galéria megtekintése

Beszánthatják az ETO Parkot, 400 gyerek kerülhet az utcára

8 komment


Bruckner Gábor

„Biztosan most annyit lehet tudni, hogy az ősztől nem az NB I-ben szerepel az ETO futballcsapata, ugyanakkor csak halvány reményt látok az NB III-as szereplésre és arra is, hogy valamiképpen megmentsük az utánpótlást.” Borkai Zsolt, Győr ez ügyben tanácstalan polgármestere szerint a labdarúgó-stadion beszántása sincs kizárva.

A korábbi tornász olimpiai bajnok, a MOB jelenlegi elnöke az utóbbi napokban mást sem csinál, mint megkísérli elérni, hogy minimalizálja azokat a károkat, amelyeket a Quaestor-botrány okozott – és okozhat a jövőben – az ETO futballklubjában. Mint mondja, jogászok tömegével tárgyalt az elmúlt időszakban, de minél több az információja, annál inkább válik meggyőződésévé: a sporttörvény, az MLSZ szervezeti és működési szabályzata, továbbá a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafushalmaza oly mértékben korlátozza a cselekvési lehetőségeket, hogy a helyzet már-már kilátástalan.

A paragrafusok útvesztőjében bolyongó megoldáskeresők ugyanazt állítják, amit már megírtunk, az biztosra vehető, hogy az ősztől nem lesz első osztályú futballegyüttese az ETO-nak. Egyelőre minden más a feltételezés kategóriájába tartozik.

Borkai ezzel együtt úgy fogalmaz: csupán halvány a remény az NB III-as szereplésre is – jóval több az esély a csapat visszasorolására a megye kettőbe –, s a mintegy négyszáz gyereket foglalkoztató utánpótlás-részleget sem biztatja.

 

– Természetesen a srácok elveszítése fájna a legjobban, de a helyzet az, hogy kétszázmilliós köztartozása miatt nem kaphat licencet a káefté, ily módon a korosztályos csapatok sem nevezhetők majd a bajnokságokba. Arra talán lenne mód, hogy a fiatalokat valahogyan másik klubba menekítsük, és edzéslehetőséget teremtsünk a számukra, de melyik szülő hagyja nálunk a kölykét, ha az csak tréningezhet, de soha nem játszhat meccset?

Borkai egy tavalyi sajtótájékoztatón. Az NB III-as szereplésre is halvány a remény
Borkai egy tavalyi sajtótájékoztatón. Az NB III-as szereplésre is halvány a remény
Krizsán Csaba / MTI

A polgármester szerint közpénzből nyilvánvalóan nem fizethető ki a tartozás, vagyis sem az állam, sem a város nem rendezheti a társaság adósságát. Borkai – egyéb lehetőség híján – a MLSZ-ben bízik: úgy véli, a labdarúgó-szövetség akár a szponzori bevételeiből kiegyenlíthetné a számlát, így megmenthető volna legalább a helyi utánpótlásfutball.

És ha mégsem, akkor mi lesz? – szól a bizonytalan kérdés, mire a város- és sportvezető súlyos feleletet ad.

– Mi egyebet tehetnénk, mint szélnek eresztjük a gyerekeket?

Nem kevésbé kiábrándító a válasz akkor sem, amikor afelől érdeklődünk, hogy mi lesz a stadionkomplexum sorsa. – Higgye el, fogalmam sincs. De ha semmire nem találunk megoldást, akkor nem tehetünk mást, be kell szántanunk a pályát.

Ehhez képest szinte semmiség, hogy bizonytalan az is: a NB I-es gárda milyen összetételben fejezi be a most zajló bajnokságot. Azt ugyanakkor faktumnak tekinti a polgármester, hogy az együttes végigjátssza az évadot, ám, hogy a fizetést egy ideje már nem kapó „profikkal", vagy netán az ifikkel, arra tegnap nem tudott felelni.

A győri kötéltáncról mindent elárul, hogy szerdán sajtótájékoztatót tartottak volna az érintettek, de a médiaeseményt lefújták, mondván: tényekkel úgy sem tudtak volna szolgálni.

– A jövő hét közepéig minden eldől. Mint tudjuk, a remény hal meg utoljára – összegzi a helyzetet Borkai. Ne arra figyeljünk, hogy hányszor hallottuk ezt már. Hanem arra, hogy a refrén mennyire lényegre törő.

Ilyen terhekkel semmi nem egyszerű

Borkai a Quaestor-ügy kirobbanása után azt sem tartotta kizártnak, hogy az ETO futsalcsapata jogán szerepel majd a Győr a labda rúgó NB I-ben. Ám a jelek szerint a hátsó bejáraton ezúttal nincs visszatérés. A labdarúgócsapatot működtető ETO Futball Kft. ugyanis a három tulajdonos egyike abban az ETO Park Kft.-ben, amelyhez a 2008-ban elkészült stadion, a 2009-ben átadott pláza (hivatalos nevén: „élményközpont") és a 2012-ben megnyílt négycsillagos szálloda tartozik. Mint köztudomású, az ETO Park 2005-ben és 2008-ban összesen 16 milliárd 595 millió forint hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól (3,2 milliárd önrésszel), és ebből – azaz a kamatokkal már 2011-ben 19 milliárdra emelkedő összegből – semmit nem törlesztett.

Ezért eladhatatlan a futball kft. és licenszképtelen az előző három NB I-es évadban egyaránt érmet nyerő – 2012-ben harmadik, 2013-ban első, 2014-ben második helyezett – ETO. Ami biztos:

akár az NB III-ban, akár a megyei másodosztályban szerepel a következő évadban az együttes, mérkőzéseit a hozzá hasonlóan hányatott sorsú stadionban játssza.

Értesülésünk szerint a sporttelep kezelési joga a helyi önkormányzathoz kerülhet, míg a bevásárlóközpont és a hotel az államé lehet, amely megpróbálja majd mindkettőt értékesíteni. Ilyen terhekkel az sem látszik különösebben egyszerűnek...

Könnyebben megvalósulhat, hogy Győrnek maradjon NB I-es csapata. Az 1970 óta a városhoz tartozó Gyirmót együttese jelenleg az NB II második helyén áll, azaz feljutó pozícióban van. Az 1200 lakosú „kerületben" azonban nem tervezik, hogy a gárda – amennyiben első osztályú lesz – beköltözik az ETO Parkba, már csak azért sem, mert a gyirmóti pályán a társaságiadó-támogatásból már megkezdődtek a fejlesztési munkálatok. A klub tulajdonosai azok a hulladékhasznosító Horváth testvérek – Ernő és Ferenc –, akik a Népszabadság Top 150 kiadványa szerint (10,2 milliárd forintos becsült vagyonnal) az 55. helyen állnak a leggazdagabb magyarok listáján.

Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport előzetes letartóztatásban lévő tulajdonosa a 108. volt a lajstromban öt és fél milliárddal...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.