galéria megtekintése

Dalma védhetetlen fonákjai

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Magyarországon utánpótláskorú sportoló talán még sohasem állt annyira a figyelem középpontjában, mint a múlt hét vége óta az amerikai nyílt teniszbajnokság junior női egyesének győztese, a 17 éves Gálfi Dalma, akinek tegnapi sajtótájékoztatóján „felnőttszintű” tömeg gyűlt össze.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Eddig négy magyar teniszező nyert egyesben junior Grand Slam-tornát: Kapros Anikó (2000, Australian Open), Szávay Ágnes (2005, Roland Garros), Fucsovics Márton (2010, Wimbledon) és néhány napja Gálfi Dalma (2015, US Open). Közülük a felnőttmezőnyben Szávay dicsekedhet a legjobb eredménnyel a világranglistán: a 13. helyig jutott, de akár nagyobb karriert is befuthatott volna.

 

Gálfi – aki jelenleg a 442. – mielőbb szeretne a legjobb háromszázba kerülni, majd megcélozza a top százat. A tendencia szerint azon lányok közül, akik a junior korosztályban a tíz között vannak, hat kerül be a felnőtt-világranglistán az első száz közé.

Dalmát két hónapja edzi Temesvári Andrea. A korábbi magyar klasszis azt kívánja tanítványának, hogy múlja felül őt, ami azt jelentené: Gálfi a világ hat legjobb női teniszezője közé tartozik majd, Andrea ugyanis 1984 januárjában a hetedik volt a listán. Kérdés, sikerül-e? Hiszen oly sok ígéretesen kezdődő pályafutás fuccsolt be idő előtt.

– Ezért foglalkozom Dalmával –válaszolt a Népszabadságnak a tréner. – Tudom, hogy a többiek esetében mi volt a hiba, de azt most hagyjuk...

Gálfi talán még mindig nem fogta fel, hogy mi is történt vele.

– Nem volt rajtam nyomás, igyekeztem nyugodt maradni. Bár nem volt könnyű, hiszen az első fordulóban nagyon rosszul játszottam, az első játszmát megnyerte az amerikai Sanford, de sikerült fordítanom. A legkönnyebb dolgom a következő meccsen a brit Arbuthnott ellen volt, míg a legjobban a négy közé jutásért az orosz Zsukkal játszottam. Sokan gratuláltak, mondván, az WTA-szintű tenisz volt.

Gálfi győzelmével a junior-világranglistán is az első helyre került.

– Az idén még néhány utánpótlás-viadalon elindulok, mivel az év végére szeretnék minimum az első ötben maradni, ugyanakkor több huszonöt–ötvenezer dollár összdíjazású felnőttversenyen veszek részt, hogy gyűjtsem a pontokat.

Temesvári mellett egy hónapja Barátosi Levente is részt vesz Gálfi felkészítésében.

A szakember szerint a siker nagymértékben annak köszönhető, hogy Dalmának olyan adogatásai, illetve fonákütései vannak, amelyekkel gyakran képtelenek mit kezdeni az ellenfelek.

A diadalban természetesen korábbi trénerének, Babos Csabának is nagy szerepe volt, miként Szabó Nikolett pszichológusnak, továbbá az erőnléti edzőnek, Simai Péternek.

Dalma fizikailag is nagyszerűen bírta a sokszor kánikulában rendezett meccseket.

– Amióta a lelkemmel is foglalkoznak, sokkal pozitívabban látom a világot – mondta a 17 éves teniszező, aki az amerikai bajnokságon elődöntős, a világranglistán a nyolcadik Stollár Fannyval ebben az évben junior női párosban wimbledoni bajnokságot nyert.

Temesvári Gálfi jövőjével kapcsolatban arról is beszélt: nem kell semmit elsietni, bőven van idő. Gondoljunk csak arra, hogy a US Open idei felnőtt női elődöntőjében három teniszező is harminc éven felüli volt.

Világosan látszik: versenyzői szempontból ma már később kerülnek ideális korba a játékosok.

Gálfi és az „öregedés” jelenleg oly távol van egymástól, mint New York és Balatonfüred. Az amerikai metropoliszban nem volt idő és mód megünnepelni a nagy sikert –bár a záróvacsorán olyan korábbi sztárok is gratuláltak Dalma sikeréhez, mint Martina Navratilova, Boris Becker és Stefan Edberg –, a nagy bulit az északi part fővárosának Szivárvány nevű utcájában tartották. Ahol a magyar tenisz üdvöskéje él, s a helyi Lóczy Lajos Gimnázium diákja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.