Berki alaposan megdolgozott álmáért

A 27 esztendős Berki Krisztiánnak nagyon hosszú és rögös út vezetett a londoni olimpiai bajnoki címig lólengésben, a hagyományosan "magyar" szeren.

Az újpesti tornász a 2008-as pekingi olimpián nem indulhatott, mert a 2007-ben rendezett világbajnokságon "csak" második lett, s akkor a kvótához a szerspecialistáknak vb-arany kellett. Pedig addigra ő már háromszor nyert Európa-bajnokságot, és a világon is csupán a kínai Hsziao Csin (Xiao Qin) volt nála jobb. Berki később még újabb három Eb-címet söpört be, és már a 2010-es, majd pedig a 2011-es vb-n sem talált legyőzőre. 

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) közben a londoni játékokra módosította a korábbi kvalifikációs rendszert. E szerint a Berkihez hasonló tornászoknak fő számukban dobogóra kellett állniuk a 2011-es vb-n, illetve további két szeren a vb-átlag legalább 85 százalékát el kellett érniük. Lovon Berki végül győzött, a másik két szerén - gyűrűn és nyújtón - pedig, ha nem is könnyen, de összejött az előírt eredmény, így tavaly október óta készülhetett a játékokra. 

Az út tehát végül "szabaddá vált" előtte az olimpiai aranyéremhez, csakhogy közben a pekingi bronzérmes Louis Smith személyében új és talán a korábbiaknál is erősebb ellenfél "jelentkezett be" a londoni első helyért. Berki az idei Eb-n ugyan egyszer már legyőzte őt, ám a brit versenyző erősen fogadkozott, hogy az olimpián legyőzi legnagyobb riválisát, és ő lesz a szer első brit ötkarikás bajnoka.

Londonban aztán Berki a selejtezőben alaposan ráijesztett az érte szorítókra, a selejtezőben kétszer is hibázott, s csak ötödik lett, eközben Smith a kvalifikációban, majd később a csapatverseny döntőjében is nagyon meggyőző gyakorlatot mutatott be. Ennek ellenére tudott most vasárnap Berki olyan gyakorlatot előadni, amely szinte hibátlan volt. Smith előtt szólították, és a brit már tudta, csak a legerősebb, 7-es anyagerősségű gyakorlatával van esélye a győzelemre. Berki gyakorlata 6,9-ből indult, ehhez adódott hozzá a kivitelezés, amiben viszont ő jobb, és most - az azonos 16,066 pont miatt - éppen ez döntött a javára.

Berki a testi adottságait, hosszú lábait kihasználva főleg a látványos elemeket részesíti előnyben, nagyon magas, szinte függőleges ollóival kápráztatja el a szurkolókat, ugyanakkor Smith főleg az erőelemekkel színesíti gyakorlatát. Most a látvány - ha hajszállal is - legyőzte az erőt, ezzel Berki lett az olimpiai bajnok.

Berki hosszú úton jutott el a mindent bearanyozó londoni döntőig
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.