galéria megtekintése

„Megalomán személyiség nem lehet előremutató” - kezd elfajulni a vita Storck és a Honvéd tulajdonosa között

8 komment


Hegyi Iván

Még a hazafiságát is megkérdőjelezte George F. Hemingwaynek Bernd Storck szakvezető, miután a Honvéd tulajdonosa visszaküldte volna őt pályaedzőnek Németországba. Interjú George F. Hemingwayjel.

– Azt írta a blogjában: ha nem nyer a válogatott három-négy góllal Feröeren, akkor Bernd Storck menjen vissza pályaedzőnek a hazájába. Ám egészen biztos volt, hogy a nemzeti együttes nem győz nagy különbséggel, hiszen az Eb-selejtezősorozatban kétszer is vért kellett izzadnia a szigetek legjobbjai ellen.

– Oké, volt ebben költői túlzás, ám megmondom, mi bosszantott fel. Az, hogy két héten keresztül semmi más nem ömlött a kapitány környezetéből, mint a közvélemény felkészítése az esetleges kudarcra.

– Nagy diadalt kétségkívül nem aratott a csapat...

– Pedig Storck korábban azt is mondta: jelentős a fejlődés. Ennek nyomán joggal gondolhattam, hogy – rendben, ha fölényesen nem is – magabiztosan győz a csapat.

 

– Meglepte a null-null?

– Végeredményben nem, noha arra nem számítottam, hogy a feröeriek jobban futballoznak a magyaroknál. Mégpedig azért nem ért váratlanul a kimenetel, mert szerintem a kapitány nem a megfelelő személy. Meg is mondom, miért nem az. Eredetileg az utánpótláshoz hozták ide. Aztán átvette a válogatott irányítását, felügyeli a labdarúgó-akadémiákat, valamint az edzőképzést. Ennyi feladatot egyetlen ember nem láthat el, s főként nem oldható meg one man show keretében a magyar futball összes problémája.

– Ő tehet róla, hogy ennyire all ­round lehet?

– Nem, a felelősség nyilván azoké, akik elősegítik vagy legalábbis engedik ezt. Ám az is igaz, hogy mega­lomán személyiség nem lehet előremutató.

George F. Hemingway
George F. Hemingway
Mediaworks

– A feladathalmozásra gondol?

– Arra is. Meg arra, hogy ez – egyebek közt – azzal jár: a kapitány fenntartja magának a minősítés jogát. Kritizálta például a magyarországi edzőket a válogatott kerettagok fizikai állapota miatt. De nem nevezte meg, mely játékosok gyengébbek erőnlétileg; csak nem német vagy norvég kollégája futballistáiról van szó? De akárkikről beszélt, az általánosítással olyan trénereket is elmarasztalt, akik – meggyőződésem szerint – jobb edzők nála.

– De hát teszt alapján bírált!

– Gondolja, hogy a kluboknál nincs felmérés? Legföljebb nem pontosan ugyanolyanok vannak, mint a válogatottnál. De nem Storck találta fel a próbát, amivel – mármint a vizsgálattal – szemben nincs semmi kifogásom, sőt.

– Ha mindenütt van ellenőrzés, akkor miért játszik oly lassú tempóban az NB I?

– Az iram valóban lehetne nagyobb is, bár jobb, mint amilyen tíz évvel ezelőtt volt. A baj az, hogy külföldön lendületesebb a fejlődés, így – ha nem változtatunk – mind nagyobb lesz a lemaradás. Ám ne csupán a ritmusról beszéljünk: ki kell küszöbölni mindent, ami hátráltatja, hogy lassanként felzárkózzunk az európai középmezőnyhöz.

– Mire gondol?

– Kapitális hibának tartom például, hogy a vb-selejtező miatt háromhetes szünet volt a bajnokságban. Egyrészt a kerettagok többsége külföldi klubhoz tartozik. Másrészt a hazaiak kiesnek a meccsrutinból. Harmadrészt a pauza bevételkieséssel jár, és a magyar futballban nincs annyi hozam, hogy a klubok többsége akár kis összegekről is lemondjon.

– Igaz, hogy Storck felhívta önt Feröerről?

– Igaz. Négy órával a meccs előtt keresett meg, és számomra zavaros monológot adott elő. Önnek kiváltképp nehéz lesz elmagyaráznom, mit akart mondani, mert azt állította, az írott szó mögé bújok. Ám nem ezt nehezményezem a legjobban. Hanem azt, hogy megkérdőjelezte a hazafiságomat. Ha csak azt veszem figyelembe, mennyi pénzt áldoztam a magyar futballra, e gyanú már akkor is teljességgel alaptalan. De egyenesen értelmezhetetlen egy hazánkban foglalkoztatott német edzőtől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.