Bundesliga, téli szezon

Meghűlésveszélyes nyitány lesz ma Wolfsburgban, ahol minden bizonnyal fagypont alatti hőmérsékletben tartják a „tavaszi” premiert a német labdarúgó Bundesligában. (Napközben mínusz 1–plusz 4 fokot mérnek a Volkswagen fővárosában.)

Az auftakt igazán nem rossz: a listavezető vendégszerepel a második helyezett otthonában. Ezzel együtt a két csapat nincs túlságosan közel egymáshoz, hiszen a Bayern Münchennek 45, míg a Wolfsburgnak 34 pontja van. Még Dieter Hecking, a házgazdák edzője is azt hangoztatja: „A Bayernnek nem lehet kihívója. Egy-egy mérkőzésen talán megállíthatók, de harmincnégy meccses sorozatban megelőzhetetlenek a bajorok.”

Nyár volt, nyár... A múlt év augusztusi első fordulóban: Bayern–Wolfsburg 2-1
Nyár volt, nyár... A múlt év augusztusi első fordulóban: Bayern–Wolfsburg 2-1
Michaela Rehle / Reuters

Legyőzni Pep Guardiola nagymester büszke világbajnokokat felvonultató garnitúráját ebben az évadban még egyetlen ellenfélnek sem sikerült: a müncheniek bajnoki mérlege tizennégy győzelem és három döntetlen. A gólkülönbségük ennél is beszédesebb: 41-4.

Legutóbb október 26-án vesztettek pontokat (0-0 a Mönchengladbach ellen), azóta nyolc találkozót nyertek meg szériában. Noha most nélkülözniük kell az egyaránt sérült Rafinhát és Riberyt, a várható Neuer – Rode, Boateng, Dante, Bernat – Robben, Xabi Alonso, Thomas Müller, Schweinsteiger, Götze – Lewandowski összeállításban iseléggé veszedelmeseknek látszanak... Igaz, Müller azt hangoztatta a wolfsburgi start előtt: „Számunkra minden mérkőzés potenciális veszély.” Esetleg a veretlenséget illetően... Mert különben a jubileumi, huszonötödik bajnoki elsőségére hajtó Bayern külön kategória, és Ricardo Rodriguez, a wolfsburgiak svájci válogatott védője is úgy véli: „Esély itt csak a Bajnokok Ligája-szereplésre jogosító helyezés megszerzésére van. Azt a pozíciót viszont el is érjük.”

Említeni sem kell: az egyszeres bajnok, a legmagasabbra 2009-ben jutó Wolfsburg ma is egészen kiváló csapat. Szeptember 24., az ötödik forduló óta csak egyszer, a Schalkétól kapott ki, és abban a bajnokságban jegyez tíz győzelmet, négy döntetlent, valamint három vereséget, amelyben a Dortmund négy győzelmet, három döntetlent és tíz vereséget mutat fel. (Nem mellesleg: az utolsó előtti helyen áll.) A kvalitások érzékeltetésére: az itthon már-már agyondicsért Diósgyőrt az Európa Liga-selejtezőben 5-1-gyel és 3-0-lal búcsúztató Krasznodart a Wolfsburg 5-1-gyel és 4-2-vel intézte el.

A gárdának lelkileg is erősnek kell lennie, mert január 10-én autóbalesetben meghalt az együttes húszéves védekező középpályása, a belga Junior Malanda. Ezt a sokkot semmiképp sem feledtetheti a valószínűleg a Benaglio – Jung, Naldo, Knoche, Rodriguez – Vieirinha, Luiz Gustavo, De Bruyne, Arnold, Perisic – Dost tizeneggyel kezdő és a „londoni” világbajnok Schürrlére hajtó klub csapata, de a megfázástól talán megmentheti az arénát a zimankóban is megtöltő 30 ezer szurkolóját. A diadal a forralt bornál is jobban melegítene...

Bár gyanítható: a drukkereknek marad a fahéjas, szegfűszeges ital.

Ez lesz

A tizennyolcadik forduló műsora.

Pénteken: Wolfsburg–Bayern München (20.30, tv: Eurosport2). Szombaton: Schalke–Hannover, Mainz–Paderborn, Freiburg–Eintracht Frankfurt, Stuttgart–Mönchengladbach, Hamburg–Köln, Leverkusen–Dortmund (Eurosport2, 18.30). Vasárnap: Bremen–Hertha, Augsburg–Hoffenheim (Eurosport2, 15.15 és 17.30). Az élmezőny: 1. Bayern 45 pont, 2. Wolfsburg 34, 3. Leverkusen 28, 4. Mönchengladbach 27, 5. Schalke 27, 6. Augsburg 27.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.