galéria megtekintése

Buli a szomszédban

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 29. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

A budapesti Syma-csarnokban befejeződött a magyar–román közös rendezésű női kosárlabda Eb. A magyar válogatott korai kiesése miatt csekély érdeklődéssel kísért esemény utolsó napja méltó volt a torna rangjához: a döntőt telt ház (5200 szurkoló) előtt Szerbia csapata 76:68-ra nyerte Franciaország együttese ellen.

Mindenről a futball tehet. A többszörös világ- és Európa-bajnok, Euroliga-győztes szerb Dejan Bodiroga is szerepelt volna a Legendák meccsén a Syma-csarnokban. A mérkőzést Natasa Kovacsevics tiszteletére rendezték. Mint köztudomású, a Győr női csapatának kosárlabdázója még 2013-ban buszbalesetben veszítette el egyik lábát, amikor együttesével bajnoki találkozójára utazott.

A szerb játékos hihetetlen akaraterejét bizonyítja, hogy egy pillanatra sem adta fel, és speciális protézisének is köszönhetően szombaton pályára léphetett az Eb betétprogramjában. Ötödik kísérletére talált a gyűrűbe, de nem ez számított. A huszonegy esztendős, fantasztikus sportember minden pillanatban mosolygott, tele volt életkedvvel, példát mutatott azoknak, akik sokkal kisebb baj esetén is a világ legszerencsétlenebbjének érzik magukat...

A fehér mezes Ana Dabovics („Dobovics”) 25 pontot ért el a döntőben, és az Eb legjobb játékosának választották
A fehér mezes Ana Dabovics („Dobovics”) 25 pontot ért el a döntőben, és az Eb legjobb játékosának választották
Illyés Tibor / MTI

 

Visszatérve honfi társára, a még ma is versenysúllyal büszkélkedő Bodirogára: a negyvenkét éves korábbi világklasszis még csütörtökön focizott, megsérült, ezért nem játszhatott a fehér csapatban. Kosarazott viszont többek között a lengyel Katarzyna Dydek, továbbá Kiss Lenke, Béres Tímea, a kék együttesben a nagy pocakot növesztő, ám még így is trükkös, 208 centiméter magas, az NBA-t is megjárt, a szovjet válogatottal olimpiai aranyérmes Alekszandr Volkov, valamint a spanyolok klasszisa, az NBA-ban szintén szóhoz jutó, világbajnok spanyol Jorge Garbajosa.

Velük volt egy csapatban a korábbi hazai sztárok közül Balogh Judit és Károlyi Andrea is. Natasa mind a két együttesben Szerepelt, végül a kékek örülhettek a győzelemnek (57:54). Korábbi nagyszerű játékosok köszöntötték tehát az est ünnepeltjét, csak azt sajnálhatjuk, hogy a további két, még korábban beharangozott nagyágyút, az olasz Dino Meneghint és a litván Arvydas Sabonist nem láthatta a nagyérdemű.

Úgy tetszik, a szervezők szerint minden magyar tud angolul – pedig állandóan arról lehet olvasni: a nemzetközi összehasonlításban nem vagyunk a topon –, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy tegnap a bronz- és az aranymeccsen a műsorközlő szájából egy felhívás kivételével semmi nem hangzott el magyarul. Pedig a csarnok csaknem felét hazai szurkolók töltötték meg... A Zsolnay Gyöngyi irányította Dobd a kosárba! iskolai program mintegy kétezer résztvevőjét látták ingyen vendégül a szervezők. Az angolórák mellett kedvenc sportágukból is sokat tanulhattak a fiúk és a lányok, ugyanis már a harmadik helyért vívott spanyol–fehérorosz meccsen is akadt ámulnivaló.

A címvédő ibériai együttes túltette magát azon, hogy nem jutott a döntőbe, és a 25 pontig jutó Alba Torrens vezérletével 74:58-ra győzött a belarusz csapat ellen, s a szektorok egyikét megtöltő boldog honfitársaik elkezdhettek „evivaeszpányázni”. A folytatásban is igazi fesztiválhangulat töltötte be a Syma-csarnokot: sokan érkeztek az előző Eb-n (is) ezüstérmes franciák buzdítására, de – a földrajzi közelség miatt érthetően – még többen a 2013-as kontinenstorna negyedik helyezését már biztosan felülmúló szerb válogatott támogatására.

Nem lehetett csodálni, hogy ha a nyugati kékek kezében volt a labda, akkor a déliek füttye inkább betöltötte a termet, mint az ellen éljenzése. Ez azonban nem zavarta meg a franciákat, akik nem egészen öt perc alatt hétpontos vezetésre tettek szert (15:8), így a szerb szakvezető időt kért. Nem volt hiábavaló tett: Ana Dabovics és társai egy kosárnyira megközelítették ellenfelüket, de a negyed végét ismét a franciák uralták (22:15). Aztán Szonja Petrovics elkezdett játszani, újra szorosabb lett az állás, és Celine Dumerc hiába irányított remekül, a szerbek szerb módra küzdöttek, és a nagyszünet előtt átvették a vezetést (33:32).

Amikor a harmadik felvonás ötödik percében a honosított amerikai Danielle Page oldalról betalált a gyűrűbe, már három pont volt a franciák hátránya, akik közül Sandrine Gruda tudta csak a lépést tartani az ellenféllel. A másik oldalon Petrovicsot képtelenek voltak megállítani, így nem csoda, hogy Szonja játéka láttán egyeseknek már a nagyon fiatalon elhunyt horvát klasszis, Drazen Petrovic jutott az eszükbe (53:49).

A záró negyedben Dabovics teljesítménye Petrovicséra hajazott, viszont Diandra Tchatchouang kevesebb, mint négy perccel a döntő vége előtt egy hármas után elérte tizenötödik pontját, és már csak hárommal vezettek a fehér mezes déliek (67:64). Szomszédaink azonban bírták a nyomást, és Dabovics (25 pont), valamint Petrovics (22) káprázatos játékának köszönhetően történetük során először elnyerték az Európa-bajnoki címet (76:68). Folytatás két év múlva Csehországban.

Eredmények. A még péntek késő este, lapzárta után befejeződött elődöntőben: Franciaország–Spanyolország 63:58. Az ötödik helyért: Törökország–Oroszország 68:66. A harmadik helyért: Spanyolország–Fehéroroszország 74:58. Döntő: Szerbia–Franciaország 76:68. Az Európa-bajnok szerb válogatott jogot szerzett a 2016-os olimpiai részvételre, a második–ötödik helyezett csapatok (a francia, a spanyol, a fehérorosz, a török) kvalifikációs selejtezőn küzdhetnek a riói szereplésért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.