galéria megtekintése

Brazil világbajnok is játszik a siófoki kézicsapatban

0 komment


Őri B. Péter

A mind nagyobb terveket szövő siófoki női kézilabdacsapat szerdán ugyan 34:29-re kikapott a bajnokság negyeddöntőjének visszavágóján az érdi együttes otthonában (összesítve 64:61-re), de ha megszerzi a bajnokságban az ötödik helyet, az EHF Kupában játszhat.

Fodor János tulajdonos és ügyvezető bízik a nemzetközi szereplésben. A dán Christian Dalmose vezette együttesben, Somogy megye egyetlen női NB I-es alakulatában hat külföldi játékos szerepel – köztük a brazil világbajnok Daniele ­Piedade –, nélkülük nem lehetne sikeres a klub. A következő évadra két újabb ­légiós érkezik: az egyaránt francia válogatott Estelle ­Nze-­Minko és ­Chloé ­Bulleux egy- plusz egyéves szerződést kötött az egyesülettel.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Nem mondom, hogy örülök a sok külföldinek – mondta a Népszabadság érdeklődésére Fodor. – Tudomásul kell venni azonban, hogy csak hazai játékosokkal több mint nehéz jó eredményt elérni. A légiósok egyébként nem kerülnek többe a jó itthoni kézilabdásoknál: havonta három-négyezer euró a jövedelmük. Távolabbi terveink között szerepel, hogy csak hazaiakból áll majd a keretünk. E reményt a Kiss Szilárd vezette és a róla elnevezett akadé­miánk élteti: az intézményben háromszáz leány ismerkedik a sportággal. A következő bajnokságban négy fiatal már a felnőttekkel edz majd.

 

A Balaton partján a futballcsapat hanyatlása miatt is mind népszerűbb a női kézilabda. Igaz, túl sokan nem férnek be a Beszédes József Általános Iskola tornacsarnokába: telt ház esetén valamivel több mint hatszázan buzdíthatják az együttest.

– Bevallom, nem örülök, ha otthon játszunk – folytatta a tulajdonos. – A bevétel nem fedezi a kiadásokat, egy-egy hazai találkozó megrendezése háromszázezer forintba kerül. De vállaljuk a költségeket, mert azt nagy öröm látni, hogy boldogok a szurkolók. Ha minden jól megy, hamarosan folytatódhat az új sportcsarnok építése.

– Tavaly pénz híján le kellett állítani a munkálatokat – említette Fodor. – Az erre a célra kapott tao­támogatással elszámoltunk. Most a kormányhatározatra várunk, s ha az meglesz, az állami beruházás keretében másfél milliárd forintért elkészülő, ezerötszáz férőhelyes multifunkcionális csarnokot a jövő ősszel már birtokba vehetjük.

Jó hír az akadémistáknak, hogy a tervek szerint júniusra átadják az edzőcsarnok melletti negyvenszemélyes, kétszintes kollégiumot, ahol 16 korszerűen felszerelt, légkondicionált kétágyas szobában és öt apartmanban lakhatnak a Siófok környéki gyerekek. Ez a beruházás 250 milliós állami forrásból valósul meg. További 750 millióból négypályás szivacslabdacsarnok épül a gyerekeknek; a 750 millió hetven százalékát a taóból, a fennmaradó harmincat önerőből fedezik.

– Ha minden elképzelésünk megvalósul, Magyarország legkomplexebb kézilabdabázisával büszkélkedhetünk majd. Utánpótlásfronton segít bennünket a helyi önkormányzat, és nagyon jól jön a kézilabda-szövetségtől a reklám- és marketingjogaink értékesítéséért kapott pénz, amely a száznyolcvanmilliós évi költségvetésünk nyolcvan százalékát fedezi. Bár a szívem csücske a futball volt, most már nem zavar, hogy játékosaim kézzel érnek a labdához.

Szerződésbontás Orbánnal

A nemrégiben doppingvétségen ért Orbán Annamáriát, a siófokiak meghatározó játékosát négy évre eltiltották, mert a B próbája is pozitív lett. Az ítélet ellen lehet fellebbezni, ezért a Magyar Antidopping Csoport még nem közölte, hogy a korábbi 16-szoros magyar válogatott mi miatt bukott meg. Úgy tudjuk, Orbán kokainozott. A Balaton-parti klub azonnali hatállyal szerződést bontott a harmincnégy esztendős irányítóval, aki még egy évet játszott volna a klubban.

Ő a jani

Fodor János, a klub százszázalékos tulajdonosa és ügyvezetője a nyolcvanas években Győrött futballozott, a középhátvéd néhány NB I-es meccsen is pályára lépett. A kétezres esztendők elején a siófoki labdarúgócsapat tulajdonosa volt, majd egy barátja invitálására 2006-ban váltott a kézilabdára. Vezetésével a női együttes a másodosztálytól jutott el a hazai legmagasabb szintig: hét esztendeje szerepel az NB I-ben. Eddigi legjobb eredménye a 2012-es bronzérem. Az építőipari vállalkozó Fodor 65 munkavállalóért felel a 13 felnőtt játékostól, a 19 edzőn, az adminisztratív személyzeten át egészen a takarítószemélyzetig. Eddig több száz millió forintot költött az egyesületre, amelynek másik szakosztályában, a teniszezőkében főleg gyerekek játszanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.