás, a tánc. A különböző testi adottságok egyes sportágaknál valóban előnyt, másoknál hátrányt jelentenek, ezért nincs napirenden bizonyos gyakorlatok oktatásának eltörlése.

A fő cél az élményalapú órák során a mozgás megszerettetése a tanulókkal, hogy felnőttkorukban is igényük legyen a rendszeres testedzésre. Éppen ezért új képzési elvek kerültek a tantervbe, mint például a kölyökatlétikai program vagy a fizikai állapot modern mérési rendszere. A fejlesztések keretében valósul meg a pedagógusok továbbképzése is, amelynek egyik fontos témája a testnevelési órák változatos, élményszerű megszervezése. Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a minisztérium az osztályzás eltörlését, az illetékesek nemmel válaszoltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.