galéria megtekintése

Kemény nem küldené el Benedeket, de cserélni akar

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Kapitányként sikert sikerre halmozott, háromszor vezette olimpiai bajnoki címre a vízilabda-válogatottat, a szövetség elnöki székében azonban nem is egy, hanem két kudarccal kellett szembesülnie a vasárnap zárult kazanyi vb-n. A férfiak hatodik és a nők kilencedik helyéről beszélgettünk Kemény Dénessel.

– Helyzet van?

– Természetesen. Magam nem is emlékszem,

volt-e példa a hazai póló történetében arra, hogy a két válogatottunk egyszerre betlizzen.


Mindenképpen elgondolkodtató, ami történt, de fogalmazhatnék úgy is: komoly figyelmeztetést kaptunk egy évvel az olimpia előtt.

 

– Melyik csapat szereplését tartja nagyobb lebőgésnek?

– Az már a sorsolás után látszott, hogy a nőknek nem lesz egyszerű dolguk a csoportban meg az ágon sem, s mivel két, már-már megnyert meccsüket is csak a hajrában vesztették el, úgy látom: az ő előrelépésükhöz nem kellene túl sok. A férfiak egymásután a második nagy tornán lettek hatodikak, ami aligha véletlen, miközben a vak is látja, hogy

a szerbek elhúztak a világtól.

A maradék hét számottevő, nagyjából hasonló képességű együttes közül lettünk most ötödikek, ami nem kifejezetten csúcsteljesítmény, úgyhogy a válaszom a kérdésére: Vargáék gyengélkedése lepett meg jobban. Főleg, hogy az előző két évben velük kapcsolatban egy csomó örömre is volt okunk. Hogy mást ne mondjak, a vébére címvédőként érkezett a társaság.

– Nem kifejezetten vesztes alkat. Hogyan élte meg a kazanyi eseményeket?

– Szomorúan. Azóta pedig próbálok visszaemlékezni: Martin doktort, a szövetség akkori elnökét is hívogatták-e az újságírók az után, hogy mi csak nyertünk, nyertünk és nyertünk? De valahogy nem ugrik be, hogy olvastam volna ilyen cikkeket.

– Talán éppen az az oka elnöki – mondjuk így – népszerűségének, hogy a sportág történetének legeredményesebb edzője...

– Meglehet, de a szakmai értékeléstől mindig is igyekeztem távol tartani magamat. Utódomnak, Benedek Tibornak sem tartok előadást soha,

legfeljebb beszélgetünk a vízilabdáról.

Megnyugtató a számomra, hogy lényegében azonosan ítéltük meg a vb-n történteket.

– Éspedig?

– Arra jutottunk, hogy a csapat összteljesítménye mindig két tényezőn múlik. Részint azon, hogy a társaság mennyire képes hatékonyan játszani az edző által kidolgozott rendszerben, részint pedig azon, hogy kulcsemberei között akadnak-e olyanok, akik egyénileg kimagaslót nyújtanak. Ha e két összetevő közül bármelyik hiányzik, a kívánt eredmény elmarad.

Ez történt most is, hiszen a klasszismegmozdulásokkal adósak maradtak a srácok.

– Mi a legfontosabb és mi a legsürgősebb teendő?

– El kell érni, hogy az olimpiára olyan ütőképes csapatunk legyen, amely éremesélyesként száll vízbe. Vagyis az említett riválisokat újra megelőzi, egyetlen meccsen pedig akár a szerbeket is legyőzheti. A rapid feladat pedig az, hogy impulzusokat adjunk a fásulni látszó játékosoknak.

– Egy-egy Rolls-Royce-t?

– Másra gondolok. Például arra, hogy az edzői stábon belül cserét hajtunk végre. Vagy, mondjuk, arra, hogy kimozdítjuk őket megszokott környezetükből, a Margitszigetről, és egy ideig másutt tartjuk a tréningeket.

– Ki vezeti a jövőben a férfi- és a női válogatottat?

– Majd az elnökség eldönti. A jogi helyzet az, hogy a szakvezetőket a testület minden következmény nélkül felmentheti, ha a válogatott a világversenyek bármelyikén nem jut négy közé. Most a női kapitány,

Merész András felajánlotta a lemondását, amit én el is fogadok. De az elnökséget tizenöten alkotjuk. Benedeket személy szerint nem váltanám le, ám hangsúlyozom, nem egyedül döntök.

Az augusztus harmincegyediki ülésen minden kiderül.

– A klubcsapatok – ahogyan a medenceparton fogalmaznak – rendre beégnek, a válogatottak Kazanyban levitézlettek. Szólok előre, költői a kérdés: gödörben van a magyar póló?

– Maradjunk annyiban: nincs nagy látszatja sem felnőtt-, sem utánpótlásvonalon, hogy a tao-törvény nyomán mennyi pénz áramlik a sportágba. Úgyhogy eltökélt vagyok: a sok-sok millió felhasználását a jövőben még szigorúbban kell ellenőriznünk.

– Az első lépés a császárság visszaállítása felé vezető úton?

– Jól hangzik. Kár, hogy nem én találtam ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.